Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:24 | 14/01/2016

Φορώντας μαύρα μπουφάν διακοσμημένα με την εικόνα ενός Βίκινγκ, οι Φινλανδοί εθνικιστές που αυτοαποκαλούνται «Στρατιώτες του Όντιν» περιπολούν διάφορες πόλεις της χώρας τους, σκορπώντας τον φόβο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες αλλά και σε πολλούς συμπολίτες τους που διαφωνούν με τις απόψεις τους.

Η ομάδα με την ακραία και επικίνδυνη ιδεολογία ιδρύθηκε πέρυσι από μια ομάδα νεαρών ανδρών στη βόρεια πόλη Κέμι, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας και αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία εισόδου των προσφύγων. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, η οργάνωση (που φέρει το όνομα του ανώτατου θεού της σκανδιναβικής μυθολογίας) επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές, με τα μέλη της να κατηγορούν τους «Μουσουλμάνους εισβολείς» για την άνοδο της εγκληματικότητας στη χώρα και να διοργανώνουν συγκεντρώσεις με βασικό σύνθημα «Διώξτε τους μετανάστες».

Η ρητορική μίσους που χρησιμοποιούν μέλη της ακροδεξιάς ομάδας στα social media, η οποία κάνει λόγο για μια «Λευκή Φινλανδία» και χαρακτηρίζει όλους τους μετανάστες εγκληματίες, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι αρχές δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προθέσεις των «Στρατιωτών του Όντιν» να εξελιχθούν σε αυτόκλητους εκδικητές για κάθε αδίκημα που διαπράττεται στην περιοχή τους. 

Η επέκταση της οργάνωσης σε πολλές περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει την ανησυχία και της φινλανδικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιούχα Σίπιλα, δήλωσε πρόσφατα ότι «οι περιπολίες πολιτών δεν μπορούν να αναλαμβάνουν αρμοδιότητες που ανήκουν στην αστυνομία». 

«Η αστυνομία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διατήρηση της τάξης στη Φινλανδία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis