«Νεκρή» ζώνη ασφαλείας γύρω από τις ανοικτές τράπεζες δημιουργεί η ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των ηλικιωμένων συναλλασσόμενων, που ενδεχομένως αποτελέσουν στόχους επιτήδειων.
Για την πρώτη μέρα των 355 ανοικτών υποκαταστημάτων, στην Αττική, χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδιασμού ασφαλείας, 105 περιπολικά της Άμεσης Δράσης με 200 αστυνομικούς, 100 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. με 400 αστυνομικούς, 15 ζευγάρια της ομάδα «Ζ», 50 συμβατικά περιπολικά της Ασφάλειας με 100 αστυνομικούς, περίπου 800 αστυνομικοί των πεζών περιπολιών μετατράπηκαν σε μόνιμους «σκοπούς» έξω από κάθε τράπεζα.
Συνολικά στην Αττική χρησιμοποιήθηκαν 3.000 αστυνομικοί και επιπλέον 5.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε «απρόβλεπτο» σε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση.
Σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές της Δυτικής Αττικής, χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον 4 αστυνομικοί της ΥΜΕΤ, έξω από κάθε τράπεζα.
Έλεγχοι σε «ύποπτες» κινήσεις γύρω από τράπεζες
Αστυνομικοί της Ασφάλειας στην πλατεία Νέας Σμύρνης εντόπισαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα, να κινείται ύποπτα γύρω από υποκατάστημα τράπεζας.
Το όχημα ακινητοποιήθηκε και οι τέσσερις Ρομά επιβάτες του οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου όπως προέκυψε ήταν σεσημασμένοι για απάτες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με τους αστυνομικούς να εικάζουν πως στόχος τους θα ήταν πολίτες που περίμεναν στις ουρές των τραπεζών.
Μία αντίστοιχη προσαγωγή ύποπτου αλλοδαπού άνδρα έγινε έξω από υποκατάστημα τράπεζας στην Καλλιθέα. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την διασταύρωση των στοιχείων τους.
Στα Χανιά συνελήφθησαν δύο γυναίκες ηλικίας 52 και 48 χρόνων, γιατί το πρωί της περασμένης Δευτέρας, μπήκαν στο σπίτι 63χρονης και άρπαξαν κοσμήματα αξίας 500 ευρώ, ενώ δύο μέρες νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο στο σπίτι 54χρονης αποσπώντας και από εκεί κοσμήματα αξίας 4.500 ευρώ.
Συσκέψεις στην ΕΛ.ΑΣ. για τα χειρότερα
Στο μεταξύ οι συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίστηκαν και χθες, ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομικής ηγεσίας, όπου εκτός από την ένταση των μέτρων στο πλαίσιο του δόγματος «αστυνομία δίπλα στον πολίτη», τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων σχέδια για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων.
Αυτές αφορούσαν την ανησυχία στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για την εκδήλωση ιδιότυπων «ομηριών» από αγανακτισμένους, απειλές αυτοχειρίας, «εκβιαστικές» παραμονές πολιτών σε τράπεζες για την συνολική εκταμίευση των καταθέσεων τους, ακραίους διαπληκτισμούς, ακτιβιστικές ακόμη και τρομοκρατικές ενέργειες. Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τέτοιων καταστάσεων βρίσκεται σε συναγερμό και το εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό για την άμεση επέμβασή του στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
Παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες
Πέρα όμως από την «σφικτή» αστυνόμευση των συναλλαγώνπρώτιστο μέλημα των αστυνομικών θα είναι η παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες πολιτών (ηλικιωμένους, εγκύους, ΑμεΑ κ.ά), ακόμη και μεταφορά στις κατοικίες τους.
Στο πλαίσιο παροχής βοηθείας δόθηκε και ο δεύτερος αριθμός επικοινωνίας των πολιτών με την αστυνομία, στον αριθμό 11188 του Cyber Alert της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο θα λειτουργήσει στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και θα υποδέχεται καταγγελίες για προβλήματα των πολιτών.
thetoc.gr