Ο εισπρακτικός μηχανισμός αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα υπερφόρτωσης, λειτουργεί υπό πίεση και επιβάλλει πρόστιμα και ποινές επί δικαίους και αδίκους ακόμα και στα τυφλά. Ωστόσο, όπως λέει ο λαός, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», κι αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά παρεμποδίζεται ο εις βάθος έλεγχος των πραγματικά μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στους ελεγκτές το γεγονός ότι προτού ολοκληρωθούν (ή ξεκολλήσουν) οι έρευνες για υποθέσεις που χρονίζουν, όπως αυτή της λίστας Λαγκάρντ, οι εισαγγελικές αρχές φορτώνουν στις ΔΟΥ διαρκώς νέες έρευνες. Με εισαγγελική εντολή ερευνώνται 65 CD με πρόσωπα που ελέγχονται για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις διωκτικές αρχές όμως, στα συγκεκριμένα CD στοχοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, ωστόσο τα πραγματικά αξιοποιήσιμα στοιχεία είναι ελάχιστα, κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που φαίνεται να έχουν αποκτήσει ξαφνικά περιουσία, το έκαναν παίρνοντας απλώς ένα στεγαστικό δάνειο για να αγοράσουν σπίτι!
«Στα CD αυτά υπάρχει η μισή Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τόσοι έλεγχοι», λέει για τη χρησιμότητα των ερευνών αρμόδιο στέλεχος που έχει δει τι περιέχουν τα CD αυτά. Από τη στιγμή όμως που ανατέθηκε στις οικονομικές υπηρεσίες η συγκεκριμένη έρευνα, θα απαιτηθεί να κινητοποιηθεί ολόκληρος μηχανισμός της Εφορίας με προσωπικό που θα εξετάζει τα εισοδήματα που δήλωνε κάθε ελεγχόμενος, θα υπολογίζει τις αναλώσεις κεφαλαίου καθενός σε βάθος δεκαετίας ή 15ετίας και θα καλεί τον φορολογούμενο να δώσει εξηγήσεις. Με τη διαφορά, όμως, ότι στα 65 CD περιλαμβάνονται και όσοι αγόρασαν σπίτι με τραπεζικό δάνειο από το 2000 και μετά, γεγονός που προμηνύει ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω επεξεργασία από τις υπηρεσίες για να φανεί ποιοι πήραν τα σπίτια τους με δόσεις, ώστε να μην ταλαιπωρείται άσκοπα κόσμος που τα απέκτησε με δάνειο και όχι με μετρητά, κάτι που κατά την Εφορία υποκρύπτει «κρυφά εισοδήματα».
Στην πράξη, πάντως, θεωρείται αναπόφευκτο οι υπηρεσίες να ακολουθήσουν και πάλι την πεπατημένη, δηλαδή να επιβάλουν πρόστιμα σε όποιον ελέγχουν και να τον παραπέμπουν να βρει το δίκιο του στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του υπουργείου ή στα φορολογικά δικαστήρια.
Και πληρώνουν πρόστιμα και χάνουν τις δόσεις
Ωστόσο, τόσο τα δικαστήρια όσο και η επιτροπή έχουν ήδη φρακάρει από χιλιάδες προσφυγές ελεγχομένων, οι οποίες δεν προλαβαίνουν καν να εξεταστούν. Είναι μάλιστα τόσος ο φόρτος εργασίας στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που στην υπηρεσία έχουν αναρτηθεί παντού ανακοινώσεις προς τους υπαλλήλους να μην περιμένουν να ασχοληθεί κανείς ακόμα και με την αλληλογραφία της ημέρας, αλλά να μεταφέρουν οι ίδιοι χέρι με χέρι τους φακέλους για να μη χάνεται άλλος χρόνος. Η ίδια η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχει παραδεχθεί μάλιστα ότι πλέον η διαιτησία δεν λειτουργεί και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για να λύσει το πρόβλημα.
Οι ελεγχόμενοι με τη σειρά τους, και από τη στιγμή που δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους, όχι μόνο καλούνται να πληρώσουν τα υπέρογκα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που τους καταλογίζει ο έλεγχος, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να τα πληρώσουν σε δόσεις (πέραν των 12 που προβλέπει η πάγια ρύθμιση). Καλούνται λοιπόν άμεσα να καταβάλουν το 50%, είτε προσφύγουν στην επιτροπή είτε στα δικαστήρια, ενώ όσοι δεν έχουν να πληρώσουν για να ασκήσουν προσφυγή χρεώνονται με το 100% των προστίμων, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι’ αυτούς και στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις.