Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:30 | 28/02/2018

Ο Σεμπάστιαν Στάιν προσπαθεί να συνδέσει ένα κίτρινο καλώδιο σε έναν ηλεκτρικό πίνακα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος πριν από αρκετά χρόνια. Τώρα βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές του Κάισχαϊμ στη Βαυαρία. Ο Σεμπάστιαν, το πραγματικό όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ, εργάζεται εδώ και δυο χρόνια στα εργαστήρια των φυλακών. Στο συγκεκριμένο τμήμα απασχολούνται 15 φυλακισμένοι, οι οποίοι παράγουν ηλεκτρικούς πίνακες για μια εταιρεία κατασκευής ασανσέρ.

Είναι πολλοί οι έγκλειστοι στις γερμανικές φυλακές που συνεισφέρουν στη γερμανική οικονομία. Στο Ζάαρλαντ για παράδειγμα, η πλειονότητα των κρατουμένων εργάζεται και προμηθεύει με διάφορα προϊόντα την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροπλοΐα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης του κρατιδίου. Στις φυλακές της Κάτω Σαξονίας το 33% του τζίρου προέρχεται από παροχή εργασίας κρατουμένων σε διάφορες εταιρείες.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όλες τις παραγγελίες» λέει ο Πέτερ Λαντάουερ, διευθυντής των φυλακών στο Κάισχαϊμ. Και οι παραγγελίες που δέχονται είναι πράγματι πολλές και προέρχονται από διάφορους κλάδους. Από τσαγκαράδικα, κλειδαράδικα, φυτώρια, αλλά και πάρα πολλές άλλες επιχειρήσεις. Ο συνολικός τζίρος στις φυλακές της Βαυαρίας άγγιξε πέρυσι τα 41,5 εκατομμύρια ευρώ.

[custom:google-ads]

Οι κρατούμενοι αμείβονται με 9,87 έως 16,44 ευρώ την ημέρα. Από το είδος της εργασίας όμως εξαρτάται και το ύψος της αμοιβής, το οποίο διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο.

Αίτημα αμοιβής με το κατώτατο ωρομίσθιο

«Εξαιρετικά λίγα χρήματα» δηλώνει η Μαρτίνα Φράνκε από τη νομικά μη αναγνωρισμένη Οργάνωση Φυλακισμένων – Παγγερμανικό Συνδικάτο. Η οργάνωση που ιδρύθηκε το 2014 στις φυλακές Τέγκελ στο Βερολίνο ζητά οι κρατούμενοι να αμείβονται με το κανονικό κατώτατο ωρομίσθιο που ανέρχεται στα 8,84 ευρώ την ώρα.

Η απασχόληση, η εκπαίδευση και η εργασιοθεραπεία θα πρέπει να ανοίγουν τον δρόμο για την αγορά εργασίας. Η στέρηση της ελευθερίας είναι ποινή και η εργασία δεν σχετίζεται με την επιβαλλόμενη ποινή, επιχειρηματολογούν όχι μόνο οι κρατούμενοι, αλλά και το συνδικάτο Verdi.

417 εκατομμύρια ευρώ κόστισαν στη Βαυαρία οι φυλακές τον περασμένο χρόνο και ο κάθε κρατούμενος στοιχίζει στο κράτος ημερησίως 104 ευρώ. Στο Αμβούργο μάλιστα οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το κόστος ανέρχεται στα 132 ευρώ την ημέρα. Το ότι οι κρατούμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της διαμονής στους στις φυλακές είναι αυτονόητο, λέει ο Πέτερ Λαντάουερ, διευθυντής των φυλακών στο ΚάισχαΪμ. Προσθέτει πως η εργασία στις φυλακές δεν είναι απλή υπόθεση.

Πολλοί από τους έγκλειστους θα πρέπει πρώτα να συνηθίσουν να σηκώνονται νωρίς και στη συνέχεια να εργάζονται για 8 συνεχόμενες ώρες. Η παραγωγή δεν μπορεί να έχει ρυθμούς όπως σε μια κανονική επιχείρηση, και αυτό γιατί οι φυλακισμένοι έχουν συναντήσεις με θεραπευτές, πνευματικούς ή χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Σίγουρα πάντως η εργασία είναι μια από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για να τους βοηθήσει στην επανένταξη.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis