Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:39 | 18/08/2021

Προς τον οικισμό των Βιλιών κατευθύνεται το πύρινο μέτωπο που μαίνεται επί τρεις ημέρες στην περιοχή, έχοντας κατακάψει μέχρι στιγμής άνω των 80.000 στρεμμάτων δάσους. Από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής υπήρξε προ ολίγου εισήγηση για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Η φωτιά πήρε κατεύθυνση προς τον οικισμό δεδομένου ότι έχουν αλλάξει προς νότιοι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Η μάχη με τις φλόγες είναι αδιάκοπη· υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες που μαίνονται και σήμερα στο πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα και η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μία απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Από το πρωί της Τετάρτης κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα οκτώ ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Στη μάχη της κατάσβεσης έχει ριχτεί σήμερα και το ρωσικό Beriev.

Στο μέτωπο επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Συνδρομή παρέχουν ο Στρατός με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν απομακρυνθεί εκ νέου προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Παλαιοχώρι και Προφήτης Ηλίας, ενώ απειλήθηκε προσωρινά και ο οικισμός Θέα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε πως τη νύχτα κάηκαν οι κατασκηνώσεις της Εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας, ενώ κινδύνευσαν και πυροσβέστες εν μέσω σοβαρής αναζωπύρωσης.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται «κυματισμός» από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» δήλωσε, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Αρκετά καμένα σπίτια στη Λαυρεωτική

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφή αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.

Πατούλης: Σήμερα πρέπει να δώσουμε τη μεγάλη μάχη

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μίλησε νωρίτερα για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις όλη τη νύχτα στο μέτωπο στην Αττική, σημειώνοντας ότι το πύρινο μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 20 χιλιόμετρα.

Ο κ. Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis