Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:57 | 25/10/2021

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 56 ετών άφησε σήμερα η Φώφη Γεννηματά, χάνοντας την (άνιση) μάχη με τον καρκίνο. Η κυρία Γεννηματά αφήνει πίσω της τρία παιδιά και μια πλούσια πολιτική καριέρα…

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, που άφησε το αποτύπωμά της στην ελληνική πολιτική ζωή, παντρεύτηκε δύο φορές. Πρώτος σύζυγος της ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας, με τον οποίο παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. «Παντρεύτηκα τον πρώτο μου σύζυγο πολύ μικρή, στα 22, δεν ξέρω καν πώς το έκανα αυτό. Ήμασταν μαζί από φοιτητές», είχε παραδεχτεί δίχως δισταγμό σε τηλεοπτική της συνέντευξη ενώ από το 2003 ήταν παντρεμένη με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη, για τον οποίο, μάλιστα, είχε πει ότι ήταν ο μεγάλος της έρωτας. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά (μια κόρη και ένα γιό).

Η πρώτη μάχη με τον καρκίνο

Η ζωή για την κυρία Γεννηματά δεν ήταν σίγουρα στρωμένη με ροδοπέταλα. Από μικρή «έμαθε» να ζει με τον καρκίνο, καθώς οι γονείς της έφυγαν με διαφορά επτά μηνών από την ίδια ασθένεια. Ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτικό στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 55 ετών, το 1994, ενώ επτά μήνες νωρίτερα είχε πεθάνει η σύζυγός του, Κάκια, 54 ετών. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά ήταν μόλις 43 ετών όταν διαγνώστηκε και εκείνη με καρκίνο του μαστού.  Ήταν Ιούνιος του 2008 και οι τακτικές εξετάσεις, λόγω ιστορικού, έδειξαν ότι είχε καρκίνο στον δεξιό μαστό. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής το πάλεψε. Υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ενώ ποτέ δεν έκρυψε την δύσκολη μάχη που έδινε.

«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», τόνιζε σε παλαιότερη συνέντευξή της και μάλιστα υπογράμμιζε συγκινηνμένη ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου, να μη θυμάται καν πώς είσαι, να μη θυμάται τη φωνή σου, να μη θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου».

Φώφη Γεννηματά: Η πολιτικός

Η κυρία Γεννηματά εδώ και περίπου 20 χρόνια πρωταγωνιστεί στην Ελληνική πολιτική ζωή. Ακολουθώντας τα χνάρια και την παρακαταθήκη του πατέρα της εισήλθε για πρώτη φορά το μακρινό 2000 στην Ελληνική Βουλή. Άμεσα μεταπήδησε μεταπήδησε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έτσι το 2003 έγινε υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς. Εκείνη, μάλιστα, την περίοδο ανέβηκε για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας (έχοντας ήδη αποκτήσει ένα παιδί, την Αμαλία, από τον πρώτο γάμο της). Στις 13 Ιουνίου παντρεύτηκε με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη, με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Κατερίνα. Το 2007 παραιτείται από τη θέση της προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα λάμβαναν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007. Ήταν περίοδος που διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού. «Βλέπεις ποιοι είναι πραγματικά δίπλα σου από αγάπη, με πραγματική διάθεση να σε στηρίξουν» έλεγε εκείνη την περίοδο και αφού τελικά υπεβλήθη στις κατάλληλες (για την εποχή θεραπείες) ο Γιώργος Παπανδρέου την τοποθετεί το 2009 στη θέση της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εν συνεχεία την τοποθέτησε σε άλλα κυβερνητικά πόστα. Η κυρία Γεννηματά, στη συνέχει, επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου) στο ΠΑΣΟΚ εκτελεί χρέη εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ και, τελικά το 2013 στη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει με επιτυχία το χαρτοφυλάκιο της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας.

Ηγέτης

Η πτώση του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2015 έφερε την κυρία Γεννηματά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η οποία κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές με ποσοστό 51,7%. Είχε μπροστά της να ανέβει ένα γογλοθά, καθώς στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει μόλις 289.469 ψήφους, ένα βήμα δηλαδή πριν την διάλυση. Η μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ κράτησε ουσιαστικά εν ζωή το κόμμα και τελικά στις εκλογές του 2019 διπλασιάστηκαν οι ψήφοι, φτάνοντας σχεδόν του 458.000.

Για να φτάσει όμως μέχρι είχε περάσει κυριολεκτικά από… συμπληγάδες. Τον Ιούλιο του 2017 ανακοίνωσε, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα.  Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης επικεφαλής τότε του «Ποταμιού», αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος για να φτάσουμε τελικά στον Νοέμβριο του 2017 όπου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, με την κυρία Γεννηματά να αναδεικνύεται νικήτρια με 56,75% των ψήφων. «Όταν ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ το 2015 ανέλαβα μία παράταξη σε παρακμή, βαθιά διχασμένη, με ποσοστά που άφηναν το κόμμα εκτός βουλής και κατάφερα να ενώσω τις δυνάμεις τις προοδευτικές με διαρκείς πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν έγινε στον αυτόματο πιλότο αυτό», έλεγε η κυρία Γεννημάτα, παραδεχόμενη ότι «αν κάναμε λάθη, θα το κρίνει η ιστορία»…

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis