Για “χυδαίες επιθέσεις” που δέχτηκε και για “νέο Αυριανισμό” εντός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Γιάννης Μηλιός στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου οι εντάσεις και οι αντιδράσεις κλέβουν την παράσταση.
«Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας -που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία- και γράφτηκαν διάφορα σχετικά με μένα, ότι η κριτική που ασκήσαμε προερχόταν από πικρία, και δεχτήκαμε χυδαίες επιθέσεις μέσω του Τύπου» δήλωσε ο Γιάννης Μηλιός που μίλησε για “νέο Αυριανισμό” εντός του ΣΥΡΙΖΑ:
“Πάντα χρειάζεται μια νέα Αυριανή και ένας νέος Αυριανισμός αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια Συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές. Προτείνω την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ (αν πειστούμε) γιατί εκτιμώ ότι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών”.
Θ. Πετράκος: Πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο – Δεν είναι καταστροφή η ρήξη
“Μεγάλο λάθος” χαρακτήρισε τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και ζήτησε “να προετοιμάσουμε το λαό και να τον ενημερώσουμε για τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε. Να μην λέμε ότι όλα είναι καλά”.
“Για μας δεν είναι πάση θυσία στο ευρώ. Ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της. Η 20η Φλεβάρη ήταν μεγάλο λάθος. Να ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο, δεν πληρώνουμε, δεν μπαίνουμε στη λογική των ισοδυνάμων. Δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ».
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η δυσκολία συνεννόησης με τους Θεσμούς οφείλεται στη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ε.Ε, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη μιας ενιαίας (ή τουλάχιστον βιώσιμης) συμφωνίας έως τις αρχές Ιουνίου.
Η ίδια πηγή, τόνισε ότι τη Γερμανία όποτε την εξυπηρετεί το ΔΝΤ το συμπεριλαμβάνει στη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε πως «ενώ το ΔΝΤ ξεκίνησε με θέσεις κατά της λιτότητας, έχει αλλάξει τη στάση του. Προβάλει τη διαγραφή του χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι το αφήνουν εκτός συζήτησης».
newsit.gr