Μπορεί οι ντόπιοι "εγκέφαλοι" πίσω από τις χασισοφυτείες που είχαν εντοπιστεί από την ΕΛ.ΑΣ το καλοκαίρι του 2019, σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα σε δύο χωριά του δήμου Μαλεβιζίου, να παρέμειναν εκτός «κάδρου» σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για 31χρονο Αλβανό, που σχεδόν τρία χρόνια μετά βρέθηκε στο "σκαμνί".
Το πρόσωπο αυτό πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκε σε 8ετή ποινή κάθειρξης και οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς το δικαστήριο δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Ο 31χρονος, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος μέχρι πρότινος διέμενε στα Φιλιατρά με την οικογένεια του, βρέθηκε στο εδώλιο και τελικά στη φυλακή με μοναδικό εύρημα, σύμφωνα με την υπεράσπιση, τμήμα δακτυλικού αποτυπώματος και εν προκειμένω του δεξιού παράμεσου στην εξωτερική επιφάνεια σφραγισμένης κονσέρβας τοματοπολτού.
Μάλιστα, κατά τον δικηγόρο κ. Ελευθέριο Κάρτσωνα, η επίμαχη κονσέρβα δεν συμπεριλαμβάνεται καν (!) στην έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης της ΕΛ.ΑΣ.
Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου είχαν κατασχέσει τότε από τις χασισοφυτείες πλήθος ευρημάτων, τα οποία είχαν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για ανάλυση: από μπουκάλια νερού, τρόφιμα και γεωργικά εργαλεία μέχρι αποτσίγαρα στριφτών τσιγάρων, ονυχοκόπτες, οδοντόβουρτσα, ζευγάρια κάλτσες και παπούτσια. Αποτύπωμα ή γενετικό υλικό του 31χρονου δεν εντοπίστηκε πουθενά αλλού σε κάποια από τα κατασχεθέντα ευρήματα από το χώρο των φυτειών.
Τον Μάιο του 2020, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό των χασισοφυτειών, τα εγκληματολογικά εργαστήρια απάντησαν για την ταυτοποίηση του δακτυλικού αποτυπώματος του 31χρονου στην κονσέρβα του τοματοπολτού και έτσι κινήθηκε η διαδικασία σε βάρος του. Παράλληλα, προέκυψε ότι στην κονσέρβα του τοματοπολτού ανευρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και έτερων ατόμων, τα οποία ωστόσο δεν κατέστησαν δυνατό να ταυτοποιηθούν.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων ήταν αρνητικά για την ταυτοποίηση βιολογικού υλικού και αποτυπωμάτων σχετικά με τα δείγματα έξι ντόπιων αγροτών και αγροτοκτηνοτρόφων από τα χωριά της περιοχής όπου είχαν εντοπιστεί οι χασισοφυτείες.
Στην κατάθεσή του αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου είχε υποστηρίξει ότι στη διάρκεια εξερεύνησης των χώρων των φυτειών περιήλθαν στη διάθεση τους πληροφορίες που έφεραν ως πιθανούς καλλιεργητές συγκεκριμένα πρόσωπα ντόπιων από την ευρύτερη περιοχή.
Ακόμα ο αστυνομικός καταθέτει: «Θεωρείται βέβαιο πέρα από κάθε αμφιβολία ότι και τις τρεις φυτείες καλλιεργούσαν τα άτομα που διέμεναν στο αυτοσχέδιο κατάλυμα διότι και οι τρεις ποτίζονταν από το ίδιο λάστιχο, ο τρόπος περίφραξης και κάλυψης τους ήταν ο ίδιος και απείχαν πολύ λίγα μέτρα μεταξύ τους. Από τον αριθμό των δενδρυλλίων και την ανάπτυξη τους θεωρείται βάσιμα ότι οι φυτείες θα απέφεραν τουλάχιστον εκατό κιλά κάνναβης με το προσδοκώμενο όφελος να ανέρχεται περίπου στις 200.000 ευρώ».
Ο 31χρονος Αλβανός εμφανίστηκε πλήρως αρνητικός σε σχέση με οποιαδήποτε εμπλοκή με τις επίμαχες χασισοφυτείες και ισχυρίστηκε ότι πριν από το Πάσχα του 2019 ταξίδεψε στην Κρήτη όπου ήδη ζούσε ο αδερφός του για να εργαστεί για ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών στα σφαγεία επειδή υπήρχε αυξημένος φόρτος εργασίας.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δύο συμπατριώτες τους, με τους οποίους γνωρίστηκε στα σφαγεία όπου εργάζονταν και εκείνοι, τού ζήτησαν μια μέρα να τους εξυπηρετήσει με συγκεκριμένα ψώνια από το σούπερ-μάρκετ. Μάλιστα τους κατονομάζει και τους δύο.
Ο 31χρονος τον Ιούνιο του 2019 αποχώρησε από την Κρήτη, επέστρεψε στα Φιλιατρά μέχρι που τον Ιούλιο του 2021 δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας προκειμένου να εμφανιστεί για προσωπική του υπόθεση. Πήγε και τότε ενημερώθηκε ότι είναι κατηγορούμενος καθώς είχε εντοπιστεί τμήμα δακτυλικού του αποτυπώματος σε κάποια κονσέρβα.