Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:16 | 02/09/2015
Ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και πρώην διευθυντής της CIA, εκτίμησε χθες Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα έπρεπε να εξετάσουν να εντάξουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) ορισμένους μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ή να απορροφήσουμε το Μέτωπο αλ Νόσρα»στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ ως οργάνωση, τόνισε ο στρατηγός ε.α. Πετρέους σε μια δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Όμως ορισμένοι μαχητές» της οργάνωσης αυτής «εντάχθηκαν (στις τάξεις της) μάλλον οπορτουνιστικά παρά λόγω ιδεολογίας», συνέχισε.

Θα μπορούσε να αποδειχθεί δυνατό να ενταχθούν στις τάξεις του συνασπισμού εκείνοι που «θέλουν να αποκηρύξουν το Μέτωπο αλ Νόσρα και να ταχθούν με την μετριοπαθή αντιπολίτευση (που μάχεται) εναντίον του αλ Νόσρα, του ΙΚ και του (καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ».

Ο Πετρέους αντιμετωπιζόταν με θαυμασμό για χρόνια στις ΗΠΑ διότι επέβλεψε το 2007 την ανάπτυξη 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και πέτυχε τη δραστική μεταβολή της κατάστασης στα μέτωπα. Είχε πείσει Ιρακινούς σουνίτες ηγέτες να συνεργαστούν με τον αμερικανικό στρατό και να σταματήσουν να πολεμούν στο πλευρό της αλ Κάιντα.

Ο 62χρονος Πετρέους διορίστηκε διευθυντής της CIA το 2011, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2012, μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου περί του ότι είχε παραδώσει απόρρητα έγγραφα στην ερωμένη και βιογράφο του.

Η δήλωσή του στο CNN ακολούθησε τη δημοσίευση ενός άρθρου στον ιστότοπο Daily Beast το οποίο ανέφερε πως πρότεινε να χρησιμοποιηθούν πρώην μέλη της αλ Κάιντα σε πολλούς ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο το άρθρο επισήμανε πως θα ήταν ιστορική ειρωνεία η συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης με μέλη της αλ Κάιντα —της οργάνωσης που φέρεται ότι διέπραξε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον— ενώ σημείωσε ακόμη πως πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν την ιδέα του Πετρέους πολιτικά τοξική, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει καταφέρει να βρει στη Συρία άλλους συμμάχους πέρα από τους Κούρδους που να μάχονται αποτελεσματικά εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού Σύρων ανταρτών που έχει ξεκινήσει η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει φέρει ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Μόλις 54 μαχητές έχουν εκπαιδευτεί ως τώρα, ορισμένοι εκ των οποίων απήχθησαν όταν επέστρεψαν στη Συρία από μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα. Οι επτά απελευθερώθηκαν.
http://www.onalert.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis