Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 25/10/2020

Πίσω από τα κάγκελα των φυλακών βρίσκονται πλέον οι 37 από τους 39 καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στους οποίους το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους. Εκτός φυλακών βρίσκονται, όμως, δυο μέλη του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης αν και το δικαστήριο επίσης δεν είχε δώσει αναστολή στις ποινές τους.

Συγκεκριμένα εκτός φυλακής βρίσκονται ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς αλλά και ο πρώην βουλευτής της και νυν ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός. Ο μεν Παππας έχει διαφύγει της σύλληψης και έχει διαμηνύσει δια του δικηγόρου του ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί για να εκτίσει την ποινή του, ο δε Λαγός καλύπτεται πίσω από την ασυλία που του προσφέρει η ιδιότητά του ως ευρωβουλευτής.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι 37 καταδικασθέντες χωρίς δικαίωμα αναστολής έχουν «μοιραστεί» στις φυλακές Δομοκού, Τρικάλων και Μαλανδρίνου. Πότε όμως οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να αιτηθούν αποφυλάκιση; Η νομοθεσία τους δίνει τη δυνατότητα αυτή από την πρώτη κιόλας ημέρα της παραμονής τους στη φυλακή, οπότε και μπορούν να καταθέσουν ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου αίτηση για αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που τους επέβαλλε το δικαστήριο με την ιστορική απόφασή του. Μάλιστα μπορούν να καταθέσουν όσες αιτήσεις αναστολής επιθυμούν. Θα πρέπει όμως η χρονική απόσταση κατάθεσης μεταξύ των αιτήσεων να ξεπερνάει τον ένα μήνα.

Επιπλέον, η ποινική νομοθεσία τους δίνει τη δυνατότητα να αιτηθούν υφ' όρων απόλυση εφόσον εκτίσουν περίπου τα 3/5 της ποινής τους και υπό τις προϋποθέσεις ότι: Θα εργαστούν μέσα στις φυλακές όπου οι ημέρες εργασίας έχουν ευεργετικό υπολογισμό και ότι δεν θα υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους. Μπορούν επίσης να αιτηθούν υφ' όρoν απόλυση για ανήκεστο βλάβη της υγείας τους.

Ενδεικτικά, τα μέλη του «διευθυντηρίου» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής, Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και ποινές φυλάκισης από 5 έως 8 μήνες, θα μπορούν να αιτηθούν υφ' όρων απόλυση μετά από περίπου πέντε έτη παραμονής τους στις φυλακές και υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Αντίθετα, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, επίσης για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση συντομότερα.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι καταδικασθέντες εκτίσουν τις ποινές τους σε αγροτικές φυλακές, τότε, ο χρόνος φυλάκισης μειώνεται. Για τους πρώην καταδικασθέντες βουλευτές οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ' όρων απόλυση είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.

Αντίθετα, ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για την ανθρωποκτονία και σε κάθειρξη 14 ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτημα υφ’ όρων απόλυσης αφού εκτίσει τα 20 έτη.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, από το σύνολο του χρόνου φυλάκισης θα αφαιρεθεί το διάστημα της 18μήνης προφυλάκισής τους για όσους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Κατερίνα Μάνθου
 
 
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis