Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 22/06/2015

Συνεχίζεται σήμερα στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για τα "έργα και τις ημέρες" της Χρυσής Αυγής.

Απόντες αναμένεται να είναι και σήμερα οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης, δηλαδή ο γενικός γραμματέας της Χ.Α., Νίκος Μιχαλολιάκος και τα περισσότερα από τα κατηγορούμενα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, καθώς και η πλειοψηφία των υπολοίπων κατηγορουμένων.

 Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, παρέστησαν μόλις 18 από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους.

Στις ενστάσεις θα αναλωθεί και πάλι η ακροαματική διαδικασία

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να αναλωθεί και σήμερα στην ανάπτυξη θέσεων, υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, επί ενστάσεων που υποβάλλονται ενώ αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου επί ενστάσεως της υπεράσπισης που αφορά στις περιπτώσεις που δικαιούται να παραστεί πολιτική αγωγή.

Στη σχετική εισήγηση της η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, απέρριψε τη σχετική δυνατότητα για όσους εκ τωνκατηγορουμένων βαρύνονται αποκλειστικά με το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, υπογράμμισε ωστόσο ότι προτείνει την παράσταση Πολιτικής Αγωγής για εκείνους που βαρύνονται με συγκεκριμένα κακουργήματα (ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών), συν της εγκληματικής οργάνωσης.

Με  την πρότασή της, η κυρία Οικονόμου δέχεται η οικογένεια Φύσσα δικαιούται να είναι πολιτικώς ενάγουσα έναντι του Γιώργου Ρουπακιά, που είναι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, όχι όμως και στην περίπτωση του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων βουλευτών του κόμματος, που φέρουν αποκλειστικά την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης δικαιούνται να παρασταθούν η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, τα θύματα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και οι Αιγύπτιοι ψαράδες, και μόνον σε βάρος των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες ενέργειες -

Κι αυτό γιατί στις εν λόγω υποθέσεις του κατηγορητηρίου «η εγκληματική οργάνωση  συναρτάται με τα συγκεκριμένα εγκλήματα».

«Δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής έχει ο αμέσως ζημειωθείς»

Αναλύοντας το σκεπτικό της, αναφερόμενη στη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι:

 

Δικαίωμα παραστάσεως πολιτικής αγωγής έχει ο αμέσως ζημιωθείς και ουδείς άλλος.

Δεν είναι νοητή η παράσταση πολιτικής αγωγής σε δίκη με αντικείμενο την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Αρνητική είναι η άποψη των δικαστηρίων για την παράσταση πολιτικής αγωγής σε δίκη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης... Σε αυτή την υπόθεση δεν έχουμε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης... Πρόκειται για έγκλημα σύναψης σχέσης με περισσότερα πρόσωπα... Η αξιοποίηση πράξη της εγκληματικής οργάνωσης είναι έγκλημα επιβουλής της δημόσιας τάξης...

Δεν είναι δυνατή παράσταση πολιτικής αγωγής η οποία αποβάλλεται από την ποινική διαδικασία καθώς το άρθρο 187 προστατεύει τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια της πολιτείας, της πολιτικής εξουσίας και σύμφωνα με τη νομολογία δεν μπορούν να αξιώνουν αποζημίωση τρίτοι.

Δεν επιτρέπεται παράσταση πολιτικής αγωγής για μόνη τη συμμετοχή κάποιου σε εγκληματική οργάνωση. Η τυχόν ζημιά των ιδιωτών είναι έμμεση και δεν μπορεί να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά της εγκληματικής οργάνωσης συλλήβδην αλλά κατά συγκεκριμένου μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που τέλεσε συγκεκριμένο έγκλημα. Θα πρέπει τα συγκεκριμένα μέλη να κατηγορούνται για συγκεκριμένα εγκλήματα ώστε να δικαιολογείται η παράσταση πολιτικής αγωγής.

Η εισαγγελέας ζήτησε να αποβληθούν οι παραστάτες πολιτικής αγωγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και να παραμείνουν μόνο όσοι έχουν υποστεί φθορά ξένης ιδιοκτησίας ή διατάραξη κοινής ειρήνης.

Νωρίτερα η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, είχε αναφέρει  ότι προτίθεται να υποβάλει αίτημα προς το δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται προς το δικαστήριο όσοι εκ των κατηγορουμένων υπόκεινται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 Όπως είπε θα ζητήσει να υπάρξει η «εξαίρεση» της μετακίνησης προς το δικαστήριο ως προς περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού.  Η παρέμβαση της προέδρου αφορά και σε ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η Ελένη Ζαρούλια.

Τη θέση του Νίκου Μιχαλολιάκου διαχώρισε ο συνήγορος του, Τάκης Μιχαλόλιας, τονίζοντας ότι ο εντολέας του θα αποστείλει προσωπικά όποτε εκείνος κρίνει σχετική αίτηση προς το δικαστικό συμβούλιο. «Δεν πρόκειται μόνον για τον δικό σας πελάτη, αλλά και για άλλους κατηγορούμενους», ανταπάντησε η κυρία Λεπενιώτη.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis