Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:28 | 09/10/2020

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργηματων για την αναγνώριση ελαφρυντικών ή όχι στους κατηγορούμενους για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Οι δικαστές αποσύρθηκαν σε διάσκεψη και όταν επανέλθουν στην έδρα την Δευτέρα στις 10 το πρωί , με την απόφαση τους για τα ελαφρυντικά, θα καθορίσουν το πλαίσιο των ποινών που θα αντιμετωπίσουν οι καταδικασθέντες. Και αυτό γιατί η ενδεχόμενη αναγνώριση ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους αυτόματα οδηγεί σε μείωση ποινών.

Από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους οι δικαστές , ομόφωνα , έκριναν ένοχους τους 57 για διεύθυνση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και άλλα αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού βαθμού . Για τους 11 το δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή τους.

Συγκεκριμένα, πλήρως απαλλάχθηκαν οι: Αγιοβλασιτης Διονύσιος, Αποστολοπουλος Γεώργιος, Γαλανάκης Χρήστος, Γαροφαλακης Σάββας, Καλπιτζης Γιωργος, Μαυρικακης Μανώλης, Μπενεκη Νικολέτα, Περης Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδελη Θεμις και Ψιλακης Μανωλης. Επιπλέον, από τους 57 ένοχους, 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος.

«Πιστή» στην απόφαση

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου σήμερα διευκρίνησε πως η ίδια παραμένει «πιστή» στην πρόταση της για απαλλαγή των κατηγορουμένων στην οποία προέβη «κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου». «Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά λόγω της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου.

Στην εισήγηση της η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να αναγνωριστεί η ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα. Ωστόσο , η πρόταση της δεν αφορά τους επτά πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Τα ελαφρυντικά και οι ποινές

Το «στοίχημα» των ελαφρυντικών είναι μεγάλο και είναι ενδεικτικό το γεγονός πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Στην περίπτωση, όμως, που αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές μειώνονται σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας, για το οποίο καταδικάστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προβλέπονται ισόβια ενώ  για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Για τους λόγους αυτούς οι συνήγοροι υπεράσπισης με τις μαραθώνιες τοποθετήσεις τους έδωσαν «μάχη» για να «κερδίσουν» οι εντολείς τους κάποιο ελαφρυντικό.

Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε την αναγνώριση τεσσάρων ελαφρυντικών για τον εντολέα της τονίζοντας ότι «Η διαδρομή του συνάδει με πολιτικο αρχηγό, πατερα συγγραφέα, όσο και αν τον λοιδορούν»

Ο Τάκης Μιχαλόλιας δε αναφερόμενος στον κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης, έκανε λόγο για «ξυπόλητους Έλληνες που βρέθηκαν εξω και φωνάζανε» και συμπλήρωσε «Διεξήχθη μία δίκη ήρεμη, και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε «δεν είναι αθώοι». Μα πόσο γελοίοι ειναι αυτοί οι άνθρωποι... Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι....».

Από την πλευρά της , η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη μίλησε για αντίφαση από την πλευρά της εισαγγελέως. «Ποιο είναι το κριτήριο του συννόμου βίου καθ’ημάς; Αυτό που λένε οι δημοσιογράφοι την ιερή ώρα της δίκης; Δεν μας ενδιαφέρει αν λέγεται Κασιδιάρης ή Λεπέν ή αν είναι ο άνθρωπος που σκότωσε 78 στη Νορβηγία. Τί λεει η νομολογία για το σύννομο βίο μας νοιάζει. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι απέναντι και όχι να περιφέρονται και να λοιδορούν τους κατηγορούμενους» υπογράμμισε ο συνήγορος του.

Οι συνήγοροι του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού αναφερόμενοι στην κίνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν την άρση της ασυλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο απευθυνόμενοι στην πολιτική αγωγή είπαν : «Σύντροφοι χάσατε. Γιατί θελει αμετάκλητη απόφαση. Εκεί θα παραμείνει ο Λαγός».

«Η δημοκρατία επιβάλει την ύπαρξη κομμάτων έστω και ακραίων αντιλήψεων... Οι πολιτικές πεποιθήσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές» ανέφερε ο συνήγορος του Νικ. Μίχου ενώ του Ηλία Παναγιώταρου τόνισε : «Με την απόφαση αυτή, η δημοκρατία έχασε. Καταρρακώθηκε η δικαιοσύνη. Δύο πολιτικοί αρχηγοί τσακώνονται για το ποιός από τους δύο εξέδωσε την απόφαση...».

Τα επόμενα βήματα

Μετά την απόφαση των δικαστών για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών τη σκυτάλη παίρνει και πάλι η εισαγγελέας η οποία θα προτείνει για τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους με τους δικαστές να έχουν τον τελικό λόγο. Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει για το κρίσιμο θέμα της αναστολής εκτέλεσης της ποινής, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους

newsbeast.gr

 
Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis