Χιλιάδες αποτροπές καταγράφονται από το καλοκαίρι στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο, με τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση να παρατηρείται από τον Ιούλιο έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, σε διάστημα μόλις 24 ωρών, οι αστυνομικές δυνάμεις αποτρέπουν την είσοδο σε περίπου 1.000-2.500 παράτυπους μετανάστες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ
Διαβάστε επίσης
«Δίνουμε αγώνα να κρατήσουμε τα σύνορά μας ζωντανά». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Γιαλαμάς, με τον ίδιο να κάνει λόγο για το πιο δύσκολο καλοκαίρι που πέρασαν οι άνδρες των συνοριοφυλάκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Μιλώντας στο ThessToday.gr, τόνισε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περάσματα, και οι ροές αυξάνονται συνεχώς σε όλη την οριογραμμή των 160 χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου, κυρίως εκεί που δεν υπάρχει φράχτης.
«Το μεταναστευτικό είναι μία κάνουλα που έχει ανοίξει εδώ και περίπου τρεις μήνες, και την έχει ανοίξει η γειτονική χώρα. Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί μεγάλοι αριθμοί Σύριων και Ιρακινών, κάτι που προκαλεί εντύπωση καθώς οι τελευταίοι είχαν χρόνια να εμφανιστούν σε τέτοιο ποσοστό» αναφέρει ο κ. Γιαλαμάς, με τον ίδιο να προσθέτει πως πρόκειται κυρίως και άνδρας και λιγότερα γυναικόπαιδα. «Φαίνεται πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς παρατηρείται ξανά κλιμάκωση, με 1.000-2.500 αποτροπές μεταναστών κάθε ημέρα, όπως και συλλήψεις διακινητών».
Ερωτώμενος εάν αυτή η εικόνα θυμίζει τη μαζική απόπειρα εισόδου χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα το 2020, ο κ. Γιαλαμάς ανέφερε πως ο τρόπος που κινούνται μοιάζει με ακόμη μία απειλή, «με την διαφορά ότι αυτή τη φορά μεταφέρονται από τους διακινητές σε απομακρυσμένες περιοχές, σε διάφορα χρονικά διαστήματα εντός της ημέρας και προσπαθούν να βρουν τα περάσματα του Έβρου. Τον Μάρτιο του ’20 είχαν μαζευτεί σε ένα σημείο. Εμείς από την πλευρά μας βρισκόμαστε καθημερινά σε απόλυτη ετοιμότητα, κι αν προστεθεί ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες μας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με απόλυτο επαγγελματισμό ένα ακόμη θερμό επεισόδιο».
Πόλεμος με τα κυκλώματα διακινητών
Για μία πολύ καλά στημένη «τεράστια μπίζνα» έκανε λόγο ο κ. Γιαλαμάς όσον αφορά τα κυκλώματα των διακινητών, με τον φόβο μίας νέας μαζικής εργαλειοποίησης μεταναστών από την Τουρκία, να είναι παραπάνω από αισθητός. «Την Δευτέρα κάναμε εκατοντάδες αποτροπές μέσα σε μία νύχτα. Μόνο τον Αύγουστο, σημειώθηκαν περίπου 100 συλλήψεις διακινητών, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλες περιόδους».
Παράλληλα, μετά την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα το 2020, τα επεισόδια με τους διακινητές έχουν αυξηθεί, και οι συνοριοφύλακες έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινές προκλήσεις. «Οι διακινητές είναι αδίστακτοί, και τολμούν να βάζουν σε ένα αυτοκίνητο ακόμη και ανήλικους οδηγούς, μαζί με άλλα 5-10 άτομα. Παίζουν με τις ανυπεράσπιστες ανθρώπινες ζωές των μεταναστών».
Ο κ. Γιαλαμάς τόνισε πως ανά διαστήματα παρατηρείται πως οι διακινητές μεταναστών ευνοούνται από την τουρκική πλευρά, λέγοντας πως υπάρχει μία συνεργασία. «Πιεζόμαστε από κάθε πλευρά και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν φέτος τα πράγματα. Ζούμε αδιανόητες καταστάσεις και αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας».
Το σχέδιο «Ακρίτας»
Σε εφαρμογή έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες το σχέδιο «Ακρίτας» για τη θωράκιση των συνόρων, το οποίο προβλέπει την ενίσχυση των συνοριοφυλάκων, την επέκταση του φράχτη στον Έβρο μέχρι 140 χιλιόμετρα, ως «φραγή» σε κάθε ασύμμετρη απειλή, αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης, αλλά και την ενημέρωση και συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως η η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, με ισχυρή προβολή της αλήθειας διεθνώς, μέσω ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών.
«Η επέκταση του φράχτη είναι παραπάνω από αναγκαία σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, όπως και κανένα χέρι δεν πάει χαμένο, όσον αφορά τις προσλήψεις των 250 συνοριοφυλάκων μέχρι το τέλος του έτους. Δυστυχώς με τον Ερντογάν δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, για αυτό και προσπαθούμε να οργανωθούμε όσο καλύτερα γίνεται».
Παράλληλα, ο κ. Γιαλαμάς υποστήριξε θα έπρεπε να τοποθετηθούν συστήματα επιτήρησης θερμικών καμερών και συστήματα ανίχνευσης και πάνω στον φράχτη, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα «ζωντανής εικόνας» από την απέναντι πλευρά. «Έχουμε κάνει άλματα όσον αφορά την προστασία των συνόρων μας έπειτα από τα σκηνικά που ζήσαμε το 2020, αλλά δυστυχώς θα έπρεπε να είχαν γίνει και πολύ νωρίτερα. Για αυτό και φτάσαμε στο πιο δύσκολο καλοκαίρι».