Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:12 | 18/08/2021

Σε έκτακτη ενημέρωση για την αντιμετώπιση των νέων πύρινων μετώπων στη Δυτική Αττική σε Κερατέα και Βίλια προχώρησε και απόψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα εναέρια μέσα που επιστρατεύτηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Δυτική Αττική και ιδιαίτερα για το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev.

Όπως είπε ο υπυργός Προστασίας του Πολίτη, το ρωσικό αεροσκάφος, από τις 13 Αυγούστου βρισκόταν σε συντήρηση λόγω συμπλήρωσης ωρών πτήσης, η οποία έγινε πιο ενδελεχής, εξαιτίας του δυστυχήματος με παρόμοιου τύπου αεροσκάφος που σημειώθηκε στην Τουρκία.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων ήταν άμεση, τα εναέρια μέσα στο Λαύριο ήταν την πρώτη μέρα 19 στην Κερατέα και 21 στα Βίλια», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες πυρκαγιές στην Λαυρεωτική και στα Βίλια που ξέσπασαν από χθες, λέγοντας ότι η πρώτη έχει πλέον οριοθετηθεί ενώ υπάρχουν μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της. Στη Λαυρεωτική όπως είπε μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 8 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη μαζί με τα 2 Ilyushin Il-76 κυρίως για την ασφάλεια της πυρκαγιάς.

Η εικόνα από την πυρκαγιά στα Βίλια είναι μεν καλύτερη, αλλά υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Στην πυρκαγιά στα Βίλια όπως είπε ο υπουργός επιχειρούν 379 πυροσβεστες 130 οχήματα. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης δυνάμεις τους ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πυροσβέστες από την Πολωνία, ενώ υπάρχει συνδρομή και από τον στρατό. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν και στις δύο περιοχές, ενώ για την ασφάλεια των κατοίκων εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης μέσω του 112.

Όπως επίσης είπε, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 50 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ μαζί με αυτές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες η πυροσβεστική διαχειρίζεται 98 πυρκαγιές.

«Οι συνθήκες που ευνοούν τις φωτιές θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας ότι όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

 

Η ενημέρωση από την πυροσβεστική για τα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, 50 νέες δασικές πυρκαγιές, εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, από τις 19:00 της 16 Αυγούστου έως τις 19:00 της 17 Αυγούστου, την ώρα που μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια και ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην πυρκαγιά της Λαυρεωτικής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Π.Σ., η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική έχει οριοθετηθεί, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στα Βίλια, όπου επιχειρούν ακόμα, περιοδικά, 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα τρία ρωσικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολη θα είναι και αυτή η νύχτα για τα Βίλια, όπου, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, μαίνονται πολλές μεγάλες εστίες φωτιάς μέσα σε πυκνό δάσος και σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από χτες μέχρι σήμερα, συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και από τρίτες χώρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Πηγή:  cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis