Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:22 | 08/07/2019

Νέα κυβέρνηση: Δύο παλιοί γνώριμοι αναμένεται να βρίσκονται στο ίδιο υπουργείο. Ο λόγος για τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Λευτέρη Οικονόμου, οι οποίοι θα αποτελέσουν την νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα ονόματα και των δύο έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την εξάρθρωση τριών από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα, τη 17 Νοέμβρη, τον ΕΛΑ και τον Επαναστατικό Αγώνα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας, ένα χωριό στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας και έχει ποντιακή καταγωγή. Ο πατέρας του Βασίλης έχει καταγωγή από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, ενώ η μητέρα του από την Μπάφρα του Πόντου. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσά.

Το 1982 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας. Η κομματική οργάνωση της Ημαθίας ήταν από τις μαζικότερες και πιο πετυχημένες του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα. Την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε Νομάρχης Καρδίτσας, και στη συνέχεια εκλέχθηκε Βουλευτής Ημαθίας (1989). Από εκείνη τη στιγμή μέχρι το 2007 συμμετείχε και εκλεγόταν πρώτος Βουλευτής του Ν. Ημαθίας σε 6 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2007 και το 2009 εκλέχθηκε Βουλευτής Β' Αθήνας. 

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1994-1996 με Υπουργό τον Κώστα Σημίτη, Υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003) στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Σημίτη. Ήταν μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1994-1996. Το 2009 τοποθετήθηκε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως μετονομάστηκε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου , ενώ το Σεπτέμβριο του 2010 ανέλαβε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Από τις 7 Μαρτίου 2012 μέχρι τις 17 Μαΐου του 2012 διετέλεσε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

 

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Σε βάρος του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, είχε σημειωθεί απόπειρα δολοφονίας. Συγκεκριμένα στις 24 Ιουνίου 2010 σώθηκε από βομβιστική επίθεση με ταχυδρομικό δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ταχυδρομικό δέμα το οποίο στάλθηκε μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων με αποδέκτη τον κ. Χρυσοχοΐδη. Η βόμβα σκότωσε τον υπασπιστή του υπουργού Γιώργο Βασιλάκη όταν αυτός επιχείρησε να ανοίξει το παγιδευμένο με βόμβα δέμα στον υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη. Ο υπουργός βρισκόταν 10-15 μέτρα μακριά, σε διπλανό γραφείο την ώρα της έκρηξης.

 

Ο νέος υφυπουργός αντεγκληματικής πολιτικής Λευτέρης Οικονόμου

Από την άλλη πλευρά ο Λευτέρης Οικονόμου γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1956 και τον Σεπτέμβριο του 1974 κατετάγη στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1981. Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες κυρίως Κρατικής Ασφαλείας.

Παρακολούθησε πολλαπλά εξειδικευμένα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και έλαβε μέρος σε Ομάδες Εργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανέστης Κελεσίδης για Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: Η καλύτερη δυνατή επιλογή

Έχει συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και σήμερα είναι Επίτιμος Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. Υπήρξε ο πρώτος Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, θέση την οποία υπηρέτησε από το Μάρτιο του 2001 έως το Μάρτιο του 2006. Είχε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την επικοινωνιακή στρατηγική κατά την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη και Επαναστατικός Αγώνας, την ασφάλεια της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα το 2003 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε, με το βαθμό του Ταξιάρχου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι τον Μάρτιο του 2008, όταν και προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων. Στις 3 Μαρτίου 2009 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Στις 5 Νοεμβρίου 2009, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας έως τις 17 Δεκεμβρίου 2011, οπότε τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.  

Κατά την περίοδο της Αρχηγίας του, εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αναβαθμίστηκε η Άμεση Δράση με την ίδρυση των ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) και συνελήφθησαν πολλοί γνωστοί εγκέφαλοι εγκληματικών οργανώσεων. Στις 6 Μαρτίου 2012, ανέλαβε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου. Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.[2] Αντικαταστάτης του είναι ο Νίκος Δένδιας.

Πηγή:  ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis