Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:43 | 06/02/2015

 

Μια εν ψυχρώ δολοφονία ενός αντιφασίστα μουσικού με δράστη ένα πρωτοπαλλήκαρο της Χρυσής Αυγής, το πολιτικό υπόβαθρο της οποίας προέκυπτε εύλογα, έδωσε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο το έναυσμα στις αρμόδιες αρχές να ασχοληθούν έστω και ετεροχρονισμένα με τις σοβαρές ποινικές πτυχές της δράσης του νεοναζιστικού μορφώματος.

'Ηταν ξημερώματα 18 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός, μέσα σε κεντρικό δρόμο του Κερατσινίου , από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά.

Από την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών προκύπτει, ότι ο δράστης  μετά την δολοφονία του νεαρού Π. Φύσσα επικοινώνησε με τον Γιώργο Πατέλλη, αρχηγό της Τ.Ο της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, κι εκείνος με τη σειρά του  επικοινώνησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό.

 Κι από εκεί ξεκινά το ξεδίπλωμα του κουβαριού που πολύ γρήγορα οδήγησε στην αποκάλυψη μιας οργανωμένης δράσης σαφώς εγκληματικής .Δικογραφίες που λίμναζαν σε αστυνομικά και εισαγγελικά γραφεία και είχαν ως κοινό παρανομαστή σοβαρές ποινικές πράξεις με ρατσιστικό υπόβαθρο συνενώθηκαν και για πρώτη φορά η Δικαιοσύνη άνοιξε τον φάκελο «ΧΡΥΣΉ ΑΥΓΗ».

Ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς την εισαγγελέα του ΑΠ, Ευτέρπη Κοτζαμάνη, αναφέρει πως «η δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Τα συνολικά 32 περιστατικά (13 στην Αττική και 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα) συνιστούν διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις, γι αυτό και ζητάει να υπαχθούν στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να αντιμετωπιστούν από τις Αρχές ως κακουργήματα και να γίνουν συλλήψεις ηθικών και φυσικών αυτουργών.

Η κα Κοτζαμάνη έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η δράση των μελών της Χρυσής Αυγής συνιστά εγκληματική οργάνωση. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής περνούν το κατώφλι της ΓΑΔΑ με χειροπέδες.

Από εκείνη την ημέρα οι δικαστικές αρχές έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα για να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ μιας ποινικά κολάσιμης  συμπεριφοράς στην οποία ενεπλάκη σύσσωμη η τότε κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Και από χθες, κι αφού το κεφάλαιο αποδεικτική διαδικασία σε επίπεδο ανάκρισης είχε κλείσει, ανοίγει ένα άλλο. Εκείνο της επερχόμενης - κι άμεσα όπως όλα δείχνουν- επ ακροατηρίω αποδεικτικής διαδικασίας.

Με ένα παραπεμπτικό βούλευμα κόλαφος η πλειοψηφία των δικαστών του αρμόδιου τριμελούς συμβουλίου εφετών παραπέμπει σε δίκη εβδομήντα από τους εμπλεκομένους, ανάμεσα στους οποίους είναι ο αρχηγός της Χ.Α. και όλα τα «μεγάλα ονόματα» της ομάδας του.

Το συμβούλιο εφετών υιοθετώντας στο σύνολο της την πρόταση του εισαγγελέα, Ισ. Ντογιάκου, στέλνει στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων 70  κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και το σύνολο της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να δικαστούν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα αδικήματα.

Στην απόφαση μειοψήφησε ένας δικαστής, ο εισηγητής της υπόθεσης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος είχε την άποψη ότι  δεν στοιχειοθετείται  η κακουργηματική κατηγορία της εγκληματικής διεύθυνσης  γιατί εκλείπει ο  πορισμός οικονομικού οφέλους, που είναι  α απαραίτητο στοιχείο της ειδικής υπόστασης του αδικήματος με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο.

Και συνεχίζει - ο μειοψηφών δικαστής ,το σκεπτικό του οποίου αριθμεί περί τις 35 σελίδες, επισημαίνοντας ότι επειδή δεν υπάρχει δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής  οργάνωσης δεν μπορεί να υπάρξει ούτε επιτρεπτή  μεταβολή της κατηγορίας σε συμμορία.

Κατά τον ίδιο δικαστικό λειτουργό δεν στοιχειοθετείται ούτε το κακούργημα της διακεκριμένης  οπλοκατοχής .

Το πρώτο πόρισμα

Το πρώτο πόρισμα που εκδόθηκε, σε χρόνο ρεκόρ, είναι η αλήθεια, είναι το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, το περιεχόμενο του οποίου σηματοδότησε εν πολλοίς τις εξελίξεις ( σε συνδυασμό με τον ορυμαγδό των στοιχείων που επακολούθησαν, ανάμεσα στα οποία και δεκάδες βίντεο) .

Το πόρισμα ήταν αποκαλυπτικό. Έκανε λόγο για ενεργή εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα μεστρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο αρχηγό στα πρότυπα του "Führerprinzip" και υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά.

Αναφερόταν ότι  κατά τη φιλοσοφία της Χρυσής Αυγής «όσοι δεν ανήκουν στη λαϊκή κοινότητα της φυλής είναι υπάνθρωποι. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν ξένοι μετανάστες, Ρομά, όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη και άτομα με νοητικά προβλήματα. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των επιδιώξεών τους». Ο «απόλυτος αρχηγός» Ν. Μιχαλολιάκος.

«Γνώριζε, οργάνωνε και συντόνιζε» τα πάντα ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με το πόρισμα. Κάτω από αυτόν, υπάρχει εκτεταμένη αυστηρή ιεραρχία, μευπαρχηγό τον Νίκο Παππά ενώ στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης βρίσκονται οι βουλευτές.

Χαμηλότερα στην ιεραρχία βρίσκονται μεσαία στελέχη του κόμματος, οι χαρακτηριζόμενοι ως «πυρηνάρχες», οι οποίοι είναι κατά τόπο υπεύθυνοι σε όλη τη χώρα.

Το «διευθυντήριο»,  αποφάσιζε, ο σκληρός πυρήνας μετέφερε τις εντολές στους λεγόμενους «πυρηνάρχες» και εκείνοι οργάνωναν τις δράσεις.

Αίσθηση προκάλεσε και  το γεγονός της στρατολόγησης ακόμα και ανήλικων παιδιών που εκπαιδεύονταν και υπόκεινταν σε σκληρή ναζιστική προπαγάνδα, προκειμένου να ετοιμαστούν για να στελεχώσουν στη συνέχεια τα τάγματα εφόδου.

Η εισαγγελική πρόταση

Ένα περίπου χρόνο αργότερα, κι αφού οι φερόμενοι ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, Μιχαλολιάκος και λοιποί, βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού, δημοσιεύεται η ...700 σελίδων εισαγγελική πρόταση του Ισ.Ντογιάκου .

«Διευθυντές» της εγκληματικής οργάνωσης κατά τον εισαγγελέα-αλλά και κατά το παραπεμπτικό βούλευμα που συμφωνεί - είναι η κοινοβουλευτική της ομάδα ενώ Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Μίχος, Λαγός, Γερμενής και Μπούκουρας αντιμετωπίζουν συμπληρωματικά κακουργηματική κατηγορία για διακεκριμένη οπλοκατοχή με σκοπό να εφοδιάσουν την εγκληματική οργάνωση.

Στην εισαγγελική πρόταση των 700 σελίδων ξεχωρίζουν δέκα βασικές υποθέσεις που στοιχειοθετούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης. Σε αυτέςπεριλαμβάνονται η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα για τον οποίο ο εισαγγελέας αναφέρει ότι ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή, οι επιθέσεις στο Πέραμα κατά μελών του ΚΚΕ και Αιγυπτίων ψαράδων καθώς και άλλες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών.

Ο εισαγγελέας επισημαίνει στην πρόταση του ότι ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να θεωρηθεί ότι δρα ως εγκληματική οργάνωση όταν χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς και τα στελέχη του για εγκληματικές πράξεις. Επισημαίνει την ιεραρχία της ΧΑ με επικεφαλής τον γενικό της γραμματέα, Νίκο Μιχαλολιάκο και ακολουθούν οι Παππάς, Κασιδιάρης και Παναγιώταρος.Ο εισαγγελέας αναφέρεται και σε περιστατικά της δεκαετίας του 80 αλλά εκτιμά ότι η δράση της ΧΑ έγινε πιο έντονη μετά το 2008 όταν, όπως αναφέρει, επικράτησε η συλλογιστική ότι «πας μη Έλλην βάρβαρος». Στην πρόταση αναφέρεται ότι με τις εκλογές του 2012 η ΧΑ απέκτησε πολιτικό μανδύα καταθέτοντας κι ένα νέο καταστατικό στον Άρειο Πάγο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρότασή του ο κος Ντογιάκος για την Χρυσή Αυγή και τους βουλευτές της: «Οι βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις εκλογές του έτους 2012 υπό τη σημαία του πολιτικού κόμματός Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή συνειδητά επιδιώκουν να απαξιώσουν το κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τις αρχές του κράτους… Ουδείς εκ των βουλευτών του ως άνω πολιτικού κόμματος είναι σε θέση να ισχυριστεί ευπροσώπως και με πειστικότητα ότι ήταν ανυποψίαστος για τις εγκληματικές πράξεις οι οποίες εξακολουθητικά και επί μακρό χρονικό διάστημα διαπράττονταν εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος στο οποίο ανήκει, σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων και σε βάρος αλλοδαπών" .

Απ’ την πλευρά τους βέβαια τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, μιλούν για πολιτική δίωξη.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis