Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:51 | 11/03/2016

Νέα σχέδια «οχύρωσης» από τα κύματα μεταναστών και προσφύγων, που έχουν εγκλωβιστεί κατά χιλιάδες στην Ελλάδα, προετοιμάζει η Ευρώπη, υπό το ενδεχόμενο να στραφούν σε νέες διαδρομές μετά το κλείσιμο των συνόρων από ΠΓΔΜ, Σλοβενία και Σερβία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, πρόκειται για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Guardian, φιλοξενώντας δηλώσεις προσφύγων και αξιωματούχων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αναφέρει ότι αναμένεται αύξηση μέσω της Λιβύης, Βουλγαρίας και Τουρκίας προς την Ιταλία, ενώ υπάρχει και πιθανότητα πολλοί να κατευθυνθούν προς την Ισπανία. Άλλες πιθανές διαδρομές περιλαμβάνουν το ταξίδι μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Ουκρανία, και μια διαδρομή από Ελλάδα προς Αλβανία, την οποία χρησιμοποίησαν εξάλλου περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στις αρχές του ’90.

«Δεν θεωρούμε ότι το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές», δήλωσε η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στη βρετανική εφημερίδα και ανέφερε ότι ήδη προετοιμάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν νέες εναλλακτικές διαδρομές για τη διαφυγή των προσφύγων προς την Ευρώπη.

«Αν η βαλκανική οδός τελικά κλείσει, θα έχουμε νέες διαδρομές, που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα. Είμαστε προετοιμασμένοι για αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω Λιβύης, Βουλγαρίας, Τουρκίας προς Ιταλία, Λιβύης προς Ιταλία - και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αύξηση των προσφύγων μέσω Ισπανίας», πρόσθεσε η ίδια.

«Θα συνεχίσουμε απτόητοι να προσπαθούμε να μπούμε στην Ελλάδα», είπαν άλλωστε σύροι πρόσφυγες μιλώντας στον Guardian.

«Το ταξίδι είναι παράνομο έτσι κι αλλιώς, οπότε οι αλλαγές στους κανόνες δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μιούνα, μια 23χρονη φοιτήτρια από τη Συρία που προσπαθεί εδώ και μία εβδομάδα να φύγει από την Τουρκία για την Ελλάδα.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι «ίσως να έχουν δυσκολέψει πλέον οι συνθήκες, αλλά οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να μπουν στις βάρκες, σίγουρα δεν φοβούνται από τις απαγορεύσεις».

Ωστόσο, ο Νάσερ Μασούντ, ένας άλλος Σύρος πρόσφυγας που βρίσκεται πλέον στη Γερμανία (αφού πέρασε και αυτός πέρυσι από την Ελλάδα), έχει διαφορετική άποψη και υποστηρίζει ότι οι συμπατριώτες του θα βρουν άλλες διαδρομές προς την Ευρώπη. «Πλέον δεν θα πηγαίνει κανείς στην Ελλάδα από τη θάλασσα», λέει ο Μασούντ. «Κανείς δεν θα χρησιμοποιεί πια την Ελλάδα ως πέρασμα. Όλοι θα προσπαθούν να φτάσουν με άλλον τρόπο στην Ευρώπη».

Με την άποψη του Μασούντ συμφωνεί και ένας 27χρονος σύρος δημοσιογράφος, ο Μπαζ, που ζει στη νότια Τουρκία. Οι λαθρέμποροι θα βρουν σίγουρα άλλες διαδρομές, υποστηρίζει, προβλέποντας ότι θα αυξηθούν οι προσπάθειες εισόδου από αέρος, με τη χρήση πλαστών εγγράφων.

Από την πλευρά της πάντως η εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε ότι δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή μια τέτοια πραγματικότητα αλλά όπως είπε προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση που υλοποιηθεί το εν λόγω σενάριο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπήρξε ενημέρωση από τη Frontex και τα κράτη για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ.

«Επιβεβαίωσαν όλες οι χώρες πως ακολουθούν την ίδια πολιτική, πως εφαρμόζουν πλήρως τον Κώδικα Σένγκεν και επομένως δεν αφήνουν να περάσουν στο έδαφός τους όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής ή δεν έχουν σκοπό να αιτηθούν ασύλου εκεί», σημείωσε η Μπερτό.

 

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis