Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:25 | 26/11/2014

 

Την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίον επιδιώκει το υπουργείο Εσωτερικών να επαναξιολογηθούν οι δομές της Περιφέρειας, στις προδιαγραφές και τις οδηγίες που θέτει για την επίτευξη του σκοπού αυτού, εκφράζει με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, η διαδικασία που προτάσσεται βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της οποίας επιχειρείται να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η Περιφέρεια Αττικής που ήδη υπολειτουργεί και υποκρύπτονται σχεδιασμοί σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της.

Το ψήφισμα υπερψήφισαν εκτός από την πλειοψηφούσα παράταξη της «Δύναμης Ζωής», η «Λαϊκή Συσπείρωση», η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» (Δ. Κουτσούμπα), η «Παρέμβαση για την Αττική» (Μ. Γιαννακάκη) και η «Ανάσα για την Οικολογία» (Α. Γάκης).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου σημείωσε ότι η αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών είναι μεν απαραίτητη, αλλά οφείλει να υλοποιηθεί με τρόπο που να περιφρουρεί την διοικητική αυτοτέλειά τους, να ενδυναμώνει τη λειτουργία τους και να καθιστά τις Περιφέρειες εργαλείο ανάπτυξης. Συγχρόνως, επισήμανε ότι η σύσταση ενός νέου Οργανισμού συνιστά εσωτερική διοικητική διαδικασία κάθε Περιφέρειας.

Αποτιμώντας τις οδηγίες και τις προδιαγραφές αξιολόγησης που απέστειλε στην Περιφέρεια ο υπουργός Εσωτερικών Αρ. Ντινόπουλος, είπε ότι απώτερος στόχος είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί υποχείριο και εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της κυβέρνησης, ώστε να υλοποιεί χωρίς αμφισβητήσεις τις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας, τις απολύσεις που απαιτούν οι τροϊκανοί και τις αντιλήψεις των νεοφιλελεύθερων για ελάχιστο ή καθόλου κράτος.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Σγουρός σημείωσε ότι διαβάζοντας κάποιος την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών και την ανακοίνωση των εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Όπως είπε, το μέτρο της αξιολόγησης είναι εργαλείο που δεν πρέπει να επισείεται ως φόβητρο ή μέσο τιμωρίας. Όμως, η αξιολόγηση δομών δεν μπορεί παρά να είναι συνεχής. Πρόσθεσε ότι στις οδηγίες του υπουργείου ζητείται μεν καταγραφή του προσωπικού που θα αποχωρήσει (σ.σ. λόγω συνταξιοδοτήσεων), αλλά η διοίκηση μπορεί να φέρει πρόταση για νέο Οργανόγραμμα με τις επικαιροποιήσεις που κρίνει ότι πρέπει να γίνουν.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της παράταξης να μην υπερψηφίσει το ψήφισμα που κατέθεσε η κ. Δούρου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος (της παράταξης του κ. Σγουρού) Ν. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι στο ψήφισμα υπάρχουν σημεία που βρίσκουν την παράταξη αντίθετη. Το ψήφισμα -όπως είπε- δεν απαντά στο βασικό ζήτημα που αφορά στην κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων για νέες προσλήψεις.

Εκ μέρους της παράταξης του κ. Κουμουτσάκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Κορομάντζος σημείωσε ότι η τοποθέτηση της Περιφερειάρχου Αττικής γίνεται με πολιτικά και όχι αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Α. Μπαλλού υποστήριξε ότι στόχος είναι οι απολύσεις, καθώς είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση προσωπικού.

Η εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής Δ. Κουτσούμπα επισήμανε ότι η αξιολόγηση δομών και Οργανισμών, που έχει ήδη ολοκληρωθεί στο υπόλοιπο Δημόσιο, οδήγησε στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία που άρχισαν να ισχύουν από τις 28 Οκτωβρίου. Οι αλλαγές που παρουσιάσθηκαν ως μεταρρυθμίσεις, είπε, στόχευαν στην εξαφάνιση όλων των κενών οργανικών θέσεων. Οι θέσεις που έμειναν στα υπουργεία είναι μόνο των υπηρετούντων υπαλλήλων και έχουν εξαφανισθεί όλα τα κενά και οι ανάγκες σε προσωπικό.

Η μείωση των δομών κατά 40% ήταν φωτογραφική, υποστήριξε. Δεν σχετιζόταν με τις πραγματικές ανάγκες που υπηρετεί το Δημόσιο, αλλά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιάξει κομματικό κράτος. Ως ενδεικτικό παράδειγμα των όσων υποστήριξε, αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ Παναγιώτη Μέρκου. Όπως είπε, «είναι ένα παράδειγμα που θα έπρεπε να μας είχε απασχολήσει κι εμάς ως Περιφέρεια. Ο κ. Μέρκος είχε ανοίξει το θέμα της μη τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού επιβάλλοντας πρόστιμα. Με τη μείωση των δομών, όχι μόνο καταργήθηκε η θέση του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ, όχι μόνο μεταφέρθηκε ο κ. Μέρκος σε άλλο υπουργείο, αλλά επιπλέον η αρμοδιότητα δόθηκε σε άλλη Διεύθυνση της οποίας προΐσταται υπάλληλος της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης».

Στα υπουργεία δημιουργήθηκαν νέες Διευθύνσεις που είναι σχετικές με τα μνημόνια, πρόσθεσε η κ. Κουτσούμπα και έφερε ως παράδειγμα την αντικατάσταση των Διευθύνσεων Οικονομικών από Διευθύνσεις Δημοσιονομικής Προσαρμογής. «Ακόμη και οι στόχοι των υπουργείων στους νέους Οργανισμούς ενέχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και τους όρους των μνημονίων» είπε.

Και κατέληξε: «Άρα δεν μιλάμε εν κενώ. Υπάρχει εμπειρία από το πώς εννοεί η κυβέρνηση την αξιολόγηση δομών και την αλλαγή των Οργανισμών. Γι αυτό και πρέπει να την αρνηθούμε. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω την επιστολή Ντινόπουλου ως απαράδεκτη. Να δούμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό και να αιτηθούμε με ορίζοντα τετραετίας πως θέλουμε την Περιφέρεια».

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis