Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:26 | 31/03/2016

Ψαλίδι που θα φτάνει μεσοσταθμικά στο 10% έρχεται για το εφάπαξ βοήθημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και διαπραγματεύεται με τους θεσμούς εισάγει νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος θα ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους αλλά και όλες τις εκκρεμείς σήμερα αιτήσεις που φτάνουν τις 62.000 στα 37 ταμεία και κλάδους πρόνοιας.

Στην προσκρούστεια κλίνη μπαίνει το βοήθημα για όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013, καθώς αναζητείται εδώ και πολλούς μήνες ο κατάλληλος τρόπος υπολογισμού.Εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι μειώσεις να είναι μεγαλύτερες και να ξεπερνούν το 10%.

Οπως έγινε χθες γνωστό τα Ταμεία και οι κλάδοι Πρόνοιας εντάσσονται τελικά στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο και όχι στο νέο Ταμείο κύριας ασφάλισης, καθώς δεν θα μπορούν στο μέλλον να υπολογίζουν στην ενίσχυση του κράτους για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους.

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει τις τελικές προτάσεις της στους δανειστές και όλα τα σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, η ελληνική πρόταση για το εφάπαξ προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος «πατάει» πάνω στον τύπο που έχει θεσμοθετηθεί το 1992 μόνος για τους νέους ασφαλισμένους.

Εξίσωση

Το προσχέδιο που είχε εμφανίσει το υπουργείο Εργασίας τον Ιανουάριο προέβλεπε εξίσωση «παλαιών» και «καινούριων» στη βάση του εξής τύπου:

  • Για τον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2013 το εφάπαξ υπολογίζεται για τους μισθωτούς ως το γινόμενο του 70% των συντάξιμων αποδοχών επί τα έτη ασφάλισης. Συντάξιμες αποδοχές είανι ο μέσος όρος αποδοχών της τελευταίας 5ετίας χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας.
  • Για τον χρόνο ασφάλισης από την 1.1.2014 και μετά ο νόμος προβλέπει τον υπολογισμό με βάση «την αρχή της ισοδυναμίας». Το ποσό του εφάπαξ θα ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης.



http://www.iefimerida.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis