Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:39 | 20/01/2015

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει από την ΕΕ να ξεπεράσει το εμπόδιο της ελληνοκυπριακής πλευράς» σύμφωνα με το λεγόμενο εκπρόσωπο «προεδρίας» στα Κατεχόμενα

Ο λεγόμενος εκπρόσωπος «προεδρίας» του ψευδοκράτους, Οσμάν Ερτούγ, ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να μπορούν να διεξάγουν απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου με ισότιμους όρους. όπως ισχύουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ.



Ο Ερτούγ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει από την ΕΕ να ξεπεράσει το εμπόδιο της ελληνοκυπριακής πλευράς και να δώσει έτσι την ευκαιρία στους Τουρκοκύπριους για απευθείας εμπόριο.

Είπε ότι αυτή είναι ευθύνη της ΕΕ και ηθική της υποχρέωση έναντι των Τουρκοκυπρίων.
Ο κ. Ερτούγ είπε ότι αποτελεί δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων το απευθείας εμπόριο με την ΕΕ προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να ζητείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά ως ανταλλαγή το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζοντας ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο ήταν ένας από τους τρεις κανονισμούς που ετοιμάστηκαν μετά το δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν, είπε ότι οι άλλοι δυο κανονισμοί της οικονομικής βοήθειας και της πράσινης γραμμής, εφαρμόζονται, παρά τις κάποιες ανεπάρκειες που παρατηρούνται αλλά ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο εμποδίζεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αναφορικά με την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το άνοιγμα του λιμανιού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ο κ. Ερτούγ είπε ότι δεν γίνεται αποδεκτό να δοθεί το κατεχόμενο λιμάνι το οποίο είναι ήδη ανοικτό υπό τον έλεγχο της ΕΕ στην οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ήδη μέλος.

«Το λιμάνι της Αμμοχώστου είναι ήδη ανοικτό. Το θέμα είναι να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να διεξάγουν απευθείας εμπόριο από αυτό με ίσους όρους όπως τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ», είπε ο κ. Ερτούγ.

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis