Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:04 | 02/06/2016

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας προκαλεί η έγκριση από το γερμανική Bundestag ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται ως «γενοκτονία» η σφαγή των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

Σε μια κίνηση που δείχνει έντονη δυσαρέσκεια, η Τουρκία έσπευσε να ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις, ενώ όπως μεταδίδει το Reuters, κάλεσε για εξηγήσεις τον γερμανό επιτετραμμένο (charge d'affaires) στην Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή, χαμηλούς τόνους διατηρεί η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ τονίζοντας πως η Γερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέρκελ και Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στην Κωνσταντινούπολη

Μέρκελ και Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στην Κωνσταντινούπολη

 

 

 

 

 

 

 

 

Ερντογάν: Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκαν και οι δηλώσεις τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι έκαναν λόγο για «κενό γράμμα» αλλά και για σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η έγκριση του ψηφίσματος θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις τουρκο-γερμανικές σχέσεις, ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απ'ευθείας από την τουρκική τηλεόραση. Μετά την επιστροφή του πρέσβη μας από το Βερολίνο θα συζητήσουμε ποια είναι τα βήματα που θα κάνουμε για να απαντήσουμε, πρόσθεσε με νόημα ο τούρκος πρόεδρος.

Για «ιστορικό λάθος» της Γερμανίας έκανε λόγο από τη μεριά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Numan Kurtulmus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η έγκριση του ψηφίσματος θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις τουρκο-γερμανικές σχέσεις, ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Η έγκριση του ψηφίσματος θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις τουρκο-γερμανικές σχέσεις, ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

 

 

 

 

 

 

 

 

Τσαβούσογλου: Δεν κλείνεις έτσι σκοτεινές σελίδες της ιστορίας σου

Έντονες ήταν και οι αιχμές που άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το ψήφισμα με το οποίο γίνεται λόγος για «γενοκτονία των Αρμενίων» το οποίο ενέκρινε η κάτω Βουλή της Γερμανίας τραυμάτισε σοβαρά τις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας, δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας Γιασίν Ακτάι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τουρκικές σημαίες έξω από το γερμανικό κοινοβούλιο λίγο πριν την έγκριση του ψηφίσματος αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Τουρκικές σημαίες έξω από το γερμανικό κοινοβούλιο λίγο πριν την έγκριση του ψηφίσματος αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέρκελ: Έχουμε ισχυρούς δεσμούς, παρά τις διαφορές

Η Γερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα, δήλωσε από τη μεριά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την έγκριση ενός ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις. 

«Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας, είναι μεγάλοι», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόντες Μέρκελ, Σόιμπλε, Στανγμάγερ

Παρά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις εκ μέρους της Άγκυρας, η γερμανική βουλή προχώρησε σε αναγνώριση της σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία. Το σχετικό ψήφισμα κατέθεσαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων και ως εκ τούτου η αποδοχή του θεωρείτο δεδομένη ήδη στο προοίμιο, αναφέρει η DW.

Πέρα από μια αρνητική ψήφο και ένα λευκό από τις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών, το ψήφισμα συγκέντρωσε όλες τις θετικές ψήφους του σώματος. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε η καγκελάριος Μέρκελ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ωστόσο, αν η Άγκελα Μέρκελ παρευρισκόταν θα ψήφιζε υπέρ. Επίσης απουσίαζε η πλειοψηφία των υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, η υπουργός Άμυνας φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ. Πιθανώς να ήθελαν κατά αυτό τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν επιδιώκεται ρήξη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός από την κ. Μέρκελ, από την ψηφοφορία απουσίαζε η πλειοψηφία των υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, η υπουργός Άμυνας φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ.

Εκτός από την κ. Μέρκελ, από την ψηφοφορία απουσίαζε η πλειοψηφία των υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, η υπουργός Άμυνας φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι τεταμένες σχέσεις και οι φόβοι για το προσφυγικό

Η νέα ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου έρχεται σε μια περίοδο που η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό κινδυνεύει να βρεθεί «στον αέρα», μετά την άρνηση του Ερντογάν να προχωρήσει στην αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που ζητά η Κομισιόν για να προχωρήσει στην απελευθέρωση της βίζας.

Το τεταμένο κλίμα έρχεται όμως επίσης λίγους μήνες μετά την εξώθηση σε παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου, που υπήρξε ουσιαστικά ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και προνομιακός συνομιλητής της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου

Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου

 

 

 

 

 

 

 

 

Η συζήτηση στην Bundestag

Όπως αναφέρει η DW, η ίδια η συζήτηση για το ψήφισμα, που αφορά τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 στη Μικρά Ασία, πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα και με μεγάλη σοβαρότητα, αλλά υπό την σκιά προειδοποιήσεων από την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις. Επίσης υπήρξαν διαμαρτυρίες τουρκικών οργανώσεων της Γερμανίας, αλλά και απειλές κατά της ζωής γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής. Οι ομιλητές όλων των ΚΟ κατέστησαν στην παρέμβαση τους σαφές ότι το ψήφισμα στο οποίο οι σφαγές χαρακτηρίζονται ως γενοκτονία δεν στρέφεται ενάντια στη σημερινή Τουρκία. Η χώρα όμως έχει την υποχρέωση να τεθεί αντιμέτωπη και να ασχοληθεί με εκείνη την ιστορική περίοδο. Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η συμφιλίωση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία, επισημάνθηκε.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, ο πρώην υπουργός Άμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, με το ψήφισμα η Γερμανία δεν στοχεύει στην εξίσωση της γενοκτονίας του 1915 με το ολοκαύτωμα των εβραίων, το οποίο συνιστά μοναδικό ιστορικό γεγονός, όπως υπογράμμισε.

Το γερμανικό ενδιαφέρον για το ψήφισμα σχετίζεται και με την ενοχή της τότε αυτοκρατορικής Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις σφαγές των Αρμενίων, Αραμαίων, Ασσυρίων και Ελλήνων Ποντίων, επεσήμανε ο πρόεδρος των Πρασίνων, ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ. «Το ότι στο παρελθόν υπήρξαμε συνένοχοι αυτού του φοβερού εγκλήματος», πρόσθεσε ο κ. Έζντεμιρ, «δεν μπορεί να σημαίνει ότι σήμερα θα πρέπει να γίνουμε συνένοχοι εκείνων που το αρνούνται».

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis