Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:19 | 10/11/2021

Αναστάσιος Βόπης 

Πρόσκληση προς τους πιστούς να ζουν μέσα στην Εκκλησία σεβόμενοι το ιεραρχικό και συνοδικό της πολίτευμα έστειλε από τους Αμπελόκηπους ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

“Όταν το κάνουμε αυτό τότε στην πραγματικότητα ενδυναμώνουμε και βεβαιώνουμε τη σχέση μας με τον ίδιο τον Χριστό”, ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου από τον κεντρικό ναό της Ελληνικής Αστυνομίας όπου τέλεσε τη θεία λειτουργία και πρόσθεσε πως “τότε ο Χριστός φανερώνεται μέσα από την κοινή ζωή την οποία όλοι μαζί καλούμαστε να ζήσουμε μέσα στην Εκκλησία”.

Θέλοντας να αναφερθεί στην ύψιστη σημασία της επίγειας ιεραρχίας, ο κ. Φιλόθεος σημείωσε πως η αρχή και το τέλος της κάθε ιεραρχίας είναι ο Χριστός. “Το ζητούμενο μέσα από τον σεβασμό της κάθε ιεραρχίας είναι να βρίσκεσαι σε κοινωνία με τον Χριστό. Γιατί, μέσα στην Εκκλησία τον Χριστό δεν μπορούμε να τον γνωρίσουμε ο καθένας μόνος του με ένα ατομικό τρόπο αλλά τον γνωρίζουμε όταν μετέχουμε στη ζωή της Εκκλησίας και στη ζωή του παναγίου σώματος του Χριστού που είναι η Εκκλησία. Όταν σέβομαι δηλαδή αυτό που είμαι μέσα στην Εκκλησία και δεν προσπαθώ για κανέναν απολύτως λόγο και με κανέναν απολύτως τρόπο να υπερβώ τη θέση μου”, υπογράμμισε.

Από τον πανηγυρίζοντα ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο επίσκοπος Ωρεών που πλαισιωνόταν από τον προϊστάμενο της θρησκευτικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κουρτέση και τον αρχιμανδρίτη Ισίδωρο Κολοβό, συμπλήρωσε πως “Είμαι λαϊκός ή κατηχούμενος ή φωτιζόμενος, οφείλω να παραμείνω εκεί που με έταξε ο Θεός και να αφήσω το έργο της διδασκαλίας στους ανώτερους από εμένα. Σε εκείνους δηλαδή που έχουν την ειδική ευθύνη να εξαγγέλλουν το θέλημα του Θεού”.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Φιλόθεος “αυτό που θα πρέπει να αποτελεί ζητούμενο και να είναι δεδομένο στην πραγματικότητα για την Εκκλησία, αντικατοπτρίζεται σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά και ευρύτερα μέσα στο χώρο εκείνο, οι οποίοι έχουν ταχθεί να υπηρετούν ακόμη και το θέλημα του Θεού αλλά και τους νόμους του Κράτους.  Όπως και στην αστυνομία έτσι και εδώ υπάρχει μία ιεραρχία την οποία όλοι οφείλουν να σέβονται. Αν δεν σεβαστούμε την ιεραρχία τότε στην πραγματικότητα δεν θα υπάρχει τάξη μέσα στον κόσμο και μέσα στην κοινωνία”, τόνισε.

Επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει το προφίλ των αρχαγγέλων, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου διευκρίνισε πως “οι άγγελοι αυτοί είναι λειτουργικά πνεύματα και δημιουργήματα του Θεού και ανήκουν στο χώρο της αόρατης κτίσης. Η φύση τους δηλαδή είναι πνευματική και η λειτουργία τους είναι να επιτελούν το θέλημα του Θεού. Να τον ψάλλουν συνεχώς και να επιτελούν τις δικές του εντολές μεταφέροντας παράλληλα τα μηνύματά του στους ανθρώπους”, ενώ με αφορμή την τάξη που επικρατούσε στις ουράνιες αυτές δυνάμεις, ανέφερε πως “αυτό θα πρέπει να αποτελεί και το δικό μας πρότυπο μέσα στην Εκκλησία αφού κανείς δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει”.

Ο κ. Φιλόθεος, αφού μετέφερε προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και σε όλους τους παρευρισκόμενους τις πατρικές ευχές και την ευλογία του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, έκλεισε ευχόμενος “τα διδάγματα των αγίων αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ να αποτελέσουν ουσιαστικό παράδειγμα ζωής για όλους μας”.

Από τη μεριά του ο π. Αλέξιος Κουρτέσης ευχαρίστησε θερμά τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου που με την αρχιερατική του παρουσία λάμπρυνε την πανήγυρη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Φωτογραφίες: Αναστάσιος Βόπης | Orthodoxia InFoto

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis