Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου.
Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
-Δύο εβδομάδες μετά την ήττα στις ευρωεκλογές έχετε κατασταλάξει σε ό,τι αφορά τα αίτια;
Από την πρώτη κιόλας ημέρα έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση και στην Κυβέρνηση, και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε, στην Αριστερά έχουμε μάθει να κοιτάμε τα προβλήματα κατάματα. Δεν ζούμε σε περιβάλλον θερμοκηπίου, δεν είμαστε εκτός της κοινωνίας και δεν κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας στα προβλήματα των πολιτών. Η κοινωνία των πολιτών είναι το οξυγόνο μας. Δεν ξεχνάμε ότι πάντα οι πολίτες είναι αυτοί που μας δείχνουν το δρόμο. Τους αφουγκραζόμαστε. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το μήνυμα ελήφθη και το εννοεί. Η Αριστερά διέθετε και διαθέτει δημοκρατική ευαισθησία. Ουδέποτε διεκδικήσαμε το αλάθητο. Άμεσα προχωρούμε σε διορθωτικές κινήσεις.
-Θα έπρεπε να γίνουν αλλαγές στο επιτελείο;
Προφητείες προς τα πίσω, παύουν να είναι προφητείες. Εμείς λειτουργούμε συλλογικά. Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και εφικτό για να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να δώσουμε τη μάχη των μαχών.
-Έχετε μεγάλη εμπειρία και στα Αυτοδιοικητικά. Ο σχεδιασμός για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν απέδωσε, όπως είδαμε. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;
Θα παρατηρήσατε ότι όλο και περισσότεροι υποψήφιοι δεν κατεβαίνουν στη μάχη με κομματική σημαία ή στήριξη. Παρ’ όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να καπηλευτεί τα αποτελέσματα και στέκεται στο μπλε χρώμα του χάρτη στις τηλεοπτικές οθόνες. Αυτό δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της, καθώς βλέπει και την τοπική αυτοδιοίκηση ως κομματικό λάφυρο.
Αλλά το μπλε του χάρτη είναι η επιφάνεια. Στην πραγματικότητα είναι η παλέτα της απλής αναλογικής που ορίζει τα χρώματα του βάθους. Γιατί σε αυτές τις εκλογές, με την απλή αναλογική, αποτυπώνεται η γνήσια και πραγματικά αντιπροσωπευτική βούληση των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες.
Η απλή αναλογική είναι το υπόβαθρο για συνεργασίες και συναινέσεις. Η ΝΔ επικαλείται τη συναίνεση μόνο προσχηματικά, ενώ ακολουθεί το δόγμα “ενός ανδρός αρχή”.
Εμείς στα χρόνια αυτά ως Κυβέρνηση δώσαμε σαφή δείγματα γραφής. Συνεργαστήκαμε, χρηματοδοτήσαμε και δρομολογήσαμε έργα υποδομών ανεξάρτητα από το κομματικό πρόσημο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.
Και παρά την οικονομική στενότητα, μεταβιβάσαμε οικονομικούς πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας στην πράξη την αποκεντρωμένη διοίκηση.
Θα προσθέσω και άλλο ένα ακόμα παράδειγμα που καταδεικνύει τη διαφορά αντίληψης σε σχέση με τη ΝΔ για την τοπική αυτοδιοίκηση. Διατηρήσαμε την ευθύνη του κεντρικού κράτους απέναντι στους ΟΤΑ, χωρίς να μετακυλήσουμε τα βάρη της οικονομικής βιωσιμότητά τους στους πολίτες, μέσα από μοντέλα τοπικής φορολόγησης, όπως θέλει να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης.
-Δεδομένου ότι η μεγάλη κεντροαριστερή πλειοψηφία που αποτέλεσε την πολιτική αλλά και την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που σας έκανε κυβέρνηση, έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, αναρωτιέμαι το εξής: Τελικώς η Προοδευτική Συμμαχία λειτούργησε ή μήπως έγινε ανάχωμα σ’ αυτό που λέμε μεσαίο κεντροδεξιό χώρο, ο οποίος επίσης σας στήριξε;
Η Προοδευτική Συμμαχία είναι απαίτηση των καιρών και ήρθε για να μείνει. Είναι ένωση δυνάμεων με προοδευτικό πρόσημο και συνιστά τη δημοκρατική απάντηση και προοπτική απέναντι στην υπαρκτή απειλή δεξιάς και ακροδεξιάς συμπόρευσης ή ακόμα και ακροδεξιών μεταλλάξεων κομμάτων και κομματιδίων.
Η μεγάλη ανταπόκριση στους πολίτες επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα αυτή. Στο σημαντικό αυτό πολιτικό εγχείρημα ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση εγχειρήματα αυτού του είδους χρειάζονται το χρόνο τους για να αποτυπώσουν τη δυναμική τους.
[custom:google-ads]
-Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ;
Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον εάν μετά την αποχώρηση Βενιζέλου, θα αποχωρήσει και το ΚΙΝΑΛ από τη γραμμή Βενιζέλου.
-Πολλοί θεωρούν άστοχο το σύνθημα «η Ελλάδα των πολλών» καθώς έδωσε την ευκαιρία στον Κυρ. Μητσοτάκη να το αποδομήσει μιλώντας «για την Ελλάδα όλων». Συμμερίζεστε αυτή την ένσταση;
Δηλαδή, τι εννοούν; Θα είναι και με τον αστυφύλακα, και με το χωροφύλακα; Και με τα μεγάλα συμφέροντα, και με τη μεσαία τάξη; Η Νέα Δημοκρατία πίσω από μια συνθηματολογική υποκρισία κρύβει την ταξική μεροληψία του προγράμματός της. Επικαλείται τη μεσαία τάξη, αλλά η περιβόητη αναδιανομή που τάζει αφορά μόλις το 5% αυτής. Αυτό εννοούν λέγοντας “όλοι”;
Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται μείωση φόρων και ήδη έχει πει ότι θα προκύψει από το μαχαίρι στις δαπάνες του κράτους. Αποκρύπτει, όμως, ότι όταν λέμε δαπάνες του κράτους αφορά σε μισθούς, συντάξεις, δαπάνες για τα σχολεία και τα νοσοκομεία, επιδόματα, που δίνονται ακόμα και σε τμήμα της μεσαίας τάξης για την οποία δήθεν κόπτεται. Το κόστος των εξαγγελιών της ΝΔ είναι 5 δισ. ευρώ και μέχρι τώρα δεν έχει πει κουβέντα σε ποιο κομμάτι του κοινωνικού κράτους θα βάλει μαχαίρι.
Άλλωστε η ΝΔ έχει δώσει δείγματα γραφής ως κυβέρνηση. Σας υπενθυμίζω ότι υπέβαλε τη μεσαία τάξη σε μια άνευ προηγουμένου αφαίμαξη: Οχτώ στους 10 φόρους επιβλήθηκαν την περίοδο 2010-2014 και το τωρινό ενδιαφέρον της είναι όψιμο και υποκριτικό.
Εμείς ήδη ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα σταδιακής φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Αφήσαμε πίσω μας τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, η οικονομία μπήκε σε έναν ενάρετο κύκλο, η ανάπτυξη ήρθε, το ΑΕΠ αυξάνεται και διαμορφώνεται ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Σε αυτό συμβάλλει και η συμφωνία των Πρεσπών, που σταθεροποιεί την περιοχή, ανοίγει νέους επενδυτικούς ορίζοντες και επανατοποθετεί τη Μακεδονία στο κέντρο του αναπτυξιακού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια.
-Θεωρείτε αναστρέψιμη τη διαφορά των 9,5 μονάδων στις εθνικές εκλογές;
Είναι άλλος ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών και εντελώς διαφορετικός των εθνικών εκλογών, στις οποίες οι πολίτες ψηφίζουν για την επόμενη κυβέρνηση. Η διαφορά που καταγράφηκε στην ευρωκάλπη, που όπως ξέρετε πάντα είχε και το χαρακτήρα χαλαρής ψήφου, δεν προδιαγράφει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Αυτή η αναμέτρηση έχει διαφορετικό χαρακτήρα και οι πολίτες θα επιλέξουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα.
Έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και ένα έργο να επιδείξουμε. Η Νέα Δημοκρατία μοιράζει μόνο λόγια και υποσχέσεις. Οι πολίτες θα επιλέξουν μεταξύ του έργου και του δικού μας προγράμματος από τη μια και των υποσχέσεων, που καταρρίπτονται από τις γνωστές κυβερνητικές πρακτικές τους.
Οι ανατροπές στην πραγματική ζωή είναι μέρος της κανονικότητας και όχι εκτροπή της. Έτσι έχει καταγραφεί και στην πολιτική ιστορία. Ας μη ξαφνιαζόμαστε λοιπόν. Στις εθνικές εκλογές δεν θα συγκρουστούν οι αριθμοί και τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Θα αντιπαρατεθούν ο προγραμματικός λόγος, οι προγραμματικές θέσεις. Οι δυνάμεις που θέλουν την κυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού και οι δυνάμεις που την βλέπουν ως λάφυρο στην υπηρεσία των λίγων. Θα είναι μια δύσκολη μάχη. Όμως έχουμε δοκιμαστεί στα δύσκολα και μάλιστα στα πολύ δύσκολα.
-Ποιο είναι δηλαδή το συγκριτικό σας πλεονέκτημα έναντι της Ν.Δ. η οποία πολιτεύεται με τον «αέρα» της νίκης;
Η Νέα Δημοκρατία, από την ώρα που ανέλαβε ως πρόεδρός της ο κ.Μητσοτάκης, έχει ζητήσει 2.100 φορές να γίνουν εκλογές. Ζει σε ένα χρόνιο προεκλογικό ντελίριο. Παρόλα αυτά, όλο αυτό το διάστημα δεν παρουσίασε ούτε μια φορά το πρόγραμμά της.
Περιορίζεται να μιλάει γενικά για μείωση φόρων που θα προκύψουν από μείωση δαπανών, αποκρύπτοντας όμως ποιες δαπάνες θα κόψει. Υπόσχεται ότι δεν θα κάνει απολύσεις στο δημόσιο, αλλά ότι θα “νοικοκυρέψει” το δημόσιο. Πώς η ίδια εννοεί το “νοικοκύρεμα”; Καταργώντας οργανισμούς και οργανικές θέσεις. Έτσι όμως δεν πέταξε στο δρόμο τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες και τους καθηγητές;
Ακόμα και τώρα, έπειτα από παλινωδίες, υπόσχεται να προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, την ίδια ώρα που δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα διατηρήσει τον κανόνα “μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις”. Για να προσλάβει συνεπώς μόνο τους 1.500 αστυνομικούς θα χρειαστεί να φύγουν 7.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Δε βγαίνουν τα νούμερα.
Εμείς ήμασταν αυτοί που πείσαμε τους θεσμούς και πετύχαμε τον κανόνα “μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση” από το δημόσιο. Και τους πείσαμε με στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες. Και αυτό γιατί έπειτα από τις χιλιάδες αποχωρήσεις και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις το εργατικό δυναμικό στο ελληνικό δημόσιο έχει φτάσει στο κατώτατο επίπεδο σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθούν ευρωπαϊκές χώρες.
Και παρότι οι θεσμοί δεν το επέβαλαν, η ίδια ΝΔ θέλει να εφαρμόσει πρόγραμμα ΔΝΤ χωρίς να της το ζητήσουν! Γιατί η εφαρμογή του “μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις” στο δημόσιο, συρρικνώνει από την επόμενη ημέρα το κοινωνικό κράτος και ανοίγει το δρόμο στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.
Κρύβουν ότι αυτό θα σημάνει μετακύληση του κόστους στους πολίτες, κρύβουν ότι θα επιβαρυνθούν οι φτωχοί και η μεσαία τάξη.
Υπόσχονται γενικώς επενδύσεις, όταν οι ίδιοι κατά το παρελθόν δεν το κατάφεραν, ενώ η σημερινή κυβέρνηση κατέγραψε ρεκόρ 12ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Τι τους μένει λοιπόν αφού δεν τους βγαίνει η καταστροφολογία; Να σπείρουν την ανασφάλεια στον κόσμο. Παρότι τα στοιχεία της ΕΛΑΣ όπως και της Eurostat δείχνουν σημαντική μείωση στους βασικούς δείκτες εγκληματικότητας κατά την τελευταία τετραετία σε σύγκριση με την προηγούμενη, σπέρνουν την ανασφάλεια. Μεγεθύνουν υπαρκτά προβλήματα, αποκρύπτοντας όμως ποια ήταν η κατάσταση επί των ημερών τους.
Στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ θα συγκριθούν προγράμματα και πεπραγμένα. Η Κυβέρνηση έχει να επιδείξει το έργο της, αλλά και να θυμίσει τι παρέλαβε. Όσο κι αν η ΝΔ έχει φορέσει το προεκλογικό της προσωπείο, και εμείς θυμόμαστε τι έκανε, και ο λαός δεν ξεχνά.
*ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στα "δίχτυα" της ΕΛ.ΑΣ. δύο άτομα με βαρύ οπλισμό - ΦΩΤΟ