«Προχωράμε για τη συμφωνία». Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τη δραματική κατάληξή της.
Μπορεί χθες να μην υπήρξε γραπτό κείμενο στο Eurogroup, όμως μέσα στις επόμενες ώρες θα έχουν μπει στο χαρτί «τα ενιαία προαπαιτούμενα για μία διετή συμφωνία» που θα περιλαμβάνει μέτρα - μεταρρυθμίσεις - χρηματοδότηση - δέσμευση για το χρέος.
Με την απειλή της εξόδου από το ευρώ να κρέμεται πάνω από τη χώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου υπήρξε σκληρότητα απέναντι στην Ελλάδα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ να δηλώνει ότι η Κομισιόν έχει εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο Grexit και την Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει είναι απαραίτητο απευθείας τρίτο ένα «πολυετές» πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει τα μέτρα και ολόκληρο το νέο πρόγραμμα.
Άλλωστε όλα δείχνουν ότι για να πάρει η Ελλάδα λεφτά μέσα στο καλοκαίρι με ένα μικρό πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να έχει συμφωνήσει στο μεγάλο πρόγραμμα, στο πολυετές πρόγραμμα και μάλιστα να περάσει μέτρα από τη Βουλή.
Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της λίγες ώρες.
Συγκεκριμένα έχει περιθώριο 48 ωρών προκειμένου οι μεταρρυθμιστικές της προτάσεις να λάβουν την έγκριση των θεσμών και να αποτελέσουν τη βάση μιας συμφωνίας για ένα διετές ή τελικά πολυετές πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης θα καταθέσουν σήμερα στο Eurogroup το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM και θα υποβάλουν ταυτόχρονα σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ τις ελληνικές προτάσεις με τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια.
Μετά τους θεσμούς το πρόγραμμα θα εξετασθεί στο Euro Working Group και αν τελικά κριθεί επαρκές τότε θα δοθεί το πράσινο φως για να συγκληθεί το Σάββατο το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Αν και εκεί πάνε όλα καλά τότε η Σύνοδος Κορυφής θα σφραγίσει τη λύση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση στο πρόγραμμα θα υπάρχουν κοινές προαπαιτούμενες δράσεις που δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια μέτρα.
Πάντα κατά την κυβέρνηση το πρόγραμμα αυτό θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο, θα συνοδεύεται με αναπτυξιακό πακέτο, αλλά και με πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους.
Το νέο πρόγραμμα αναγκαστικά θα εμπεριέχει πρόσθετα μέτρα σε σχέση με την «πρόταση Γιούνκερ», όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και η Άνγκελα Μέρκελ.
Για αυτό το νέο μνημόνιο χρειάζεται χρόνος και έτσι το καλό σενάριο προβλέπει ότι Ελλάδα και ευρωζώνη συζητούν μια συμφωνία στην βάση της οποίας η Ελλάδα θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να λάβει την χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να αποπληρώσει το ΔΝΤ και τα ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σημειώνεται πως στο χθεσινό Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρουσίασε στους ομολόγους του νέα πρόταση, αλλά δεσμεύθηκε να το κάνει σήμερα ταυτόχρονα με την υποβολή αιτήματος για την χρηματοδότηση της Ελλάδος από τον ESM. Για την πρόταση αυτή θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της ημέρας με τηλεδιάσκεψη.
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσα χρήματα θα ζητάει η Ελλάδα, αλλά εκτιμάται ότι το ποσό θα είναι πάνω από τα 30 δισ. ευρώ, ενώ , σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για 1% φέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει, αλλά ο τελικός λογαριασμός για τα μέτρα θα ανέβει.
http://www.newsbeast.gr/