Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:30 | 16/01/2015

 

Μετά το θρίλερ στο Βέλγιο με τους δυο τζιχαντιστές νεκρούς σε επιχείρηση της αστυνομίας, ο συναγερμός παραμένει στο ύψιστο σημείο στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις, υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων μετά από εκείνες στο Παρίσι με τους 17 νεκρούς.

Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που άρχισαν χθες στο Βέλγιο ολοκληρώθηκαν "ως προς τους συγκεκριμένους στόχους", δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεϊντέρς στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i-Tele, λίγες ώρες μετά την ευρείας επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας που κατέληξε στον θάνατο δύο υπόπτων για τζιχαντιστική δράση και τη σύλληψη ενός τρίτου. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 13 ύποπτοι σύμφωνα με το Reuters.

"Επεξεργαζόμαστε τώρα τα στοιχεία. Οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές θα εξετάσουν εάν θα λάβουν άλλες πρωτοβουλίες", πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Οι Βέλγοι ανακριτές ανακοίνωσαν πως προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο άνδρας που κρατείται στο Σαρλερουά ως ύποπτος για λαθρεμπόριο όπλων, είχε διασυνδέσεις με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, τον ένοπλο που την περασμένη εβδομάδα σκότωσε τέσσερις Εβραίους σε εβραϊκό σούπερ-μάρκετ στο Παρίσι.

Ο δικηγόρος του, ο Μισέλ Μπουσά, δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης πως ο πελάτης του δεν είναι συνεργάτης του Κουλιμπαλί και πως τού είχε απλώς πουλήσει ένα αυτοκίνητο. Ο εν λόγω άνδρας είχε ήδη έρθει σε επαφή με την αστυνομία την Τρίτη για να πει πως είχε επαφές με την Χαγιάτ Μπουμεντιέν, τη σύντροφο του Κουλιμπαλί που πιστεύεται πως βρίσκεται τώρα στη Συρία.

Στο Παρίσι

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι που ακόμη έχει ανοιχτές τις πληγές από τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο, η αστυνομία συνέλαβε 12 πρόσωπα τα οποία θεωρεί ύποπτα ότι βοήθησαν τους δράστες των επιθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι συλλήψεις επικεντρώθηκαν στα νότια προάστια του Παρισιού, περιλαμβανομένης της περιοχής του Μονρούζ όπου μια νεαρή αστυνομικός είχε σκοτωθεί από τα πυρά του 32χρονου Αμεντί Κουλιμπανί, του τζιχαντιστή που πήρε ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Πορτ ντε Βενσέν. Οι συλληφθέντες ανακρίνονται ως ύποπτοι για "επιμελητειακή υποστήριξη" των τριών δολοφόνων, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

 


Στη Γαλλία και κυρίως στο Παρίσι ο πανικός και ο φόβος βασιλεύουν. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Gard de l’ Est εκκενώθηκε στις 8:00 π.μ. (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) ύστερα από συναγερμό, αλλά άνοιξε και πάλι περίπου μία ώρα αργότερα, ανακοίνωσε η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNC, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη Γερμανία

Η αστυνομία είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη και στη Γερμανία. Δέκα έρευνες στις τάξεις "ισλαμιστικού κινήματος" έγιναν το πρωί της Παρασκευής στο Βερολίνο και δύο άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης, σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου.

Στην πρωτοφανή αυτή επιχείρηση στην οποία μετείχαν "250 μέλη της αστυνομίας", ανάμεσά τους τρεις ομάδες κομάντος ειδικής επέμβασης έγιναν "κατ΄οίκον έρευνες σε 11 σημεία του ισλαμιστικού κινήματος του Βερολίνου" και συνελήφθησαν δύο "Τούρκοι πολίτες".

"Πρόκειται για τον 41 ετών Ισμέτ Ντ. που θεωρείται ύποπτος ως επικεφαλής "πενταμελούς ομάδας ισλαμιστών εξτρεμιστών στην οποία ανήκουν Τούρκοι και Ρώσοι με καταγωγή από την Τσετσενία και το Νταγκεστάν" και για τον 43χρονο Εμίν Φ. που ασχολείτο με τα οικονομικά της οργάνωσης, η οποία είχε τη βάση της στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Τα άλλα τρία μέλη της ομάδας αυτής δεν συνελήφθησαν καθώς δεν στοιχειοθετούνταν επαρκείς κατηγορίες σε βάρος τους, σύμφωνα με την εισαγγελία του Βερολίνου.

 


Η αστυνομία διευκρίνισε ότι δεν έχει ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι τα πρόσωπα που αποτελούσαν στόχο των ερευνών προετοίμαζαν "επιθέσεις στη Γερμανία".
Το Βερολίνο εκτιμά ότι περίπου 550 Γερμανοί έχουν φύγει από τη χώρα για να πολεμήσουν στις τάξεις της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Στην Ολλανδία

Το μοναδικό ορθόδοξο εβραϊκό σχολείο στην Ολλανδία έκλεισε την Παρασκευή προληπτικά μετά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξήχθη στο Βέλγιο.
Όπως μετέδωσε το ολλανδικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS επικαλούμενο τον ραβίνο Μπενιαμίν Τζέικομπς, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απειλή εναντίον του σχολείου Cheider στο Άμστερνταμ.

 


Τα εβραϊκά σχολεία στην Αμβέρσα και τις Βρυξέλλες του Βελγίου επίσης έκλεισαν προσωρινά μετά την χθεσινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην πόλη Βερβιέ.
Στα ολλανδικά εβραϊκά σχολεία και σε σημαντικά εβραϊκά μνημεία ή σε τουριστικού ενδιαφέροντος χώρους--ανάμεσά τους το Σπίτι της Άννας Φρανκ και το Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο στο Άμστερνταμ--έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας από τον Ιούνιο έπειτα από συμβουλή της εθνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Είχε προηγηθεί η σχετιζόμενη με τρομοκρατία επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών τον Μάιο κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

newsit με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis