Η Lockheed Martin δουλεύει πάνω στην εγκατάσταση ενός συστήματος κατευθυνόμενης ενέργειας σε μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας: Όπως αναφέρει το National Defense, ο Μαρκ Στίβεν, business development lead για ανάπτυξη στρατηγικών τεχνολογιών στο τμήμα πυραύλων και ελέγχου πυρός της εταιρείας, είπε πως «εστιάζουμε στην τοποθέτηση ενός ατρακτιδίου λέιζερ εξοπλισμένου με λέιζερ υψηλής ισχύος στον αέρα μέσα σε πέντε χρόνια».
Η εταιρεία αποτελεί βασικό μέλος μιας ομάδας βιομηχανιών που συνεργάζονται για τους σκοπούς του προγράμματος ShiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator) του Air Force Research Laboratory (AFRL) είπε ο Στίβεν σε virtual συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε τον Σεπτέμβριο. Το AFRL αναπτύσσει ένα σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας σε ατρακτίδιο αεροσκάφους για σκοπούς αυτοάμυνας απέναντι σε πυραύλους επιφανείας- αέρος και αέρος-αέρος, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση. Κατά τον Στίβεν, η προσπάθεια αυτή γίνεται για να διαπιστωθούν οι απαιτήσεις για ένα πρόγραμμα τακτικού αεροπορικού όπλου λέιζερ στα μέσα της δεκαετίας.
Η Lockheed Martin συνεργάζεται επίσης με την πολεμική αεροπορία, το πολεμικό ναυτικό και τον στρατό των ΗΠΑ για την ανάπτυξη και άλλων μέσων κατευθυνόμενης ενέργειας, τα οποία προορίζονται να προστατεύουν τις αμερικανικές δυνάμεις από απειλές όπως ρουκέτες, μικρά drones και μικρά σκάφη, όπως είπε ο Ρομπ Μάνσφιλντ, ανώτερο στέλεχος της Lockheed Martin. Ο ίδιος σημείωσε πως η εταιρεία εστιάζει στο αποκαλούμενο beam director- το οπτικό σύστημα που κατευθύνει/ στοχεύει την ακτίνα στον στόχο και την κρατά εκεί με επαρκή ακρίβεια για την εξουδετέρωση της απειλής.
Όπως είπε, η τεχνολογία αυτή θα επιδειχθεί αρχικά σε εφαρμογή για τον στρατό- το Indirect Fire Protection Capability-High Energy Laser. Πρόκειται για ένα όπλο λέιζερ των 300 kilowatt που τοποθετείται σε όχημα εδάφους για την αντιμετώπιση drones, ρουκετών, πυρών πυροβολικού και όλμων.
Τα σημερινά μαχητικά σήμερα περιορίζονται κυρίως σε παθητικές άμυνες απέναντι σε εισερχόμενους πυραύλους- ελιγμούς, φωτοβολίδες αντιμέτρων, και κομμάτια αλουμινίου (chaff). Ένα λέιζερ τέτοιου είδους θα αποτελούσε το πρώτο σύστημα ενεργητικής αντιπυραυλικής άμυνας στον αεροπορικό πόλεμο, καθώς σκοπός του είναι να καταρρίψει τον εισερχόμενο πύραυλο. Το SΗiELD θα είναι σε ατρακτίδιο (pod), το οποίο θα τοποθετείται στους πυλώνες που προορίζονται για βόμβες, πυραύλους ή άλλα ατρακτίδια αισθητήρων. Όπως σημειώνει το Popular Mechanics, κάτι τέτοιο θα ήταν πρόβλημα για stealth μαχητικά, όπως το F-22 και το F-35, καθώς θα αύξανε το ίχνος τους στα ραντάρ, ωστόσο τα μαχητικά αυτά έχουν εκ των πραγμάτων αυξημένη προστασία λόγω της τεχνολογίας stealth τους (η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ειδικά σχεδιασμένο σχήμα τους). Ως εκ τούτου, τέτοια ατρακτίδια μάλλον προορίζονται για μη stealth μαχητικά, όπως τα F-16, τα F-15 κ.α.
Πηγή: naftemporiki.gr