Επέστρεψαν χθες στους δρόμους οι «αστυνομικοί της γειτονιάς». Πρόκειται για την πέμπτη προσπάθεια καθιέρωσης του θεσμού, που φιλοδοξεί να αντιμετωπίζει πρωτογενή προβλήματα πολιτών εν τη γενέσει τους, αλλά και να προσδώσει ένα «ανθρώπινο», φιλικό πρόσωπο στην αστυνομία.
Τις προηγούμενες τέσσερις φορές, λίγους μήνες μετά την εφαρμογή του, ο «αστυνομικός της γειτονιάς» ατόνησε, κυρίως αφού λόγω λειψανδρίας των ΑΤ η δύναμη διετίθετο σε άλλες ανάγκες. «Αυτή τη φορά ήρθε για να μείνει», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος άλλωστε ήταν και ο επιστημονικός εισηγητής του θεσμού από την πρώτη προσπάθεια υλοποίησής του το 2003.
Στο Χαλάνδρι και την Καλλιθέα στην Αθήνα, όπως και στις περιοχές της Τριανδρίας, της Τούμπας και του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, 44 συνολικά αστυνομικοί πραγματοποίησαν πεζές περιπολίες, προκειμένου να γνωριστούν με τους πολίτες των περιοχών τους.
Με μια κάρτα στο χέρι, στην οποία αναγράφεται το όνομα, το τηλέφωνο, ακόμη και το μέιλ τους, οι αστυνομικοί συστήθηκαν χθες στους πρώτους κατοίκους, προτείνοντάς τους να μη διστάζουν να επικοινωνούν μαζί τους για τα προβλήματα που μπορεί να τους προκύψουν.
Η υποδοχή των πολιτών στους αστυνομικούς της γειτονιάς ήταν θερμή. Το «Εθνος» ακολούθησε την πρώτη τους περιπολία στους δρόμους -κυρίως στην αγορά- του Χαλανδρίου και κατέγραψε τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι είχαν την πρώτη τους γνωριμία μαζί τους. «Αυτήν τη φορά ελπίζω να μην... εξαφανιστείτε πάλι», είπε με νόημα ο Απόστολος Μανουσάκης, ένας από τους κατοίκους της περιοχής. «Χρειάζεται η πάταξη των κλεφτών και των απατεώνων κι αυτοί όταν νιώθουν την παρουσία σας δεν έρχονται».
Τέσσερις άξονες
«Το πλέγμα της φιλοσοφίας του "αστυνομικού της γειτονιάς" βασίζεται σε τέσσερις λέξεις: εγγύτητα, εμπιστοσύνη, ασφάλεια και συμφιλίωση», εξήγησε στο «Εθνος» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνόμος Β' Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος.
«Οι αστυνομικοί που επελέγησαν είναι καταρτισμένοι σε θέματα ασφαλείας και τάξης, γνωρίζουν τις περιοχές όπου θα περιπολούν και έχουν το επικοινωνιακό χάρισμα. Θα φέρουν τον εξοπλισμό του αστυνομικού, αλλά το πραγματικό τους "όπλο" θα είναι το υπηρεσιακό τους τηλέφωνο, όπου θα μπορούν να τους καλούν οι πολίτες», προσθέτει ο εκπρόσωπος.
«Οι αστυνομικοί θα απασχολούνται αποκλειστικά στη γειτονιά. Και, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, αυτή τη φορά ξεκινήσαμε την πιλοτική εφαρμογή, προκειμένου τον Ιούνιο να γίνει η πρώτη αξιολόγηση και να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες και τα τυχόν προβλήματα, ώστε να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις», επισημαίνει.
Μέτρο πρόληψης αντί καταστολής, ο αστυνομικός της γειτονιάς καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν μαζί του για ζητήματα παραβατικότητας, ενδοοικογενειακής ή ενδοσχολικής βίας, ναρκωτικών, επίλυσης διαφορών στη γειτονιά, καθώς και για να διευκολύνεται η ζωή ατόμων με αναπηρία ή ηλικιωμένων σε διοικητικές διαδικασίες, όπως η έκδοση ταυτοτήτων, οι επικυρώσεις και τα συναφή. Ωστόσο, δεν θα είναι αρμόδιος να παρεμβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης πρέπει να επικοινωνεί απευθείας με την Αμεση Δράση.
«Ο κόσμος έχει ανάγκη αυτήν την άμεση επικοινωνία, να μπορεί να μιλάει με τον αστυνομικό και να ξέρει το τηλέφωνό του. Ο αστυνομικός της γειτονιάς είναι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας με όνομα και πρόσωπο», καταλήγει ο Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
ΦΩΤΟ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
http://www.ethnos.gr