Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να του δηλώσει ότι σε περίπτωση που προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τον στηρίξει.
Σύμφωνα με κεντρικά στελέχη της ΝΔ, η επικοινωνία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Σαμαράς του κατέστησε σαφές ότι θα είναι δίπλα του, σε περίπτωση που ισχύσει το σενάριο να τον προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πολιτικού ρεπορτάζ, η υποψηφιότητα του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου έχει “κλειδώσει” για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με μια υπερβατική συμφωνία που θα εισαγάγει τη χώρα σε μια νέα ιστορική περίοδο.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ Πάνος Καμμένος συμφώνησαν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και και ο κ. Αβραμόπουλος θα τεθεί στην κρίση του Σώματος πιθανότατα την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι.
Φαίνεται ότι δεν επαληθεύονται τα σενάρια και τη συζήτηση στο παρασκήνιο για υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παραμένει στη θέση του «όχι», αν και είναι τιμητική ακόμα και η αναφορά στο όνομά του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή διέψευδαν ότι έγινε άμεση ή έμμεση βολιδοσκόπηση από την πλευρά της συγκυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή η μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, ανοίγει το…δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συμμετάσχει με πρόσωπο της επιλογής του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως ο Γιάννης Μηλιός, που εξήρε τον κοινοτικό επίτροπο, λέγοντας πως «έχει συναινετικό προφίλ και υψηλό κύρος».
Ήδη πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ είναι γνώστες του έντονου παρασκηνίου για την προεδρική εκλογή και έχουν διαμηνύσει ότι στην περίπτωση που υποψήφιος είναι ο κ. Αβραμόπουλος θα πάνε απέναντι στην κομματική γραμμή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιλογή του θα ενώνει και θα είναι μια «επιλογή σταθερότητας» και άρα υπό αυτή την έννοια και η ΝΔ βρίσκεται σε δίλημμα.
Πηγή: tovima.gr