Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 14/06/2021

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Δυστυχώς στην Ελλάδα της πανδημίας, των οικονομικών πληγών των λοκντάουν και της ανασφάλειας που κυριεύει τον πληθυσμό για το «αύριο» της υγειονομικής κρίσης, εντάξαμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και τη φράση: «Οργανωμένο Έγκλημα».

Μέσα από σειρά δολοφονιών και μέσα από ένα σχεδόν καθημερινό πιστολίδι καταμεσής δρόμων και υπό το φως της μέρας, που καθιστούν την Ελλάδα υποκείμενο σύγκρισης με κράτη πλήρως ταυτισμένα στο μυαλό μας με την δράση του υπόκοσμου στη διακίνηση ναρκωτικών κι όχι μόνο (Κολομβία κ.α.).

Η υπόθεση των συμβολαίων θανάτου (κι άλλη φράση που εντάχθηκε στο λεξιλόγιο μας) προσφάτως άγγιξε αμεσότερα και την Πάτρα καθώς ένας εκ των νεκρών υπήρξε ο πατρινός πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης. Η οικογένεια του οποίου, όπως και οι οικογένειες των λοιπών θυμάτων προγενέστερα, περιμένουν ακόμα την εξιχνίαση των δολοφονιών από μια Ελληνική Αστυνομία που ναι μεν… ερευνά, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να… καταλήγει κιόλας, με εξαίρεση την υπόθεση Ζακύνθου.

Η εφημερίδα «Αχαϊκή Πολιτεία» απευθύνθηκε για το θέμα σε έναν από τους πλέον καταξιωμένους και αξιόλογους γνώστες του θέματος ζητώντας την άποψη του. Συγκεκριμένα, απευθύνθηκε στην πρώτη Ελληνίδα που κατόρθωσε να φθάσει στον βαθμό του Αντιστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ., την Αντιστράτηγο ε.α και Επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Αλλοδαπών Και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Η κ. Τσιριγώτη, με ένα αποκλειστικό της άρθρο – σημείωμα στην εφημερίδα, «δείχνει» την αιτία του προβλήματος αναφορικά με του σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα, το αρμόδιο υπουργείο, έχει επενδύσει στην καταστολή, εφαρμόζοντας αστυνομικά μέτρα για την αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων και όχι στη πρόληψη της εγκληματικότητας».

Η «Πολιτεία» παραθέτει δίχως παρεμβάσεις το άρθρο της κ. Τσιριγώτη που σαφώς αναλύει, διαφωτίζει και «δείχνει» τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί:

Τι λέει για το Οργανωμένο Έγκλημα η Αντιστράτηγος ε.α. Ζ. Τσιριγώτη…

tsirigoti

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται μια πρωτόγνωρη συχνότητα εν ψυχρώ δολοφονιών, που σημειώνονται ακόμα και μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας, προκαλώντας το κοινό αίσθημα και αυξαίνοντας κατακόρυφα την ανασφάλεια των πολιτών.
Δράστες, που εντάσσονται προφανώς σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, χρησιμοποιώντας πρωτοφανή κυνισμό και αδιανόητη βία, δολοφονούν πρόσωπα, στο πλαίσιο εκτέλεσης «συμβολαίων θανάτου» ή διαπράττουν ληστρικές επιδρομές σε σπίτια.
Κύριο χαρακτηριστικό των υποθέσεων αυτών είναι η απάνθρωπη βία και η απόλυτη απαξία για την ανθρώπινη ζωή, στοιχεία που προσδιορίζουν και το πεδίο της ποιοτικής μετεξέλιξης και διαφοροποίησης των εγκλημάτων αυτών.
Σαφώς το οργανωμένο έγκλημα, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Πλην όμως η βία είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής, και όπως εκτιμούν οι εγκληματολόγοι, θα είναι το φαινόμενο που θα μας απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό.
Η βία χρησιμοποιείται ως μέσον για φυσική εξόντωση προσώπου, όπως τα «συμβόλαια θανάτου», αλλά και για την απόσπαση χρημάτων (υπόθεση Γλυκά Νερά).
Η μάχη απέναντι στην παραβατικότητα και στο έγκλημα είναι διαρκής, διαπιστώθηκε όμως ότι μέχρι σήμερα, το αρμόδιο Υπουργείο, έχει επενδύσει στην καταστολή, εφαρμόζοντας αστυνομικά μέτρα για την αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων και όχι στη πρόληψη της εγκληματικότητας. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός πολιτικών πρόληψης καθόσον οι ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ. είναι επαγγελματίες και είναι σε θέση να επιχειρούν με αποτελεσματικότητα, όπως άλλωστε έχουν αποδείξει.
Το οργανωμένο έγκλημα υπονομεύει την ουσία της δημοκρατίας, τη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. Με τις διαστάσεις δε που έχει λάβει, η Χώρα μας διασύρεται και πλήττεται η αξιοπιστία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η αστυνομική έρευνα είναι μία μόνο πτυχή σ’ αυτή την μάχη, απαιτείται κοινή δράση και συνεργασία πολλών υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών. Η χρήση «εργαλείων» της Europol και της Interpol, αλλά και οι συνεργασίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, εκτιμώ ότι θα υποστηρίξουν το δύσκολο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας».

 

Ποια είναι η κ. Τσιριγώτη:

Η περίπτωση της Αντιστρατήγου ε.α. Ζαχαρούλας Τσιριγώτη μόνο τυχαία δεν είναι. Εκτός του ότι πρόκειται (όπως προαναφέρθηκε) για την πρώτη γυναίκα που κατάφερε να πάρει το βαθμό του αντιστρατήγου, έγινε γνωστή στο πανελλήνιο η κ. Τσιριγώτη όταν το 2016 τοποθετήθηκε στη θέση της Προϊσταμένης Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Έχει συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την αστυνομική συνεργασία και την καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος.

Έχει εκτελέσει χρέη Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας συνόρων διακρίθηκε με τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό στα νησιά του Αιγαίου, στην Ειδομένη και στον Έβρο και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. (α΄ εξάμηνο 2003) συμμετείχε στη Στρατηγική Επιτροπή για το Άσυλο και τη Μετανάστευση (SCIFA) του Συμβουλίου της Ε.Ε. καθώς επίσης και στις αντίστοιχες ομάδες εργασίας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SECI), της Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), κ.α..

Έχει υπηρετήσει σε μάχιμες θέσεις (Τμήματα Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας Δυτικής Αττικής, Τμήμα Αλλοδαπών Πειραιά) και επιτελικές θέσεις κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών Τάξης και Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ έχει διατελέσει Αστυνομικός Σύνδεσμος στη Σόφια.

ΔΕΙΤΕ το σχετικό δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Αχαϊκή “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”:

4

Πηγή: politeianews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis