Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:38 | 12/11/2021

Η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα μνήμης, ευγνωμοσύνης και ιερής συγκίνησης.

Πίστη στο καθήκον, Γενναιότητα και Αυτοθυσία, είναι οι αξίες και τα ιδανικά που κληρονομήσαμε, ως ιερή παρακαταθήκη, από τους πεσόντες συναδέλφους μας, που σήμερα τιμούμε.

Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» προς τιμήν του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, Δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κωνσταντίνου Πούλιου, που έχασε τη ζωή του, πριν από 79 χρόνια, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα επί της οδού Θεοτοκοπούλου, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Η πρέπουσα τιμή στους πεσόντες Πυροσβέστες, αποδόθηκε στην κεντρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) στο Χαλάνδρι Αττικής, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ισίδωρο Τσόρβα.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «… Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους συναδέλφους έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Σ’ αυτούς που δε λύγισαν ή δεν υποχώρησαν μπροστά στη μάχη. Μια μάχη άνιση τις περισσότερες φορές, σε συνθήκες δύσκολες και επικίνδυνες.

Οι πεσόντες στο καθήκον συνάδελφοι, μας θυμίζουν καθημερινά, ότι είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε να χαθούν άλλες ζωές στο μέλλον. Να μεριμνήσουμε ώστε με συνεχή εκπαίδευση και αυξημένα μέτρα προστασίας, ο κάθε ένας από εμάς να γυρίζει στο τέλος της βάρδιας, στο σπίτι του και στην αγκαλιά των αγαπημένων του προσώπων. Να φροντίσουμε ώστε ούτε μια οικογένεια, να βιώσει ξανά μια τραγική απώλεια. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τις οικογένειες όλων των ηρωικών συναδέλφων που «έπεσαν» στο καθήκον, ότι αναγνωρίζουμε τη θυσία τους και δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε βαρύ το χρέος του αγώνα για τη δική τους αναγνώριση. Η ψυχή τους θα καθοδηγεί τη σκέψη και τις αποφάσεις μας. Έχουμε υποχρέωση να μην τους λησμονήσουμε ποτέ. Αιωνία τους η μνήμη.»

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημερινή ημέρα και ανέφερε: «… Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα κοντά σας για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των Πυροσβεστών μας που έπεσαν στο καθήκον. Και να αναλογιστούμε το μέγεθος της θυσίας τους, το μέγεθος της προσφοράς τους. Γιατί αυτή η υπέρτατη θυσία την ώρα της μάχης για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, για τη σωτηρία του συνανθρώπου που κινδυνεύει, είναι το ύψιστο παράδειγμα αλτρουισμού και αλληλεγγύης.

Και είναι το παράδειγμα που σφραγίζει ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα, το παράδειγμα που οδηγεί κάθε Πυροσβέστρια και κάθε Πυροσβέστη. Σε όλους εσάς, οφείλουμε έμπρακτη ευγνωμοσύνη και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αυταπάρνηση, το υψηλό αίσθημα καθήκοντος, τον επαγγελματισμό σας. Για την καθημερινή αφοσίωσή σας στο έργο σας που δεν είναι άλλο από τη διαφύλαξη του ύψιστου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την προστασία της περιουσίας, καθώς και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Για ακόμα μια φορά, σας ευχαριστούμε. Είμαστε δίπλα σας κάθε στιγμή – να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Και για ακόμα μια φορά, υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της προσφοράς των συναδέλφων σας που έπεσαν στο καθήκον. Αθάνατοι.»

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, από συγγενείς των πεσόντων, από εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, των συμβασιούχων πυροσβεστών, των εθελοντών πυροσβεστών, του συλλόγου πολιτικού προσωπικού του Π.Σ. και των ενώσεων αποστράτων Π.Σ.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ως εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Υποστράτηγος, Αθανάσιος Βοσνακίδης ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ, ο Υποναύαρχος Νικόλαος Πασάδης ως εκπρόσωπος του Λ.Σ. ο Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας ως εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. ο Σμήναρχος (Ι) Καρυωτάκης Εμμανουήλ ως εκπρόσωπος του ΓΕΑ και ο Αρχιπλοίαρχος Αθανάσιος Σάμπος ως εκπρόσωπος του ΓΕΝ.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρευρέθηκαν, ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Επιτελάρχης του Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Αλέξιος Ράπανος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Υποστράτηγος ΠΣ Χαράλαμπος Χιώνης, ο Διοικητής του Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ. Υποστράτηγος ΠΣ Σπυρίδων Βαρσάμης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, με έδρα την Αθήνα, Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Πετρούτσος, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Διευθύνσεων του Α.Π.Σ., της Δ.Α.Ε.Ε., της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., του Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ. της Υγειονομικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων, της Υπηρεσίας Πλωτών Μέσων και του ΤΑ.Π.Α.Σ.Α.

Επίσης, επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε, στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών στη Θεσσαλονίκη, στο Γραφείο του Συντονιστή Επιχειρήσεων Κ.Μ.Α.Μ.Θ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους συγγενείς των πεσόντων, από τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, από την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, από τον εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Μωυσίδη, από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Κ.Μ.Α.Μ.Θ. Υποστράτηγο Π.Σ. Μάριο Αποστολίδη, από τον εκπρόσωπο του Γ’ Σώματος Στρατού/ NRDC GR, Ταξίαρχο Μόσχο Βουδούρη, από εκπροσώπους, των ενώσεων αποστράτων Π.Σ.,. των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ. και των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη παρευρέθηκαν, επίσης, συγγενείς των πεσόντων, εκπρόσωποι, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, των αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος, των Στρατιωτικών Αρχών, της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ. καθώς και ομοσπονδιών Σωματείων συλλόγων και ενώσεων.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρευρέθηκαν, ο Διοικητής της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Νικόλαος Αθάνατος, ο Διοικητής της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. Αρχιπύραρχος Δημήτριος Καρασαββίδης, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Σταθμών της ΔΙ.ΠΥ.Ν. Θεσσαλονίκης, ο Προϊστάμενος του Κεντρικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Συνεργείου Θεσσαλονίκης και ο Προϊστάμενος του ΠΕ.Κ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανάλογες, επιμνημόσυνες δεήσεις τελέστηκαν στα Μνημεία Πεσόντων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας, με την παρουσία συγγενών καθώς και απόστρατων και εν ενεργεία συναδέλφων.

  •  
  •  
  •  
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis