Παγκόσμια Ημέρα Καφέ η 1η Οκτωβρίου και εδώ σας έχουμε τα καλύτερα μέρη στην Αθήνα για να πιείτε μοναδικό καφέ. Ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, να συναντηθούμε με φίλους και να περάσουμε καλά.
Τελευταία η νέα τάση στον καφέ είναι αυτός του specialty. Με αυτό τον χαρακτηρισμό αναφερόμαστε στην υψηλότατη ποιότητα του καφέ, που ξεκινάει από την προέλευση του, περιλαμβάνει τη φροντίδα σε όλα τα στάδια συγκομιδής και επεξεργασίας του και φτάνει μέχρι το καβούρδισμα, αλλά και την παρασκευή του από τον barista, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο. Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε μερικά από τα λιγοστά μαγαζιά, που σερβίρουν αυτό τον καφέ στην Αθήνα.
Taf
Πριν από μια δεκαετία όταν ο Γιάννης Ταλούμης οσμιζόταν τη νέα δυναμική του καφέ και έτρεχε σε φάρμες ανά τον κόσμο, κάποιοι θα τον θεωρούσαν υπερβολικό. Όταν άνοιξε το μικρό μαγαζί στην Μπενάκη ακόμα και οι πιο δύσπιστοι άρχισαν να τον θαυμάζουν. Και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Στο λιλιπούτιο, λοιπόν, αυτό καφέ, με το όμορφο πατάρι, η διαλεχτή ομάδα των baristi σερβίρει espresso, cappuccino και καφέ φίλτρου από διαλεγμένες ποικιλίες, που δύσκολα συναντάς. Σαν τη Sidra που διαθέτουν αποκλειστικά. Πρόσφατα έβαλαν και κρύα πιάτα (σαλάτες, σάντουιτς και φυσικά γλυκά) για να κάνουν την επίσκεψη σου πιο ολοκληρωμένη.
Εμμ. Μπενάκη 7-9, Αθήνα, τηλ. 210 3800014.
The Underdog
Η εντυπωσιακή κόκκινή του πόρτα θα σε τραβήξει αμέσως, ενώ το εσωτερικό του θα το λατρέψεις. Άνετος, μεγάλος, χώρος, σε τρία επίπεδα, με κρυφή αυλή στο πίσω μέρος, δύο μπάρες (μια χαμηλή για καφέ και μια ψηλή για ποτά και κοκτείλ) και πολλές αναφορές στην ταινία “Star Wars”. Ο αεικίνητος Τάσος Δεληχρίστος, αποφάσισε να ταράξει και πάλι τα νερά και πριν από ένα περίπου χρόνο άνοιξε το Underdog στο ξεχασμένο Θησείο. Barista, roster αλλά και παγκόσμιος πρωταθλητής “Coffee in Good Spirits” το 2008, έστησε μια δυνατή ομάδα σε έναν ναό του καφέ. Η δοκιμή του espresso tonic επιβάλλεται. Στα συν, τα συχνά σεμινάρια που διοργανώνουν για barista, η μεγάλη ποικιλία από ιδιαίτερες μπύρες καθώς και τo σαββατοκυριακάτικο brunch.
Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ. 213 0365393.
Nomad
Χωμένο στον μικρό πεζόδρομο της Θουκυδίδου, το Nomad παραδίδει μαθήματα καλού καφέ στο πολύβοο και πολυσύχναστο Χαλάνδρι. Με «καπετάνιο» τον Αλέξανδρο Φούκη, χρόνια barista αλλά και roster και άξιο συνεργάτη τον Παναγιώτη Βιτάλη (πρόσφατα μάλιστα κατέκτησε τον τίτλο του “Πανελλήνιου Πρωταθλητή Cup Taster 2016”) αμέσως καταλαβαίνεις πως ό,τι κι αν δοκιμάσεις θα έχει κάτι διαφορετικό από τα κοινά καφέ που συχνάζεις. Ο καφές φίλτρου είναι το δυνατό τους χαρτί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσέχουν τους υπόλοιπους. Η εντυπωσιακή «ρομποτική» μηχανή του espresso δεν γίνεται να μην σου τραβήξει την προσοχή, όπως και η μηχανή καβουρδίσματος που κρύβεται πίσω από μια τζαμαρία. Τώρα για τον χειμώνα έβαλαν και σομπες στα έξω τραπεζάκια που γεμίζουν σε χρόνο μηδέν.
Θουκυδίδου 3, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6851051.
Kaya
Εδώ θα βρεις τον πιο φθηνό espresso στην Αθήνα, καθώς στοιχίζει κάτι λιγότερο από ένα ευρώ, 0,80 για την ακρίβεια. Σε έναν χώρο 14 τ.μ. με μια διαγώνια μπάρα ο Λάμπρος και ο Αντώνης σερβίρουν αμέτρητες κούπες καφέ σε θαμώνες και περαστικούς από νωρίς το πρωί, μέχρι τις 18:00 αυστηρά το απόγευμα. Απαραίτητη στάση για έναν καφέ στα γρήγορα, όχι, όμως, πρόχειρα. «Γιατί άλλη αίσθηση έχει ο espresso στο φλιτζάνι και άλλη στο χάρτινο ποτήρι», θα σου πει ο Αντώνης. Και θα έχει δίκιο.
Βουλής 7, εντός στοάς, Σύνταγμα.
Tailor Made
Όταν ακόμα οι περισσότεροι δεν ξέραμε τι θα πει specialty café οι άνθρωποί του τον σέρβιραν στο αθηναϊκό κοινό. Πίσω από το Tailor Made, από τα πρώτα μαγαζιά που έκαναν «πιάτσα» την πλατεία της Αγ. Ειρήνης, κρύβεται μια γυναίκα, η Μοίρα Γεραντωνάκη με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο του καφέ (διατηρούσε και τη δική της σχολή από όπου πέρασαν αρκετοί baristi). Οι «ψαγμένες» ποικιλίες του καφέ που διαθέτει καβουρδίζονται στο χώρο του νεοκλασικού, που στεγάζεται, ενώ το βράδυ οι καφέδες δίνουν τη θέση τους στα κοκτέιλ και το παιχνίδι περνάει στην ψηλή μπάρα του μαγαζιού.
Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, Μοναστηράκι, τηλ. 213 0049645.
Kudu
Η εταιρία Roasters Kudu μετράει μόλις τρία χρόνια και ήδη έχει κατακτήσει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αγοράς. Λογικό ήταν, λοιπόν, ν’ ανοίξει και το δικό της μαγαζί που θα σερβίρει και θα προμηθεύει τους καφέδες της. Ο χώρος βρέθηκε πριν από έναν χρόνο στο Ψυχικό. Λιτός, με μεγάλες τζαμαρίες και ψηλές καρέκλες. Τα παιδιά πίσω από την μπάρα είναι πάντα πρόθυμα να σε ενημερώσουν για τις ποικιλίες, που φιλοξενούν στους μύλους τους: τα γευστικά χαρακτηριστικά, τα αρώματα και τις οξύτητες. Πολύ συχνά στη σχολή της εταιρίας διοργανώνουν σεμινάρια για νέους baristi αλλά και για απλούς οπαδούς τους καφέ.
25ης Μαρτίου 22, Νέο Ψυχικό, τηλ. 217 7223040.
Qahwa
Έτσι αποκαλούν τον καφέ στην Αιθιοπία. Στην ελληνική πραγματικότητα είναι ένα καφέ που ξέρει να αγαπάει και να σέβεται τον specialty cafe. Το εσωτερικό του μικρό και ζεστό, όπου κυριαρχεί το ξύλο. Πλέον, όμως, δεν χωράει τους θαμώνες και γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες του πήραν τον απόφαση να το μεγαλώσουν. Τα τραπέζια στον μπροστινό πεζόδρομο και στη διπλανή ανανεωμένη αυλή γεμίζουν και ξαναγεμίζουν από κατεξοχήν νεαρόκοσμο. Από τα ατού του το flat white στην κρύα εκδοχή του, η μεγάλη ποικιλία καφέδων από την εταιρία Samba και τα σπιτικά γλυκά, που κατά καιρούς φέρνει η μητέρα του Δημήτρη (ενός εκ των ιδιοκτητών). Όσο βραδιάζει ανοίγει και τη γωνιακή του καντίνα για την αλκοολούχα εκδοχή του.
Μάρκου Μπότσαρη 1, Αιγάλεω, τηλ. 210 5695933.
Mind the cup
Βολτάροντας στη Βεάκη, στο Περιστέρι, θα διαπιστώσεις έναν μικρό πανικό γύρω από κάποια τραπέζια. Είναι αυτά του Mind the cup, που όποια ώρα της ημέρας και να πας θα βρεις με δυσκολία κάποια άδειο. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Χρήστο Καβράκο και την ομάδα του που μπόρεσαν να μυήσουν πολλούς (και όλο και περισσότερους απ’ ότι φαίνεται) στον κόσμο του specialty café. Όταν μάλιστα ο Χρήστος αποφασίσει να καβουρδίσει στο πατάρι του μαγαζιού, οι μυρωδιές του καφέ κατακλύζουν όλη τη γύρω περιοχή. Προσοχή, όμως: Αυτές τις μέρες λόγω ανακαίνισης θα το βρεις κλειστό. Αλλά μόνο για λίγες μέρες. Θα επιστρέψει σύντομα και δυναμικά.
Αιμιλίου Βεάκη 27, Περιστέρι, τηλ. 210 5776010.
Exo’s
Ο μοναδικός λόγος για να σταματήσεις στην Κατεχάκη ήταν από κίνηση. Τώρα πια υπάρχει ένας ακόμα, αν φυσικά αγαπάς τον καφέ ή ακόμα και αν θέλεις να γνωρίσεις τον κόσμο του. Ακούει στο όνομα Exo’s. Το λιτό και βιομηχανικό του περιβάλλον κάθε άλλο από κρύο και αφιλόξενο είναι. Περιμένοντας να έρθει η σειρά σου για να παραγγείλεις, ζαλίζεσαι ευχάριστα από τις μυρωδιές που γεμίζουν τον χώρο. Και σαν έρθει και πετύχεις τον Κώστα (ιδιοκτήτης και με πολυετή πείρα στον χώρο του καφέ) θα πιάσεις την κουβέντα και θα μάθεις ό,τι δεν ήξερες γι’ αυτό τον θαυμαστό κόκκο. Εκτός από τα κλασικά, έχει επίσης και shakerato (χτυπημένο espresso) με πορτοκάλι ή λεμόνι. Ιδανικό τώρα που οι ζέστες πλησιάζουν.
Κατεχάκη 44-46, τηλ. 210 6745533.
10cupa
Αν και αποκομμένο από το κέντρο, το 10cupa έχει δημιουργήσει το δικό κοινό που θα μπει στον κόπο να κάνει λίγα χιλιόμετρα παραπάνω προκειμένου να απολαύσει μια καλή κούπα καφέ. Ο μεγάλος ασημένιος φούρνος, όπου ψήνονται διάφορες λιχουδιές μπορεί να σου δώσει λανθασμένη ιδέα από μακριά, όμως, τα τσουβάλια από καφέ, που χρησιμοποιούνται για καθίσματα θα σε ξαναβάλουν στο κλίμα. Ο Στάθης Παναγουλάκος, ιδιοκτήτης, καβουρδίζει τον καφέ που σερβίρει λίγο πιο κάτω σε ένα ζηλευτό εργαστήριο, θα σου μιλήσει για τον πράσινο κόκκο με τα καλύτερα λόγια όπως και για το κρασί, τη δεύτερή του αγάπη.
Λεωφ. Πηγής 10, Μελίσσια, τηλ. 210 8101532.
Redd
Ένα μοντέρνο και φιλόξενο espresso bar, όπου ο καφές είναι κάτι παραπάνω από μια καθημερινή συνήθεια. Ο Ανδρέας Καροτσιέρης, roster και ιδιοκτήτης, μετράει πάνω από μια δεκαετία στο χώρο του καφέ και δεν σταματά να πειραματίζεται και να καινοτομεί μέχρι να πετύχει το ιδανικό αποτέλεσμα που θα τον ευχαριστήσει. Η συζήτηση μαζί του είναι πάντα ένα μαγικό ταξίδι στις χώρες του τροπικού του Αιγόκερου και του Καρκίνου, εκεί δηλαδή που καλλιεργείται ο καφές και πάντα με ένα φλιτζάνι espresso (και δυο ή τρία…). Εδώ θα βρεις και ελληνικό με ελαφρά αρώματα από ξηρούς καρπούς.
Διονυσίου Σολομού 9, Ψυχικό, τηλ. 210 6928050.
Δυο γουλιές, δυο μπουκιές
Στη Δραγατσανίου, απέναντι από τη χαρακτηριστική εκκλησία, μια όμορφη και σχολαστική με την καθαριότητα κυρία, η Τάνια και ένας γνήσιος Κρητικός με χαρακτηριστικό μουστάκι, ο Νίκος, έφτιαξαν πρόσφατα το δικό τους χώρο για να μοιραστούν το πάθος και την αγάπη τους για τον καφέ. Πολλές φορές πρωταθλήτρια στο late art, η Τάνια σου φτιάχνει cappuccino με απίθανα σχέδια, ενώ ο Νίκος σου πιάνει τη συζήτηση για ό,τι μπορείς να φανταστείς, που πάντα, όμως, καταλήγει στον καφέ! Και όπως μαρτυρά το όνομα του, εκτός από «γουλιές» θα βρεις και σάντουιτς, σαλάτες και γλυκά για να τα κάνεις “δύο μπουκιές”.
Δραγατσανίου 8, Αθήνα, τηλ. 210 3473444.
www.olivemagazine.gr