Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:01 | 23/01/2016

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισαν ότι οι ελληνικές αρχές παραβίασαν το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την ποινική διαδικασία που ακολουθήθηκε σε περίπτωση θύματος σωματεμπορίας από την Νιγηρία.

Με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση της L.Ε. εναντίον της Ελλάδας (αίτηση υπ. αριθ. 71545/12.), το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε.:

- παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας)
- παραβίαση του άρθρου 6 § 1της Σύμβασης (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρόνου) και
- παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής).

Επισήμως αναγνωρισθέν ως θύμα σωματεμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, η προσφεύγουσα αναγκάστηκε να περιμένει περισσότερο από εννέα μήνες, έπειτα από την ενημέρωση των αρχών, ώστε να αναγνωριστεί η κατάσταση της.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η αποτελεσματικότητα της προκαταρκτικής εξέτασης και της επακόλουθης έρευνας της υπόθεσης τέθηκε υπό αμφισβήτηση, έπειτα από μια σειρά σημαντικών ελλείψεων και παραλείψεων. Όσον αφορά τις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες, το Δικαστήριο διαπίστωσε επίσης πολλαπλές καθυστερήσεις και ελλείψεις στις διαδικαστικές υποχρεώσεις της ελληνικής πολιτείας.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι η διάρκεια της διαδικασίας ήταν υπερβολική για ένα βαθμό δικαιοδοσίας και δεν πληρούσε την προϋπόθεση του «εύλογου χρόνου».

Δίκαιη ικανοποίηση (άρθρο 41)

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στην L.Ε. 12.000 (€) για ηθική βλάβη και 3.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

 

lawnet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis