Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:19 | 03/12/2021

Αποκαλυπτικός για την δράση του κυκλώματος με τις πλαστές ταυτότητες φαίνεται να είναι από την αρχή μέχρι το τέλος ο μάρτυρας που μίλησε στις αρχές για να ξεκινήσει η έρευνα και να ξετυλιχτεί το κουβάρι των επίορκων αστυνομικών.

Στον «ποταμό» των αποκαλύψεων του είναι χαρακτηριστική και η περίπτωση που περιγράφει για το πιο ακριβό συμβόλαιο για πλαστή ταυτότητα που άγγιξε τις 150.000 €.

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο μάρτυρας πρόκειται για αλλοδαπό ο οποίος δεν δίστασε να δώσει αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό για να πάρει από το κύκλωμα μία ταυτότητα που θα μπορούσε να του δώσει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερος και δίχως το φόβο ό,τι οι διωκτικές αρχές θα καταφέρουν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν.

Για το συμβόλαιο αυτό της «χρυσής» ταυτότητας ο μάρτυρας αναφέρει δύο ονόματα εμπλεκομένων στο κύκλωμα και μάλιστα υποστηρίζει η συμφωνία έγινε σε επαρχιακή πόλη και ότι το χρηματικό αυτό πόσο το χρησιμοποίησε μετά το μέλος του κυκλώματος για να ανοίξει δική του επιχείρηση.

Οι αποκαλύψεις όμως από το «βαθύ λαρύγγι» για τους πελάτες της εγκληματικής οργάνωσης, όπως χαρακτηρίζεται και από την δικογραφία, δεν έχουν τέλος.

Όπως αποκαλύφθηκε και μία γυναίκα σύζυγος Τούρκου ο οποίος έχει επιχειρήσεις στα κατεχόμενα, έδωσε 40.000 € για μία καινούρια ταυτότητα. Όπως μάλιστα είχε εκμυστηρευθεί ίδια σε μέλος του κυκλώματος ήθελε την πλαστή ταυτότητα καθώς η μαφία κυνηγούσε τον άντρα της και ίδια φοβόταν ότι μπορεί στην εκδικητική τους μανία για το σύζυγό της να ήταν και ίδια στόχος τον μαφιόζων.

Πάντως το άτομο το οποίο φαίνεται να είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης περιγράφεται μέσα στην δικογραφία ως ένα άτομο που είχε καταφέρει να χτίσει μία ολόκληρη επιχείρηση στην οποία, εκτός από τους επίορκους αστυνομικούς, υπήρχαν και άτομα που θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του μάρτυρα για να βγει η πλαστή ταυτότητα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατηγορουμένου όπου είχε εμφανιστεί ως δήθεν μάρτυρας σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις πελατών του κυκλώματος που πήγαν στα αστυνομικά τμήματα για να βγάλουν πλαστά χαρτιά. Ο ίδιος ο αρχηγός φρόντιζε να βρίσκεται πάντα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα ώστε να ελέγχει την κατάσταση και να επέμβει οποιαδήποτε στιγμή που κάτι δεν θα πήγαινε καλά.

Η μαρτυρία που αποκάλυψε το κύκλωμα

Χτες, Πέμπτη το CNN Greece είχε δημοσιεύσει και την μαρτυρία που αποκάλυψε το κύκλωμα. Αυτή αναφέρει:

«... Τελευταία ταυτότητα έβγαλε η Ε. Ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στη Γλυφάδα. Πήγαν εκεί αυτός, ο Κ. και κανά δυο ακόμα την Παρασκευή το μεσημέρι κατά τις 2:30 που είχαν φύγει όλοι και βγάλανε ταυτότητα σε μία γυναίκα γύρω στα 50, Ρωσίδα με ξανθιά κοντά μαλλιά. Η ταυτότητα πήγε 25 χιλιάρικα. Η ταυτότητα της Γλυφάδας πήρε τα 10. Μάρτυρας ήταν ένας Καζακστάν από το Μενίδι όσοι λένε ότι θα τις βγάλουν και διαβατήριο, ας πάρει ένα πεντοχίλιαρο. Την άκρη με τον αστυφύλακα στην Λειβαδειά την έχει κουμπάρος του. Και απ’ ό,τι έμαθα, είπαν ότι θα βγάλουν κι άλλη ταυτότητα το Μάιο πάλι εκεί και θα συνεργαστούν όλοι μαζί ξανά. Να έχετε το νου σας».

Στη δικογραφία γίνεται αναφορά συνολικά σε 200 ύποπτες περιπτώσεις κακοποιών που πήραν χαρτιά από το κύκλωμα, για να μην συλληφθούν ποτέ και να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Μάλιστα στη δικογραφία γίνεται αναφορά και συγκεκριμένα σε δυο περιπτώσεις.

«….λίγες μέρες πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2018 ο έμπορος ναρκωτικών συνελήφθη στην Ολλανδία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Όπως προέκυψε όμως από την δακτυλοσκόπηση του είχε καταχωρηθεί από τις αρχές της Τσεχίας ως ιππικός Αλβανίας γεννημένος 21 Αυγούστου 1997 Στην Αλβανία. Έπειτα από αλληλογραφία με την διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων προέκυψε ότι ταυτότητας. Όταν μάλιστα συνελήφθη από τις ολλανδικές αρχές σε βάρος του συγκεκριμένου ατόμου υπήρχε εντολή σύλληψης από το 2016 για σύσταση και συμμορία για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ σε βάρος του υπήρχαν και καταδικαστικές αποφάσεις από το εφετείο κακουργημάτων Αθήνας.

Στις 26 Μαρτίου 2021 εκδόθηκε από το τμήμα Γλυφάδας το υπαριθμόν ΑΟ 5800 53 δελτίο ταυτότητας σε αντικατάσταση δελτίου που είχε εκδοθεί το 1995 σε γυναίκα με φερόμενα στοιχεία Σ. Τ. γεννημένη 23 Ιανουαρίου 1970 στην Ρωσία.

Μάλιστα ως μάρτυρας παρουσιάστηκε ο Σ.Γ. Την επόμενη μέρα της έκδοσης της ταυτότητάς 27 Μαρτίου 2021 εμφανίστηκε Η διοικητής του τμήματος ασφαλείας Γλυφάδας και είπες στις αρχές ότι κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εγγράφων για την έκδοση της ταυτότητας την οποία έκανε ο διοικητής του τμήματος παρατήρησε χειρόγραφη σημείωση στο εντυπωμένο από τον αρμόδιο αστυνομικό διαμέσου ηλεκτρονικής ΣΥΖΕΥΞΙΣ με το υπουργείο εσωτερικών πιστοποιητικό γεννήσεως της Σ.Τ.

Ειδικότερα, στη θέση του επιθέτου της, αντί της μηχανογραφημένης λέξης null (δηλαδή κενό) η οποία είχε διαγραφεί, είχε συμπληρώσει με στυλό τη λέξη Σίγμα, το αρχικό δηλαδή της γυναίκας. Γεγονός που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι καθόσουν για την έκδοση ταυτότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακριβής αντιστοίχιση των στοιχείων ταυτότητας του αιτούντος που προκύπτουν από το πιστοποιητικό γεννήσεως…».

Οι συνομιλίες των μελών της οργάνωσης

Στη δικογραφία όμως περιλαμβάνονται και συνομιλίες μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης όπως για παράδειγμα:

Α. Για τα χαρτιά εντάξει. Τους καθησύχασα πήγα στη συνάντηση έδωσα τα χαρτιά. Ο αλβανός ικανοποιημένος όλα εντάξει. Κάθομαι και νομίζω που θα βρω για να πληρώσω τις δύο δόσεις. Εμπιστεύομαι αύτο το βλάκα. Εγώ το ένα το άλλο δεν θέλω να πω ότι χρειάζομαι χρήματα άντε δώστα για να μην τον φοβίσω. Πρέπει να Να μας δώσει 15.000 και στην αστυνομία ακόμη 15.000 να πάει. Γι’ αυτό σε κάλεσα πριν 1 h να ρωτήσω εσένα.

Β. Γι’ αυτό σου λέω ότι εδώ λίγο απόσταση.

Α.: Τώρα ζήτησε για το φίλο του. Λέω: «Συγγνώμη αδερφέ, 25 δε βγαίνω. Τουλάχιστον 30».

Μίνα Καραμήτρου

cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis