Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:55 | 11/10/2024

Κατατεθείσα Ερώτηση 20 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα

 

Διαβάστε επίσης

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Yπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Για τους θανάτους και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα Αστυνομικά Τμήματα Ομονοίας και Αγ. Παντελεήμονα απαιτούνται άμεσα απαντήσεις»

Μετά τον πρόσφατο θάνατο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα ενός μετανάστη με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού, η δημοσιογραφική έρευνα φώτισε περιστατικά και συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα που ταράζουν κάθε δημοκρατική συνείδηση. Θάνατος ενός 30χρονου σε αδιευκρίνιστες συνθήκες πριν ένα χρόνο που φέρεται σαν αυτοκτονία, μια ακόμα απόπειρα αυτοκτονίας κρατούμενης, τρεις κλήσεις στο ΕΚΑΒ το τελευταίο διάστημα για να περιθάλψει δύο διαφορετικούς κρατούμενους, ο ένας εκ των οποίων είναι ο 38χρονος που βρέθηκε νεκρός στον χώρο προσωρινής κράτησης.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο χώρος στον οποίο έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε ένα χρόνο δεν διαθέτει κάμερες ασφαλείας, σε αντίθεση με τους άλλους χώρους του Τμήματος.

Τις ίδιες μέρες, στις 2 Οκτωβρίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας βρέθηκε απαγχονισμένος μετανάστης από το Μπαγκλαντές, πάλι σε χώρο κράτησης χωρίς κάμερες και μάλιστα παρουσία άλλων κρατουμένων. Για το γεγονός απομακρύνθηκε ο διοικητής του Τμήματος.

Επιπλέον, για τη φερόμενη ως αυτοκτονία του 30χρονου Σαϊμίρ Μάμο στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα η προκαταρκτική εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, 13 μήνες μετά.

Επισημαίνεται ότι στα δυο Αστυνομικά Τμήματα, Ομονοίας και Αγίου Παντελεήμονα, έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και άλλα τραγικά περιστατικά θανάτων που αποδόθηκαν σε αυτοχειρία.

Επειδή δεν γίνεται ανεκτό να μπαίνουν άνθρωποι στα αστυνομικά τμήματα της χώρας ζωντανοί και να βγαίνουν νεκροί, ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο κατηγορούνται.

Επειδή η απουσία βιντεοληπτικού υλικού και οι εκκρεμείς έρευνες προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για όσα συμβαίνουν στα συγκεκριμένα Τμήματα.

Επειδή η Ελληνική Αστυνομία ευθύνεται για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα όσων κρατούνται στους χώρους της.

Επειδή η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για δεκάδες περιπτώσεις βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης από αστυνομικούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί καθυστερεί τόσο η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Σαϊμίρ Μάμο τον Αύγουστο του 2023;
  2. Γιατί δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στους χώρους προσωρινής κράτησης των Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και Ομονοίας;
  3. Προτίθεται να μετακινήσει το προσωπικό ή τη διοίκηση και του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα μέχρι να διαλευκανθούν τα θλιβερά περιστατικά του τελευταίου έτους;

Οι ερωτώσες βουλεύτριες και ερωτώντες Βουλευτές

Ακρίτα Έλενα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσαπανίδου Πόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis