Αυξημένοι οι θάνατοι από τρομοκρατικές ενέργειες

ΠΕΡΣΙ ΕΓΙΝΑΝ 10.000 ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Αυξημένοι οι θάνατοι από τρομοκρατικές ενέργειες

Κατά το 2013 σημειώθηκαν περίπου 10.000 τρομοκρατικές επιθέσεις που σημαίνει αύξηση κατά 44% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC και της εφημερίδας «The Guardian».

Οι οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και η Αλ Κάιντα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, έχουν την ευθύνη για τους περισσότερους θανάτους από τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το Ιράκ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την αύξηση της τρομοκρατικής βίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης περίπου 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις το 2013.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Στιβ Κιλέλια δήλωσε στο BBC ότι η αύξηση δεν αφορά μόνο την ένταση του τρομοκρατικού φαινομένου, αλλά και το εύρος του, και την αποδίδει στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που άρχισε το 2011.

«Η αποσταθεροποίηση στη Συρία, η οποία μεταδόθηκε τώρα στο Ιράκ, θεωρούμε ότι ευθύνεται για την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων», σύμφωνα με τον Στιβ Κιλέλια.

Το 80% των θανάτων από την τρομοκρατία συγκεντρώνεται το 2013 σε πέντε χώρες: το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και τη Συρία. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις μόνο στο Ιράκ το περασμένο έτος. Ακολουθούν η Ινδία, η Σομαλία, οι Φιλιππίνες, η Υεμένη και η Ταϊλάδη, με 1% έως 2,3% των θανάτων από την τρομοκρατία παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται το 5% των θανάτων από τρομοκρατικές ενέργειες από το 2000, σε αυτές έχουν σημειωθεί ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης το 2004, οι βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου το 2005 και η επίθεση στη Νορβηγία το 2012.

Κατά τη διάρκεια του 2013, η Τουρκία και το Μεξικό ήταν οι χώρες του ΟΟΣΑ με τους περισσότερους θανάτους από τρομοκρατικές ενέργειες, με 57 και 40 θανάτους αντίστοιχα, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης.

newsbeast.gr