Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:14 | 06/11/2023

Μπορεί τα περιστατικά των κλοπών στη Ζάκυνθο να μην έχουν έχουν τέλος και οι υποθέσεις για ναρκωτικά να απασχολούν συνεχώς την τοπική κοινωνία, όμως, δυστυχώς, από την περασμένη εβδομάδα η τοπική ΕΛ.ΑΣ. αποδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο, καθώς δεν ανανεώθηκαν οι αποσπάσεις 25 ατόμων από το Τμήμα Ασφαλείας…

Ετσι, μένουν τρεις κι ο κούνουπας… και ενόψει του χειμώνα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ζακύνθου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Διαβάστε επίσης

Να σημειωθεί ότι λίγα 24ωρα πριν κοινοποιηθούν οι αποφάσεις για τις αποσπάσεις, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Καραγκούνης, η Ασφάλεια είχε μόλις εξιχνιάσει υπόθεση ληστείας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς, τώρα, η υπηρεσία στερείται μεγάλο αριθμό ικανών στελεχών…

“Σε κανέναν άλλο νομό στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό! Να εξηγήσουν οι αρμόδιοι, η πολιτική ηγεσία, οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες τι έχουν πράξει όλα αυτά τα χρόνια! Δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Όλα αυτά είναι κοροϊδία! Νιώθουμε κοροϊδία και απαξίωση από τους πολιτικούς τοπικούς παράγοντες. Ας αποφασίσουν τι αστυνομία θέλουν και γιατί την θέλουν”

Κώστας Καραγκούνης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου

«Δεν ξέρουμε με ποια λογική και με ποια κριτήρια αποφασίστηκε να μην παραμείνουν 25-26 άτομα στο Τμήμα Ασφαλείας που ήταν ενισχυτική δύναμη από τη Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ξαφνικά τη μια μέρα ήρθε σημαντική διαταγή να αποχωρήσουν από μια υπηρεσία στην οποία ανανεώνονταν αποσπάσεις από το 2019. Δηλαδή, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα 2/3 του Τμήματος Ασφαλείας ήταν με ενισχυτική δύναμη από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. Ξαφνικά αποφάσισαν, χωρίς καμία ενημέρωση, ότι δεν θα ανανεωθεί η απόσπαση τους, με αποτέλεσμα το Τμήμα Ασφαλείας να χάνει 26 άτομα»σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που εκφράζουν εδώ και χρόνια οι συνάδελφοί του.

«Επιβεβαιωνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο για όλα αυτά που είχαμε επισημάνει χρόνια τώρα και κανένας δεν άκουγε. Λέγαμε ότι αυτό θα συνέβαινε με μαθηματική ακρίβεια, διότι πιθανολογώ ότι τα λεφτά τελείωσαν και θα έπρεπε να έχουμε ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή το Τμήμα Ασφαλείας, με το 1/3 της δύναμης του, θα υπολειτουργήσει και δεν ξέρω τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει στο ηθικό όλων των συναδέλφων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου. Πολύ φοβάμαι μήπως το προσωπικό οδηγηθεί σε μια “συλλογική παραίτηση” υποσυνείδητα από τα καθήκοντα τους. Αυτή την έκφραση την είχε πει σε συνέδριο της Ομοσπονδίας, ο πρώην Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Συγκεκριμένα, είχε πει ότι όταν “παρέλαβε” την αστυνομία, διαπίστωσε ότι υπάρχει συλλογική παραίτηση από τα καθήκοντά της. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν τους αστυνομικούς σε πλήρη ανυποληψία, όταν βλέπεις, δηλαδή ότι δεν αναγνωρίζουν το έργο σου».

“Δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα να ανταποκριθούμε”

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Ασφαλείας είχε σημαντικές επιτυχίες στην εξιχνίαση υποθέσεων και ειδικά στον τομέα των ναρκωτικών και τώρα, ενόψει του χειμώνα, που “παραδοσιακά” σημειώνονται πολλές κλοπές, εκφράζεται η αγωνία από το προσωπικό για το αν θα μπορέσει αν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
«Το Τμήμα Ασφαλείας έκανε δικές του περιπολίες και την τελευταία τετραετία είχε αρκετές επιτυχίες. Μέχρι και μια μέρα πριν αποχωρήσουν οι συνάδελφοι από την υπηρεσία, εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος μιας γυναίκας. Είχαν και αρκετές επιτυχίες και στον τομέα των ναρκωτικών. Ξέρουμε ότι τον χειμώνα αρχίζουν οι κλοπές και δεν ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Εμείς, σίγουρα, σε καμία περίπτωση δεν θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, όμως πλέον ξεφεύγει από τις δυνατότητες μας… Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα κρεβάτι και να κοιμόμαστε 24 ώρες στην αστυνομία».

“Λύση ο διπλασιασμός του προσωπικού”

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία για την δύναμη που έχει η ΕΛ.ΑΣ. σε τοπικό επίπεδο, το προσωπικό που υπηρετεί σε άλλες διευθύνσεις και τις ανάγκες του νησιού μας, ο πρόεδρος της Ένωσης εξηγεί ότι λύση είναι ο… διπλασιασμός του προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, η οποία όπως καταγγέλλει υπολείπεται σε αριθμό αστυνομικών σε σχέση με τους περισσότερους νομούς της χώρας.
«Η λύση είναι ο διπλασιασμός της οργανικής δύναμης στη Ζάκυνθο, ώστε να είμαστε στο μέσο όρο των άλλων Διευθύνσεων. Είναι αδιανόητο στο Κιλκίς να αντιστοιχεί ένας αστυνομικός για 69 πολίτες, στην Πάτρα και στην Αθήνα η αναλογία να είναι 1 προς 200 και εμείς να είμαστε 1 προς 500 το χειμώνα και 1 προς 1.500 το καλοκαίρι. Σε κανέναν άλλο νομό στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό. Να εξηγήσουν οι αρμόδιοι, η πολιτική ηγεσία, οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες τι έχουν πράξει όλα αυτά τα χρόνια! Δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Όλα αυτά είναι κοροϊδία. Νιώθουμε κοροϊδία και απαξίωση από τους πολιτικούς τοπικούς παράγοντες. Ας αποφασίσουν τι αστυνομία θέλουν και γιατί την θέλουν».

Αγωνία για τα περιστατικά κλοπών στα χωριά

Από την πλευρά τους, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα αυξημένα περιστατικά κλοπών. Ο κ. Γιάννης Κακολύρης, πρόεδρος στο Βουγιάτο, ζήτησε από τους συγχωριανούς του να είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
«Να φυλάνε τα σπίτια τους και να τα κλειδώνουν. Να μην φεύγουν σε βροχές και καταιγίδες γιατί τότε «χτυπάνε» τα σπίτια. Η αστυνομία να περνάει κάπου κάπου από τα χωριά. Είναι σημαντικό να βλέπει ο κόσμος δυο περιπολικά να γυρίζουν στη Ζάκυνθο. Μας ανησυχούν τα περιστατικά κλοπών και αν βλέπουμε κάποιο περίεργο αυτοκίνητο, παίρνουμε τους αριθμούς και τα παρακολουθούμε. Να προσέχει ο κόσμος τα σπίτια του και να υπάρχει περισσότερη φύλαξη από την αστυνομία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλάνου, Σάκης Γιακουμέλος, σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, γιατί πραγματικά είναι άνθρωποι που έρχονται για λίγο και βολιδοσκοπούν τα πράγματα. Δεν μας έχουν προκύψει ιδιαίτερα περιστατικά στι χωριό. Για να μην προκύψουν, όμως, πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας (κάμερες, φώτα). Να μην είναι επίσης εκτεθειμένα πράγματα για να μην προκαλούν… Να λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Όταν έχεις κάμερες ό,τι και αν συμβεί θα τον πιάσεις. Ο ρόλος της αστυνομίας επίσης είναι να κάνει περιπολίες. Όποτε την χρειαστήκαμε ήταν παρούσα».

Εξιχνιάσθηκαν 8 περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας του ιδίου αδικήματος

Ταυτοποιήθηκε η εγκληματική δράση αλλοδαπού και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής. Η συνολική αξία της λείας τους ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ
Να σημειωθεί, τέλος, ότι εξιχνιάστηκαν, από την εμπεριστατωμένη έρευνα, των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου, οκτώ περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας του ιδίου αδικήματος, που διαπράχθηκαν από τις αρχές Αυγούστου του 2022 έως τα τέλη Μαΐου του 2023, στο νησί της Ζακύνθου.
Οι αστυνομικοί, αναλύοντας τη μεθοδολογία και αξιοποιώντας στοιχεία που συνέλεξαν, διαπίστωσαν την εγκληματική δράση 40χρονου αλλοδαπού και σε βάρος του σχημάτισαν δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής.
Αναλυτικότερα, από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι, ο ανωτέρω αλλοδαπός, από κοινού με -2- ακόμα συνεργούς του, οι οποίοι αναζητούνται, το χρονικό διάστημα από (02.08.2022) έως (22.05.2023), δρώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέρρηξαν και αποπειράθηκαν να διαρρήξουν -κατά περίπτωση- 8 οικίες και επιχειρήσεις, σε διάφορες περιοχές της Ζακύνθου, αφαιρώντας από το εσωτερικό κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και χρήματα, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των -60.000- ευρώ.
Προανάκριση για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Ζακύνθου. Η δικογραφία διαβιβάσθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

imerazante.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis