Η Υπηρεσία Μέτρων Τάξης (Υ.ΜΕ.Τ.) Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε φέτος 30 χρόνια λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 1994 με στόχο την διασφάλιση της τάξης και την προστασία των πολιτών κατά την διάρκεια διαδηλώσεων και μαζικών εκδηλώσεων. Η καθημερινή παρουσία των ανδρών και γυναικών του σώματος της Υ.ΜΕ.Τ., με την διενέργεια πεζών περιπολιών στον αστικό ιστό, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αισθητή, εκείνη την περίοδο, παρουσία της
Αστυνομίας καθώς και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μειώνοντας παράλληλα τους δείκτες εγκληματικότητας. Η Υ.ΜΕ.Τ. έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της δημόσιας τάξης, αντιμετωπίζοντας ποικίλες προκλήσεις και εντάσεις στην ελληνική κοινωνία.
Η Υ.ΜΕ.Τ. ιδρύθηκε σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Από την αρχή της λειτουργίας της, βρέθηκε αντιμέτωπη με μαζικές διαδηλώσεις, εργατικές απεργίες και πολιτικές αναταραχές. Παρά τις δυσκολίες, η Υ.ΜΕ.Τ. κατάφερε να εδραιωθεί ως ένας βασικός πυλώνας της δημόσιας ασφάλειας. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα , η Υ.ΜΕ.Τ. έχει αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων, ενώ έχει αποδείξει την αξία της σε
σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Κατά την διάρκεια της προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003, η Υ.ΜΕ.Τ. διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας των συνεδριάσεων και των επισήμων επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην Χώρα. Η Υπηρεσία έπαιξε καίριο ρόλο στην επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των γεγονότων του Δεκεμβρίου 2008, τα
επεισόδια που ξέσπασαν αποτέλεσαν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υπηρεσία, η οποία κλήθηκε να επαναφέρει την τάξη σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας, διαχειρίστηκε μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις, προσπαθώντας να προστατεύσει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη. Το 2015, με
το κλείσιμο των τραπεζών και το δημοψήφισμα για τους όρους των δανειστών, η Υ.ΜΕ.Τ. διασφάλισε την τάξη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης κοινωνικής αναταραχής διαχειριζόμενη την ένταση και την αγωνία των πολιτών. Η μεταναστευτική κρίση έφερε νέες προκλήσεις για την Υ.ΜΕ.Τ., η οποία ανέλαβε να διαχειριστεί τις αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα και στα κέντρα υποδοχής, προστατεύοντας τόσο
τους μετανάστες όσο και τις τοπικές κοινότητες. Ήταν από τους πρωταγωνιστές στην επιτυχημένη απόκρουσή της υβριδικής επίθεσης που δέχθηκε η Χώρα μας στα σύνορα με την Τουρκία. Κατά την πανδημία του Covid-19, η Y.ME.T. βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων, ελέγχοντας την τήρηση των περιορισμών στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία. Καθημερινά η Υ.ΜΕ.Τ. δίνει το παρών στο πλευρό του πολίτη συνεισφέροντας στην ασφαλή διεξαγωγή κάθε λογής εκδήλωση (πολιτική, αθλητική, θρησκευτική, πολιτισμική) και παράλληλα συμμετέχει στα μέτρα εντός του Δικαστικού Μεγάρου για την ασφαλή διεξαγωγή των ποινικών υποθέσεων και στην μεταγωγή των κατηγορουμένων.
Το οικογενειακό κλίμα και ο επαγγελματισμός που διακρίνουν τους αστυνομικούς της Υ.ΜΕ.Τ. αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η επιτυχία της υπηρεσίας. Η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη και η αμοιβαία στήριξη που επικρατούν στις διμοιρίες και στις ομάδες της ενισχύουν την ομαδικότητα και την αποδοτικότητα των αστυνομικών. Παράλληλα, ο υψηλός επαγγελματισμός και η αφοσίωση προς το καθήκον καθιστούν την Υ.ΜΕ.Τ. έναν αναπόσπαστο και αξιόπιστο θεσμό για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια αυτών των 30 ετών, η Υ.ΜΕ.Τ. Θεσσαλονίκης έχει εξελιχθεί και προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της καθώς και την εν γένη ασφάλεια των στελεχών της.
Η Υ.ΜΕ.Τ. Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Οι διμοιρίες έχουν γυμνωθεί από στελέχη και λειτουργούν οριακά και εις βάρος της ασφάλειας του προσωπικού. Η υπηρεσία ενισχύει με αποσπάσεις άλλες υπηρεσίες (Τροχαία, ΟΠΚΕ) με αποτέλεσμα να πλήττεται όχι μόνο το αξιόμαχο της αλλά και να δυσχεραίνουν συνεχώς οι συνθήκες εργασίας. Παράλληλα ,όπως αναφέρεται και παραπάνω, η Υ.ΜΕ.Τ. Θεσσαλονίκης διατηρεί μόνιμη διμοιρία δικαστηρίων που εκτελεί με υποδειγματικό και άκρως επαγγελματικό τρόπο τα καθήκοντα της. Η μόνιμη αυτή όμως δύναμη ποτέ δεν αρκεί στο να καλύψει τον απαιτούμενο αριθμό αστυνομικών που ζητάει καθημερινά προς ενίσχυση η Γ.Α.Δ.Θ., με αποτέλεσμα η διμοιρία δικαστηρίων να ενισχύεται μονίμως από τις άλλες.
Γεγονός που οδηγεί στο να περιορίζονται ή ακόμα και να στερούνται ημερήσιες αναπαύσεις στο ήδη ταλαιπωρημένο προσωπικό των διμοιριών τσαλαπατώντας τον οποιοδήποτε προγραμματισμό. Ακόμα και εν μέσω θέρους και υπολειτουργίας των Δικαστηρίων οι απαιτήσεις ως προς την δύναμη των δικαστηρίων παραμένει η ίδια. Άραγε υπάρχει σοβαρός προγραμματισμός ώστε να απεμπλακεί η αστυνομία από τα μέτρα τάξης των Δικαστηρίων τώρα που έχει δημιουργηθεί η Δικαστική Αστυνομία ή θα επικρατήσει και σε αυτόν τον τομέα το όπου μας βγάλει εις βάρος κυρίως των αστυνομικών της Υ.ΜΕ.Τ.; Άμεσα, όχι μόνο πρέπει να σταματήσει η αφαίμαξη προσωπικού προς ξένες ως προς την αποστολή της Υ.ΜΕ.Τ. υπηρεσίες , αλλά και να γίνει γενναία ενίσχυση του έμψυχου της δυναμικού της.
Τα οχήματα της μονάδας είναι γερασμένα και ανεπαρκή, με πολλά από αυτά να παρουσιάζουν βλάβες καθιστώντας την υπηρεσιακή ζωή των στελεχών άκρως επικίνδυνη μην εξασφαλίζοντας ούτε τα στοιχειώδη στην προσφορά ενός συγχρόνου και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας. Ειδικά τους θερινούς μήνες , με το σύνολο του δημοσίου τομέα να προφυλάσσεται σε περιόδους καύσωνα, το προσωπικό της Υ.ΜΕ.Τ. αναγκάζεται να εκτελεί υπηρεσία σε οχήματα που στερούνται κλιματισμού λόγω βλαβών και έλλειψης πόρων για να αποκατασταθούν αυτές. Κρίνεται αναγκαία η προμήθεια σύγχρονων οχημάτων και εξοπλισμού που να πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας, αλλά και μέριμνα ώστε η Δ.Α.Ε.Θ. να διαχειρίζεται μόνη της δικές τις δαπάνες χωρίς να τις μοιράζεται με άλλες Διευθύνσεις.
Ένα επιπλέον σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Υ.ΜΕ.Τ. είναι η συχνή απασχόληση της σε καθήκοντα που δεν σχετίζονται άμεσα με την κύρια αποστολή της υπηρεσίας. Η καθημερινή απασχόληση της υπηρεσίας στη φύλαξη δημόσιων κτιρίων, προξενείων, και υπουργείων αποδυναμώνει τον ρόλο της, υποβαθμίζει την εικόνα της υπηρεσίας και μειώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ικανότητα να διατηρεί την τάξη. Η συνεχής εναλλαγή ρόλων και καθηκόντων αυξάνει το άγχος και την κόπωση του προσωπικού.
Η αναθεώρηση της κατανομής των καθηκόντων και η ενίσχυση της εξειδίκευσης είναι απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία της Υ.ΜΕ.Τ. και την αποτελεσματική διασφάλιση της δημόσιας τάξης.
Η Υ.ΜΕ.Τ. έχει αποδείξει την αξία της σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αντιμετωπίζοντας πολλαπλές προκλήσεις με επαγγελματισμό και αφοσίωση. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, οι αστυνομικοί της εργάζονται με ζήλο, διατηρώντας την τάξη και την ασφάλεια στην ελληνική κοινωνία. Βάση της ανεκτίμητης προσφοράς της, επιβάλλεται να δοθεί επιτέλους η έμψυχη και τεχνική ενίσχυση που της αξίζει.
Δανιηλιδης Παράσχος
Αντιπρόσωπος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης