Παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής για τα αναδρομικάτων ενστόλων
Δείτε όλα όσα είπε:
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πάρω τον λόγο για πέντε λεπτά περίπου, όχι τόσο για να αναφερθώ σε αυτά τα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Άμυνας και αφορούν τους ένστολους. Βεβαίως δεν αφορούν μόνον τους ένστολους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μια σειρά από άλλους λειτουργούς που σήμερα δικαιώνονται.
[custom:google-ads]
Θέλω να πάρω τον λόγο, λοιπόν, όχι για να αναφερθώ σε αυτά, αλλά κυρίως για να μιλήσω για το ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ σε μια συμβολική συνεδρίαση και ψηφοφορία. Διότι είναι η πρώτη μιας σειράς από θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα έρθουν, στις οποίες έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε, ακριβώς διότι η οικονομία ανακάμπτει και ακριβώς διότι βγήκαμε από τα μνημόνια, πράγμα το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα, ίσως ακόμα και σήμερα ένα μέρος της Αντιπολίτευσης αμφισβητεί.
Κατανοώ την αμηχανία σας. Θα είχα την αίσθηση, όμως, ότι καλύτερα σήμερα εδώ απλώς να ψηφίζατε θετικά και να μην κουνάγατε και το δάχτυλο.
Εμ κουτσουρέψατε τους μισθούς, εμ δεν συμμορφωθήκατε ποτέ με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εμείς είμαστε εδώ αυτοί οι οποίοι ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την αδικία, βγαίνετε και από πάνω! Δεν γίνεται! Στο σπίτι του κρεμασμένου, λένε, δεν μιλάνε για σκοινί.
Η αμηχανία σας, όμως, είναι κατανοητή, διότι δεν αφορά -θέλω αυτό να το τονίσω- τη συγκεκριμένη παρέμβαση που κάνουμε σήμερα. Αφορά το συνολικότερο έλλειμμα αφηγήματος, το στρατηγικό σας έλλειμμα στο οποίο έχετε περιέλθει. Γιατί; Γιατί κάνατε μια επιλογή από την πρώτη στιγμή.
Μας είπε πριν από λίγο ο κ. Κικίλιας ότι ερχόμαστε εδώ λίγο πριν από τις εκλογές. Μα, με βάση τη δική σας λογική εδώ και τρία χρόνια λίγο πριν από τις εκλογές είμαστε.
Εδώ και τρία χρόνια ζητάτε εκλογές κάθε μέρα μετ’ επιτάσεως και έρχεστε μάλιστα τώρα να ομιλείτε και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης για την αναγκαιότητα να υπάρχουν σταθερές εκλογικές περίοδοι, χωρίς διακοπές.
Το αφήγημά σας, λοιπόν, στερείται συνοχής. Το πολιτικό σας αφήγημα στερείται συνοχής, στερείται στρατηγικού στόχου για την πορεία της χώρας και αυτό είναι το σημαντικότερο. Διότι το να αντιδικείς, το να θεωρείς ότι τα πάντα σε αυτήν τη χώρα ξεκίνησαν από τότε που φύγατε από τη διακυβέρνηση, δηλαδή εδώ και τριάμισι χρόνια και ότι δεν υπήρχε προϊστορία, δεν υπήρχε τίποτα πριν, το να χρεώνεις τα πάντα στους πολιτικούς αντιπάλους είναι το εύκολο.
Το δύσκολο, όμως, είναι να έχεις όραμα, σχέδιο, προτάσεις, αφήγημα όχι μονάχα για το σήμερα, αλλά και για το αύριο αυτής της χώρας. Και δεν έχετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!
Σήμερα, λοιπόν, είναι μια σπουδαία μέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι ξεκινά μία σειρά θετικών νομοθετικών παρεμβάσεων που αντικατοπτρίζουν και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και ένα γεγονός που συνετελέσθη –εμείς είπαμε ότι είναι ιστορικής αξίας και σημασίας, το αμφισβητήσατε και αυτό- η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, που τυπικά έγινε στις 21 του περασμένου Αυγούστου. Και βεβαίως, αυτό το γεγονός, κατά την εκτίμησή μας, σηματοδοτεί τις δυνατότητες που έχει η χώρα να περάσει σε μία νέα εποχή.
Είπατε πριν ότι δεν συμμορφωθήκατε με τις αποφάσεις, διότι δεν υπήρχε η δημοσιονομική δυνατότητα. Ορθώς το λέτε. Δεν σας κατηγορούμε ότι δεν θέλατε να συμμορφωθείτε. Θέλω να σας πω -και θέλω να το τονίσω αυτό εδώ- ότι δεν υπάρχει καμία νομική, αν θέλετε, υποχρέωση των κυβερνήσεων να συμμορφωθούν προς αυτές τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι, θα έλεγα, μία ηθική υποχρέωση στον βαθμό που υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα.
Τι πράττουμε εμείς τούτη την ώρα; Διότι αν υπήρχε μία νομική υποχρέωση, θα το είχατε κάνει κι εσείς ή και οι δικές μας προηγούμενες κυβερνήσεις. Βεβαίως, έχει τη δυνατότητα ο καθένας και τα δικαστήρια εξατομικευμένα να βγάζουν αποφάσεις. Αυτή είναι η νομική υποχρέωση. Η απόφαση, όμως, του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν δημιουργεί καμία κανονιστική υποχρέωση. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτό.
Η ηθική μας, όμως, υποχρέωση, στον βαθμό που έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα, είναι να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τις πληγές και τις μεγάλες αδικίες που εσείς δημιουργήσατε στον τόπο τα πέντε πρώτα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας.
Και το ερώτημα που θέλω να θέσω προς όλους σας είναι γιατί έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ενώ εσείς δεν είχατε. Γιατί; Εσείς φέρατε περικοπές σε συντάξεις δεκατέσσερις φορές. Εσείς φέρατε συνολικά μέτρα λιτότητας 64 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς φέραμε δεκατέσσερις φορές λιγότερα. «Το χειρότερο μνημόνιο που ήρθε ποτέ»! Έτσι μας λέγατε.
Εμείς, όμως, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη σφοδρή οικονομική κρίση, να ανακάμψει η οικονομία. Εσείς δεν πιάσατε σχεδόν ποτέ πλεονάσματα. Εμείς πιάσαμε τους στόχους του προγράμματος και η υπεραπόδοση της οικονομίας μάς έδωσε τη δυνατότητα για τρεις συνεχόμενες χρονιές να μπορούμε να δίνουμε κοινωνικό μέρισμα σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Ο λόγος, λοιπόν, για τον οποίο έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προβούμε σε αυτή την πολιτική επιλογή και να αποκαταστήσουμε αδικίες –και αυτό αφορά και στη συγκεκριμένη τροπολογία που σήμερα θα ψηφίσουμε και φαντάζομαι ότι θα ψηφίσουμε όλοι μαζί- είναι ακριβώς διότι αυτά τα τρία χρόνια καταφέραμε να ξαναστήσουμε την οικονομία στα πόδια της με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που δημιούργησαν τη δυνατότητα να επανεκκινηθεί η οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, σταματήσαμε τη ρεμούλα, τη διαφθορά, τη φοροαποφυγή, τη φοροασυλία, νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, είχαμε χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων και καταφέραμε αυτό που όλοι στην Ευρώπη ονομάζουν «ένα μικρό θαύμα»!
Κι εκεί που απέτυχαν δύο συνεχόμενες κυβερνήσεις, που φόρτωσαν πολλαπλάσια βάρη στον ελληνικό λαό, πετυχαίνουμε εμείς σήμερα, ενόσω εσείς μας αμφισβητείτε από την πρώτη στιγμή και ζητάτε από την πρώτη στιγμή εκλογές, προβλέποντας καταστροφή και επενδύοντας στην κινδυνολογία και την καταστροφολογία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Βεβαίως, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα κάνετε από εδώ και στο εξής χωρίς το αφήγημα της καταστροφολογίας. Η απάντηση είναι ότι πιθανώς κάποιοι από εσάς να προσχωρήσουν στο αφήγημα της παραδοξολογίας. Διότι βλέπω τις τελευταίες μέρες, ελλείψει αφηγήματος καταστροφολογίας, προβεβλημένα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Βορίδης, να επιδίδονται στο αφήγημα της παραδοξολογίας.
Θα του πρότεινα να πάρει και αυτός μία εκπομπή στην τηλεόραση, όπως ο κ. Γεωργιάδης, μαζί με τον άλλο γραφικό που μιλάει για τα Νεφελίμ, για τη γενιά των Ελ και να λέει πως θα καταργήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τα Χριστούγεννα και τις γιορτές της Ορθοδοξίας. Θα σας πρότεινα να το κάνετε και αυτό.
Κυρία Βούλτεψη, είστε λίγο ανήσυχη. Είναι κατανοητό να είστε ανήσυχη. Διότι δεν στερείστε μόνο αφηγήματος. Με αυτά που λένε τα στελέχη σας, στερείστε και στοιχειώδους σοβαρότητας. Γίνεστε γραφικοί. Και σας βλέπει ο ελληνικός λαός και σας κρίνει.
Μας είπατε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι δεν θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις αξιολογήσεις. Μας είπατε ότι θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης». Μας είπατε ότι θα κόψουμε τις συντάξεις. Μας είπατε, επίσης, ότι δεν θα βγούμε από το τρίτο μνημόνιο και μάλιστα ότι έχουμε υπογράψει ένα τέταρτο μνημόνιο και θα το φέρουμε εδώ, το οποίο θα είναι ακόμα σκληρότερο.
Ε, λοιπόν, και εμείς αποφασίσαμε σήμερα να ξεκινήσουμε να φέρνουμε ένα προς ένα στην Εθνική Αντιπροσωπεία τα μέτρα του τετάρτου μνημονίου, το οποίο το αφιερώνω στον κ. Μητσοτάκη και στους Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!
Ένα προς ένα τα μέτρα του τετάρτου μνημονίου. Πρώτο μέτρο του τετάρτου μνημονίου είναι η καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, σε γιατρούς, σε πανεπιστημιακούς και σε άλλους λειτουργούς και επαγγελματικές ομάδες.
Έρχονται και άλλα μέτρα του τετάρτου μνημονίου. Είναι όλα όσα εξήγγειλα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και τώρα που απέτυχε η καταστροφολογία του ότι θα κοπούν συντάξεις, αμφισβητείτε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλα στην ΔΕΘ. Ε, θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι!
Ένα -ένα τα μέτρα αυτά θα έρθουν και θα ψηφιστούν και θα λέτε «Ναι σε όλα», όπως λέγατε πέντε χρόνια «Ναι σε όλα» στα πιο σκληρά μέτρα των μνημονίων που πέρασαν ποτέ!
Θα έρθει, λοιπόν, εδώ το επόμενο διάστημα και θα ψηφιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% έως 30% για τα λαϊκά νοικοκυριά μέσα στο 2019 και μεσοσταθμικά 30% έως 50% μέσα στο 2020. Θα το ψηφίσετε και αυτό.
Και βεβαίως φαντάζομαι ότι με βαριά καρδιά θα ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων για τους συνταξιούχους μας!
Εμείς καταφέραμε να τους στηρίξουμε παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά το γεγονός ότι κάποιοι στην Ευρώπη έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να στηρίξουμε τους συνταξιούχους -γιατί περνάνε καλά αυτοί!- και πρέπει να δώσουμε αλλού την προσοχή μας και να φτιάξουμε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, για να είναι περισσότερο φιλικό προς τις επενδύσεις! Έτσι μας έλεγαν.
Εμείς, όμως, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι για να μπορέσεις να σηκώσεις την οικονομία ψηλά, πρέπει να μπορείς να κρατήσεις και την κοινωνία όρθια.
Και αυτός ήταν ο βασικός συνδυασμός σε όλες τις προσπάθειες που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα, κλείνοντας, να αναφερθώ και σε κάτι άλλο. Υπάρχει ένα μέρος στελεχών της Αντιπολίτευσης που ελλείψει καταστροφολογίας, όπως είπα πριν, ανακυκλώνει αυτήν την παραδοξολογία. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο μέρος έγκριτων κατά τα άλλα μέσων ενημέρωσης που αυτό που λένε είναι, επίσης, κινδυνολογικό. Τι λένε ότι κάνουμε σήμερα; Λένε ότι δεν αποκαθιστούμε αδικίες, όπως και εσείς προ ολίγου παραδεχθήκατε, αλλά ότι ερχόμαστε και μοιράζουμε λεφτά, κάνουμε σπατάλες, κάνουμε παροχές, σπαταλάμε δεξιά και αριστερά και θέτουμε σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία.
Καμία σπατάλη δεν κάνουμε, καμία σπατάλη! Σπατάλη ήταν το όργιο διαφθοράς που έγινε στην υγεία, στο φάρμακο, στις εξοπλιστικές δαπάνες και μας οδήγησε στην χρεοκοπία.
Εμείς αυτό που κάνουμε τώρα είναι να μετράμε μέτρο προς μέτρο, ευρώ προς ευρώ τις δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να δίνουμε με προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν ανάγκες. Έχοντας, όμως, εξασφαλίσει ότι πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, έχοντας διασφαλίσει ότι αυτήν την αξιοπιστία που αποκαταστήσαμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αυτήν τη δυνατότητα να μπορούμε σήμερα να μιλάμε και να μας λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους, δεν πρόκειται να τη χαλάσουμε και να τη διαρρήξουμε, διότι τη χτίσαμε με κόπο. Και είναι χάρη σε αυτήν που μπορούμε σήμερα να προβαίνουμε σε πράξεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, όπως η μη περικοπή των συντάξεων.
Βγάλαμε, λοιπόν, τη χώρα από τα μνημόνια. Πετύχαμε μια βιώσιμη λύση για το δημόσιο χρέος. Επαναφέραμε τη δημοσιονομική σταθερότητα τελειώνοντας με την εποχή των ελλειμμάτων. Η χώρα, μετά σχεδόν μια δεκαετία, τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης και όχι ύφεσης. Αποκαταστήσαμε και συνεχίζουμε να αποκαθιστούμε τη νομιμότητα και την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις. Μειώσαμε μέσα σε τρία χρόνια την ανεργία κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα καταγράφει 18,9%, ενώ το 2014 ήταν στο 27%.
Αυτά είναι τα έργα που μιλάνε και έργα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν είναι λόγια του αέρα, είναι έργα, είναι πράξεις, όπως θα γίνει πράξη και η αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών πολύ σύντομα. Γιατί έχουμε σχέδιο, γιατί έχουμε επιμονή, γιατί έχουμε όραμα να αλλάξουμε την Ελλάδα και θα το καταφέρουμε.