Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:43 | 20/12/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ TH ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

 

Οι σχεδιασμοί που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό αποτελούν ένα μεγάλο χτύπημα, μία ακόμα κατάργηση αυτή τη φορά στο σημαντικό δικαίωμα μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο δικαίωμα να ζήσουμε μια ζωή με σύγχρονες, επαρκείς ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η κυβέρνηση εφαρμόζει πλήρως όλες τις κύριες και βασικές παραμέτρους του νόμου Κατρούγκαλου της προηγούμενης κυβέρνησης. Τροποποιεί τις διατάξεις του στην ίδια κατεύθυνση, σε πλήρη αντίθεση με αυτά που υποσχόταν προεκλογικά ότι δήθεν θα τον καταργήσει.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιβάλλει:

  • Την απαλλαγή του κράτους και των μεγάλων επιχειρήσεων, από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν μέχρι τώρα στα ασφαλιστικά ταμεία.

  • Το τζογάρισμα του συνόλου των αποθεματικών των ταμείων (των χρημάτων μας) από τις μεγάλες ασφαλιστικές – οικονομικές εταιρείες και τους περιβόητους «επενδυτές της αγοράς», με τη διάθεσή τους για αγορά μετοχών στο χρηματιστήριο και την τοποθέτησή τους σε άλλα ανάλογα χρηματοοικονομικά προϊόντα (ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.α.).

  • Την παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους των χρημάτων (αποθεματικών και ταμειακών διαθέσιμων) που έχουν απομείνει στα ασφαλιστικά ταμεία και προορίζονται για συντάξεις και παροχές προς τους εργαζόμενους και το λαό.

  • Την παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών της Υγείας και της Πρόνοιας, μεταβιβάζοντας το κόστος στις πλάτες μας.

  • Την υποχρεωτική παραμονή στην εργασία μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και την παραπέρα αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Οι σχεδιασμοί αυτοί προωθούνται για να στηρίξουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη των κερδών για τους λίγους, επιβαρύνοντας με το συνολικό κόστος, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, την κοινωνική εξαθλίωση τους πολλούς, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Η ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Στο σύστημα αυτό πρόσβαση θα υπάρχει, αν έχεις να πληρώσεις. Θα πληρώνεις όσο μπορείς και με βάση αυτό, υποτίθεται ότι θα λαμβάνεις. Αν δεν έχεις, θα σου εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, κατώτατο, στα όρια της φτώχειας. Είναι ορατός ο κίνδυνος να μην πάρουμε στο τέλος, ούτε καν τα χρήματα που θα δώσουμε.

Το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν υπήρξε ανέκαθεν, δεν μας παραχωρήθηκε έτσι απλά, ούτε στη χώρα μας ούτε σε όλον τον κόσμο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων έπειτα από πολύχρονες, αιματηρές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, με τις κυβερνήσεις και τη μεγαλοεργοδοσία. Οι εργαζόμενοι ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να υποχωρήσουν και κατάκτησαν το δικαίωμα στην ασφάλιση στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τα επόμενα χρόνια η Κοινωνική ασφάλιση αναπτύχθηκε και διευρύνθηκε.

Οι ανατροπές στα ασφαλιστικά και στα κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, από το 1992, με τον νόμο Σιούφα. Όλα αυτά τα χρόνια οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, κατάργησαν σταδιακά αρκετά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους πυροσβέστες, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οι νόμοι Λοβέρδου – Κουτρουμάνη πριν από λίγα χρόνια και ιδιαίτερα ο πρόσφατος νόμος Κατρούγκαλου το 2016, επέφεραν ραγδαία μείωση στις συντάξεις από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους και άνοιξαν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και την πλήρη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης που έχει απομείνει.

 

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποδέχονται και νομιμοποιούν τις διαχρονικές μεγάλες ανατροπές σε βάρος όλων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων όπως: Τις τεράστιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις – Την αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης – Την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 60 και στα 67 έτη – Την αύξηση του εργάσιμου χρόνου στα 40 χρόνια εργασίας για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη – Τη μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων μετά τον Μάη του 2016.

Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ως κόστος το δικαίωμά μας στην ασφάλιση και την υγεία, που αφορά συνολικά τη ζωή μας. Αντιμετωπίζουν ως κόστος τις ανάγκες μας, γι αυτό τις υποβαθμίζουν συνεχώς και τις μετατρέπουν σε νέο πεδίο κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα ίδια προωθούν σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από την μέρα ίδρυσης της το 1999 και πριν από αυτήν η Κίνηση Ενότητας Πυροσβεστών επί ημερών της Π.Ε.Υ.Π.Σ., αταλάντευτα και με μοναδικό κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων μας και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας:

  • Αρχής γενομένης από τους αντιασφαλιστικούς Νόμους του Σιούφα την περίοδο 1990 – 1992 παρείχαν συνεχή ενημέρωση και αναλύσεις, προς τους πυροσβέστες, ιδιαίτερα για το σύστημα των τριών πυλώνων όταν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις αποσιωπούσαν τις συνέπειες σε βάρος των πυροσβεστών. Προειδοποίησαν για όλες τις αρνητικές εξελίξεις, τους σχεδιασμούς για την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση του εργαζόμενου.

  • Η ΕΑ.Κ.Π. από το 2002 αντιτάχθηκε στον νόμο Ρέππα και διαχώρισε την θέση της από τους παραπλανητικούς ελιγμούς των ηγεσιών των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων των Σ.Α. Από το 2006 έως το 2008 πραγματοποίησε μόνη της αρκετές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες, για να σωθούν τα αποθεματικά των επικουρικών μας ταμείων από τις επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα (αμοιβαία κεφάλαια κ.α.).

  • Κατήγγειλε τις διάφορες μεμονωμένες κινήσεις πυροσβεστών το 2008, το 2009 και το 2013, που επιχείρησαν να ιδρύσουν επαγγελματικά ταμεία, να εντάξουν σε αυτά όλους τους συναδέλφους και να ιδιωτικοποιήσουν την ασφάλιση στο χώρο μας.

  • Κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις του προεδρείου της πανελλήνιας Ομοσπονδίας πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), το οποίο σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με οικονομικούς αναλυτές, μεγαλομετόχους και στελέχη αναλογιστικής – συμβουλευτικής εταιρείας, επιχείρησε να μετατρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των πυροσβεστών (Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ. και Τ.Π.Υ.Π.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.), σε επαγγελματικά – ιδιωτικά ταμεία του νόμου Ρέππα. Για το σκοπό αυτό το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. πλήρωσε από το ταμείο της Ομοσπονδίας 20.000 ευρώ, για τις μελέτες της αναλογιστικής – συμβουλευτικής εταιρείας. Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, το προεδρείο της Ομοσπονδίας διέθεσε έτσι απλά 20.000 ευρώ από τα χρήματα μας (από τα χρήματα που συνεισφέρουμε όλοι εμείς που είμαστε μέλη σωματείων), για να διαλύσει τα ταμεία μας και τις παροχές που προσφέρουν, να αποσύρει τα ταμεία από την ευθύνη του κράτους και να παραδώσει τα αποθεματικά τους στις «επενδύσεις» των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο έκτακτο συνέδριο τον Δεκέμβρη του 2014, η Ε.Α.Κ.Π. αποκάλυψε με αδιάσειστα στοιχεία και ντοκουμέντα την παραπλανητική και αποπροσανατολιστική τακτική του προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και των συνεργατών του και δημιούργησε αντιδράσεις μέσα στο συνέδριο που εκφράστηκαν με την αποχή και την αρνητική ψήφο αρκετών συναδέλφων – αντιπροσώπων, για τη μετατροπή των ταμείων μας σε επαγγελματικά. Η πλειοψηφία όμως του συνεδρίου ψήφισε υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ταμείων μας και υπονόμευσε το δικαίωμά μας στην κοινωνική ασφάλιση.

  • Κατήγγειλε το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., την Ένωση Αξιωματικών (Ε.Α.Π.Σ.) και τις άλλες παρατάξεις, όταν διαφήμιζαν και προωθούσαν προσφορές ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης, στέλνοντας τους συναδέλφους στους επιχειρηματίες των υπηρεσιών υγείας και των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Όλοι αυτοί οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές συνέβαλλαν διαχρονικά στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, σε πλήρη ταύτιση με τις πολιτικές των κυβερνήσεων.

  • Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, στις διαμαρτυρίες και στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, για να βάλλουν εμπόδια στις αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Συμμετείχε όμως, με ξεκάθαρο πλαίσιο, με θέσεις και προτάσεις υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

(Όλες οι παρεμβάσεις, οι καταγγελίες και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Κ.Π., υπάρχουν σε αρχειακό υλικό στην ιστοσελίδα μας για να ενημερωθούν όλοι οι πυροσβέστες βλέπε εδώ)

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΩΝ

ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Τι κάνουν όμως τα προεδρεία και οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών μας οργάνων, για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές εξελίξεις σε βάρος μας;

Σε μια περίοδο όπου εκτός από το ασφαλιστικό έρχονται ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις στα εργασιακά μας, με τα νομοθετήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβρη τα οποία προωθούν τη νέα υποβάθμιση των υπηρεσιών μας και το νέο ξεσπίτωμα με μεταθέσεις σε συνδυασμό και με το «περιβόητο Βαθμολόγιο», το προεδρείο της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) εξαγγέλλει πανελλαδική συνδιάσκεψη συνδικαλιστών στα μέσα Γενάρη του 2020, για να συζητηθούν τα θέματα αυτά.

Εξαγγέλλει τη συνδιάσκεψη αυτή, σε μια χρονική περίοδο που οι περισσότεροι από τους παραπάνω αρνητικούς σχεδιασμούς, θα έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Στη συνδιάσκεψη καλούνται να συμμετέχουν μόνο οι Πρόεδροι και οι Γενικοί Γραμματείς των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων και αποκλείονται όλα τα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των Δ.Σ.

Η νέα αντιδημοκρατική ενέργεια του προεδρείου της Ομοσπονδίας, αποκαλύπτει ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά, τον πλήρη συμβιβασμό και την υποταγή του στα σχέδια που προωθούν οι κυβερνήσεις σε βάρος των πυροσβεστών. Για το λόγο αυτό οργανώνει κλειστές συνδιασκέψεις, με «επιλεγμένους» συνδικαλιστές. Για να συζητήσουν πως θα ενσωματωθούν οι πυροσβέστες σε όλα αυτά που προωθούνται εναντίον τους, χωρίς να υπάρξει καμία αγωνιστική αντίδραση. Για να καταθέσουν προτάσεις που θα εξυπηρετούν και αυτή την κυβέρνηση, όπως ανάλογα έπραξαν με όλες τις κυβερνήσεις. Να καταθέσουν προτάσεις που θα προωθούν την άμεση μετατροπή των ασφαλιστικών μας ταμείων σε επαγγελματικά, την ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης, το ξεσπίτωμα των πυροσβεστών με μεταθέσεις και μετακινήσεις.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Το ασφαλιστικό σύστημα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος. Η ασφάλιση, η ανθρώπινη περίθαλψη, οι αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές, είναι δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά που θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό, χωρίς καμία επιβάρυνση, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ρίσκο σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Οι ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις που έρχονται για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα, δεν αφορούν μόνο τους πυροσβέστες και τους απόστρατους συναδέλφους μας, αφορούν όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, το λαό της χώρας. Αφορούν συνολικά τη ζωή μας, τη ζωή, την ασφάλιση και την υγεία των παιδιών μας, των οικογενειών μας, των νέων ανθρώπων, των μελλοντικών γενιών.

Αν δεν υπάρξουν μεγάλες μαζικές αντιδράσεις θα τα χάσουμε όλα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό το έγκλημα, να καταργήσουν και αυτό το βασικό δικαίωμα μας, την κοινωνική ασφάλιση, αυτή τη μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων.

Είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα από τα προεδρεία και τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών μας οργάνων, να οργανωθεί συνεχής αγώνας. Έχουμε χρέος να εμποδίσουμε και να καταργήσουμε στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης, που επιχειρεί να κατεδαφίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης. Να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους:

 
  • Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια και Υγειονομική Περίθαλψη για όλους.

  • Επιστροφή όλων των κλεμμένων, κουρεμένων, λεηλατημένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και να σταματήσουν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης (επενδύσεις στο χρηματιστήριο κ.α.), που στόχο έχουν να παραδίδουν τα χρήματα των εργαζομένων στο μεγάλο κεφάλαιο.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και όλων των περικοπών των συντάξεων και των εφάπαξ μερισμάτων.

  • Αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009 και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που επιβαρύνουν τον εργαζόμενο για τη σύνταξη, με προοπτική την κατάργησή τους.

  • Πλήρης χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και όλων των οικονομικών απωλειών του ασφαλιστικού συστήματος αποκλειστικά από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και όλων των προνομιών τους.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

(Ακολουθεί αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που έχουν στόχο να διαλύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση)

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση

Το ασφαλιστικό σύστημα των Τριών Πυλώνων που προωθεί η κυβέρνηση, είναι το εξής:

Πρώτος Πυλώνας Ασφάλιση που παρέχεται από το κράτος

Αναδιανεμητικό σύστημα χορήγησης συντάξεων

Το κράτος θα έχει ως υποχρέωση μόνο την παροχή μιας βασικής εθνικής σύνταξης φτώχειας και ελεημοσύνης (σήμερα ορίζεται στα 384 ευρώ), που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της γενικής φορολογίας.

Δεύτερος Πυλώνας Επαγγελματικά Ταμεία

Ιδιωτική Ασφάλιση με κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένης εισφοράς

Τα επαγγελματικά ταμεία που θεσπίστηκαν το 2002 με τον νόμο Ρέππα, είναι ιδιωτικά και λειτουργούν με κύρια και βασική ευθύνη και χρηματοδότηση των εισφορών από τους εργαζόμενους.

Δημιουργούνται για να μετατρέψουν το σύστημα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις, σε ολοκληρωτικά κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό. Στα επαγγελματικά ταμεία σύμφωνα με τους νόμους και τα καταστατικά τους, εμπλέκονται άμεσα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες επενδυτικές – χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, σε ότι αφορά τη διαχείριση – «επένδυση» των εισφορών των εργαζόμενων και των αποθεματικών τους.

Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις αυτές:

  • Συνδέονται άμεσα με τις χρηματαγορές και οι «αποδόσεις» που δίνουν, εξαρτώνται από τα σκαμπανεβάσματα συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων και τομέων.

  • Δεν δεσμεύονται σε κανέναν, δεν δίνουν εγγυημένες συντάξεις και παροχές, αλλά πουλάνε «χρηματοοικονομικά προϊόντα».

  • Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εγγυηθούν το ύψος των συντάξεων και των εφάπαξ παροχών που θα πρέπει στο μέλλον να αποδοθούν στους ασφαλισμένους, όπως δεν μπορούν να εγγυηθούν σήμερα, ούτε το ύψος της επενδυτικής απόδοσης, ούτε το ύψος των επενδυτικών εξόδων, μέσα στον τζόγο της αγοράς τους.

Τα υπάρχοντα επικουρικά ταμεία μετατρέπονται σε επαγγελματικά. Ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να εντάσσεται στα επικουρικά ταμεία που μετατρέπονται σε επαγγελματικά και επιπρόσθετα θα επιλέγει αν θα ενταχθεί στα διάφορα επαγγελματικά ταμεία που υπάρχουν ή θα συστήνονται μεταγενέστερα.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η πλήρη ένταξη των εισφορών και των αποθεματικών των ταμείων (δηλαδή των χρημάτων μας), στον τζόγο των επενδύσεων της αγοράς κεφαλαίων.

Η επικουρική ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου, ο οποίος θα έχει τον ατομικό του λογαριασμό. Το ταμείο θα διαχειρίζεται τον λογαριασμό του και θα «επενδύει» τοποθετώντας τις εισφορές του (τα χρήματά του), σε αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές ή άλλα παράγωγα.

Το κράτος παρεμβαίνει μόνο όταν δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για τις επενδύσεις, τις συναλλαγές και άλλες ανάλογες περιπτώσεις που καθορίζονται στη λειτουργία των ταμείων.

Το μοντέλο των επαγγελματικών ταμείων σε ότι αφορά τη διαχείριση και τις «επενδύσεις» των εισφορών των εργαζόμενων, προορίζεται να εφαρμοστεί και στην κύρια ασφάλιση, για το κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης που σήμερα παρέχεται από το κράτος.

Τρίτος Πυλώνας Ασφαλιστικές Εταιρείες

Ιδιωτική ασφάλιση σε προαιρετική βάση

Είναι αυτό που υπάρχει και σήμερα, με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που πουλάνε «προϊόντα» ατομικής ασφάλισης – συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης. Και στον τρίτο πυλώνα ισχύει και εφαρμόζεται το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένης εισφοράς, στη βάση της ανταποδοτικότητας.

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, στηρίζονται στις διακυμάνσεις της αγοράς, στο νόμο του κέρδους των χρηματιστηριακών ομίλων, στην «προσφορά – ζήτηση», στη λογική «κόστους – κέρδους», στην «ανταποδοτικότητα». Για τον λόγο αυτό τα ατομικά συμβόλαια που συνάπτουν έχουν ορισμένο πλαίσιο παροχών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και επώδυνους όρους που καταληστεύουν το εισόδημά μας.

Από τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα (δηλαδή από τα Επαγγελματικά ταμεία και τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες αντίστοιχα), δεν υπάρχει καμία εγγύηση και διασφάλιση για τη χορήγηση των συντάξεων και των υπόλοιπων παροχών. Γι αυτό και τα Επαγγελματικά Ταμεία και οι Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, στηρίζονται και προωθούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, επιδιώκεται άμεσα:

  • Η απαλλαγή του κράτους, από την βασική του υποχρέωση για δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια.

  • Να χαριστούν οι τεράστιες οφειλές των κυβερνήσεων και της μεγαλοεργοδοσίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη συγκατάθεση των εργαζομένων.

  • Να συνεχίσουν να τζογάρονται σε μεγαλύτερη κλίμακα (ως και συνολικά) τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων (τα χρήματά μας), στο χρηματιστήριο και σε άλλες «επενδυτικές» επιλογές.

  • Να παραδοθεί το σύνολο της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, στις μεγάλες ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές και υγειονομικές επιχειρήσεις.

Οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν, για εμάς τους εργαζόμενους:

  • Θα πληρώνουμε συνεχώς αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που σημαίνει ότι ο μισθός μας θα μειώνεται συνεχώς, λόγω της αύξησης των εισφορών αυτών.

  • Θα γνωρίζουμε τι θα πληρώνουμε, αλλά στο τέλος δεν θα γνωρίζουμε τι ανταποδοτική και επικουρική σύνταξη και παροχές θα πάρουμε και αν θα πάρουμε, γιατί αυτά θα εξαρτώνται από την «αγορά» και θα σχετίζονται με την «επένδυση» των εισφορών μας και τις αποδόσεις που αυτή θα δίνει, αν θα δίνει.

  • Θα απολέσουμε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουμε καταβάλλει για κύρια και επικουρική ασφάλιση, αλλά και για υγειονομική περίθαλψη.

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν οδυνηρές εμπειρίες από τα επαγγελματικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που μαζί με τους διάφορους επενδυτικούς και χρηματοοικονομικούς ομίλους μετέτρεψαν τις συντάξεις τους σε επιδόματα φτώχειας και σε ορισμένες περιπτώσεις στέρησαν συνολικά το δικαίωμα τους στη σύνταξη και την περίθαλψη.

Γνωστά τα παραδείγματα:

  • Στη Χιλή που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα των τριών πυλώνων. Οι συντάξεις που δίνονται είναι εξευτελιστικές. Οι εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν, ούτε όταν χρειάζονται την ιατρική φροντίδα από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

  • Στις Η.Π.Α. με τους χιλιάδες εργαζόμενους της ενεργειακής εταιρείας «Enron», οι οποίοι μετά τη χρεοκοπία και την κατάρρευση της εταιρείας στο χρηματιστήριο, έμειναν χωρίς καθόλου σύνταξη. Χάθηκε το σύνολο των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών εισφορών των εργαζομένων, που «επενδύονταν» στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Γνωστά επίσης τα παραδείγματα και στη χώρα μας:

  • Των εργαζόμενων της Γενικής Τράπεζας, όταν το Αυτοδιοικούμενο – Επαγγελματικό τους Ταμείο (ΤΑΠΓΤΕ) έμεινε χωρίς αποθεματικά, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών του έγιναν καπνός στο χρηματιστήριο την διετία 2002 – 2003. Με τη συνολική μείωση των αποθεματικών να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, το ταμείο δεν μπόρεσε να αποδώσει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και διαλύθηκε.

  • Του ταμείου των Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), στο οποίο μέσα στα τρία πρώτα χρόνια από τότε που μετατράπηκε σε Επαγγελματικό Ταμείο (2013) υπήρξε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 57%, ενώ η συνολική μείωση από το 2013 μέχρι το 2020 σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, αναμένεται να φτάσει γύρω στο 80%.

  • Των ασφαλισμένων στην «Ασπίς Πρόνοια», στον ασφαλιστικό όμιλο που θεωρούταν από τους «πλέον δυναμικούς» και κατείχε τη 2η θέση στην ασφαλιστική αγορά. Μετά το κανόνι της εταιρείας οι ασφαλισμένοι έχασαν τα χρήματα τους, καταστράφηκαν και οι πλούσιες παροχές που υποσχόταν η εταιρεία έγιναν φύλο και φτερό. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σύρονται εδώ και τόσα χρόνια στα δικαστήρια, υποβάλλονται σε εξουθενωτικές, ψυχοφθόρες και δυσβάσταχτες οικονομικές διαδικασίες, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή τις παροχές που είχαν συμφωνήσει με την εταιρεία.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ρίσκου, όπου μας καλούν να «επενδύσουμε».

Ακόμα και το σημερινό υποβαθμισμένο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις λειψές και επισφαλείς παροχές που προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, που βλέπουν την ασφάλιση ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους ως πελάτες.

Όλοι αυτοί που κυβέρνησαν και αυτοί που κυβερνάνε σήμερα τη χώρα, όταν έρχεται η στιγμή να προωθήσουν τα μέτρα που πλήττουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, επικαλούνται ως δικαιολογία τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Μας κρύβουν την αλήθεια για τις αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους για τη δημιουργία των ελλειμμάτων και τα μεγάλα πλήγματα που δέχτηκαν τα ταμεία.

Δεν λένε κουβέντα για την εδώ και δεκαετίες καταλήστευση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα από:

  • Τα μειωμένα επιτόκια με τα οποία οι κυβερνήσεις τόκιζαν τα αποθεματικά των ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος (επιτόκια πολύ χαμηλότερα του πληθωρισμού και του επιτοκίου τραπεζικών καταθέσεων).

  • Τις μεγάλες οφειλές του κράτους προς τα ταμεία, λόγω μη καταβολής της τριμερούς χρηματοδότησης.

  • Τις μεγάλες οφειλές της μεγαλοεργοδοσίας στα ταμεία και τις διαχρονικές χαριστικές ρυθμίσεις στις οφειλές των μεγαλοεπιχειρηματιών.

  • Τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ των αποθεματικών των ταμείων που παίχτηκαν (κλάπηκαν) στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002, με τις χρηματιστηριακές φούσκες και τις διάφορες κομπίνες.

  • Τα κλεμμένα από άλλες ανάλογες «επενδύσεις», όπως τα «δομημένα ομόλογα».
  • Τα άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία που έγιναν αέρας κοπανιστός από την επιβολή του κουρέματος των αποθεματικών μέσω του PSI στα χρόνια της κρίσης, γιατί οι κυβερνήσεις είχαν μετατρέψει τα αποθεματικά των ταμείων σε ομόλογα, για να πληρώνουν τους «δανειστές» της χώρας. Για τους δύο Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των πυροσβεστών (Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ. και Τ.Π.Υ.Π.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.), οι συνολικές απώλειες από την επιβολή του P.S.I. ξεπέρασαν τα 110 εκατομμύρια ευρώ.

  • Τη μεγάλη ανεργία, τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, τα τσακισμένα μεροκάματα, την ανασφάλιστη εργασία, αιτίες που μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα εξαιτίας της έλλειψης των απαιτούμενων εισφορών. Η έλλειψη πλήρους και σταθερής εργασίας, δεν υπονομεύει μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά μειώνει και την οικονομική ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Για τα ελλείμματα και τα προβλήματα στο ασφαλιστικό δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, ούτε οι σημερινοί και οι αυριανοί συνταξιούχοι. Όλοι εμείς έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας στα ασφαλιστικά ταμεία και με το παραπάνω. Δεν έχουμε καμία απολύτως ευθύνη.

Υπεύθυνοι είναι οι ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί ήταν οι κερδισμένοι από τα μεγάλα πλήγματα που δέχτηκε το ασφαλιστικό σύστημα. Σε αυτούς κατέληξαν είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, τα χρηματικά ποσά που σήμερα αποτελούν τα ελλείμματα των αποθεματικών των ταμείων. Σε αυτούς κατέληξαν τα χρηματικά ποσά που προοριζόταν για όλες τις κοινωνικές παροχές.

Όλα αυτά έγιναν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν ως «κόστος» την ασφάλιση, την υγεία, τις ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας. Στην ίδια βάση και με τον ίδιο στόχο, προωθείται και το νέο ασφαλιστικό σύστημα από τη σημερινή κυβέρνηση. Επιχειρεί να καταργήσει ένα από τα πιο βασικά δικαιώματά μας την κοινωνική ασφάλιση, για να αποκτήσουν νέα κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι και από αυτόν τον τομέα.

 

 

Όμως οι εργαζόμενοι, έχουν δικαίωμα να ζήσουν περισσότερα χρόνια μετά τον εργάσιμο βίο, να ξεκουραστούν και να διαθέσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, όπως αυτοί επιθυμούν.

Οι πυροσβέστες έχουν δικαίωμα να ζήσουν περισσότερα χρόνια ελεύθεροι, εκτός υπηρεσίας, χωρίς την εκμετάλλευση και την καταπίεση που επιβάλλουν οι επιχειρησιακές ανάγκες, οι γενικές επιφυλακές, οι ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό.

Η μοναδική λύση για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας και να αντισταθούμε απέναντι σε όλα αυτά που ετοιμάζουν εναντίον μας αυτοί που μας εκμεταλλεύονται, είναι ο αγώνας με το πλαίσιο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών.

Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουμε τις ανάγκες μας σήμερα, με όρους και κανόνες προηγούμενων δεκαετιών. Διεκδικούμε να ζήσουμε και να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες αυξανόμενες ανάγκες μας, με τις παροχές που δικαιούται να έχει όλος ο κόσμος, στον 21ο αιώνα.

 

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2019

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis