Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:15 | 20/06/2015

Εικόνες που θυμίζουν γκανγκστερική ταινία αναδύονται από το διαβιβαστικό που συντάχθηκε για τα κυκλώματα εκβιαστών που εξάρθρωσε πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ. σε Αθήνα και Βόλο, τα μέλη των οποίων ζητούσαν χρηματικά ποσά πουλώντας «προστασία» σε καταστηματάρχες.

Το... μενού των οργανώσεων είχε απ’ όλα. Από εκβιασμούς και απειλές μέχρι εμπρησμούς, εκρήξεις αλλά και συνοδείες προέδρων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Πρωταγωνιστές της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είναι ο «Άκης», ο «Τζο» (συμμετείχε και σε άλλη οργάνωση) και ο «Άλεξ».

Πρόκειται για τα αρχηγικά μέλη της πρώτης ομάδας που δρούσε σε περιοχές της Αθήνας τα οποία συγκρότησαν την οργάνωση και κατά καιρούς ανέθεταν στα υπόλοιπα μέλη ρόλους και καθήκοντα που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς τους. 

Μάλιστα, ο «Άκης» έχει «πλούσιο» παρελθόν καθώς ήταν ανάμεσα στα ηγετικά μέλη κυκλώματος

 εκβιαστών που είχε αρχηγούς τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Ιωάννη Σκαφτούρο και είχε εξαρθρωθεί τον Φεβρουάριο του 2011 όταν και είχε υποβληθεί δικογραφία εναντίον 216 ατόμων!

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η πρώτη οργάνωση εισέπραττε χρήματα από τουλάχιστον 20 καταστήματα σε εβδομαδιαία βάση και «δραστηριοποιούνταν» στις ευρύτερες περιοχές των Σεπολίων, Παλαιού Φαλήρου, Παγκρατίου καθώς και του Ξυλοκάστρου Κορινθίας.

«Να το σπάσω τώρα ή μετά;»

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 όταν ο ιδιοκτήτης ψησταριάς από τα Σεπόλια κατήγγειλε ότι ο «Άκης», ο «Άλεξ» και ακόμη ένα μέλος της ομάδας μπήκαν στο μαγαζί του και ζήτησαν εκβιαστικά να τους καταβάλει 50 ευρώ την εβδομάδα για να παρέχουν «προστασία» στο μαγαζί του. 

Μάλιστα, οι τρεις άνδρες απείλησαν τον καταστηματάρχη ότι σε περίπτωση που δεν έδινε τα χρήματα θα προκαλούσαν βλάβη στην επιχείρησή του με έναν από αυτούς να αναφέρει χαρακτηριστικά «να το σπάσω τώρα ή μετά; Θα φύγουμε χωρίς να κάνουμε ζημιά;». 

Οι τρεις άνδρες αποχώρησαν, επέστρεψαν όμως μερικές ημέρες αργότερα. Ειδικότερα, στις 30 Ιουλίου 2014 ο «Άκης» μετέβη στο κατάστημα και είπε στον ιδιοκτήτη ότι «θα σου χαρίσω τον Αύγουστο», τον απείλησε όμως ότι από τον Σεπτέμβριο θα έστελνε τους δικούς του προκειμένου να εισπράξουν το 50άρικο.

Ο ιδιοκτήτης προσπάθησε να του εξηγήσει ότι το κατάστημα δεν είχε πολύ κόσμο και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά στην «προστασία», αλλά ο «Άκης» τον απείλησε λέγοντάς του: «θα τα παίρνω για ιδεολογικούς λόγους, μη με τσαντίζεις τώρα, από Σεπτέμβριο θα πληρώσεις».

Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2014, την πόρτα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών πέρασε και ένας ιδιοκτήτης καφετέριας.

Η καφετέρια άνοιξε τον Οκτώβριο του 2012, λίγες ημέρες όμως πριν αρχίσει να λειτουργεί ένα από τα μέλη της οργάνωσης «επισκέφθηκε» τον ιδιοκτήτη μαζί με άλλα τέσσερα άτομα και του ανέφερε ότι «κάνω κουμάντο στην περιοχή της Παλλήνης» ζητώντας του εκβιαστικά χρήματα για «προστασία».
  

Όταν τελικά το μαγαζί άνοιξε μέλη της οργάνωσης πήγαιναν στο κατάστημα, παράγγελναν, ωστόσο δεν πλήρωναν ποτέ. Τον Ιούνιο του 2014 ζήτησαν από τον καταστηματάρχη 250 ευρώ το μήνα και όταν αυτός τους είπε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ένας από τους συλληφθέντες του είπε: «Από τον Σεπτέμβρη θα μου δίνεις “μπραβιλίκι” 150 ευρώ το μήνα».

Κατόπιν των καταγγελιών των δύο παραπάνω επιχειρηματιών στην Ασφάλεια άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης και να «χαρτογραφείτε» η δράση του κυκλώματος. 

Από την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος με το ψευδώνυμο «Άκης» έδινε εντολές κυρίως στους «Τζο» και «Άλεξ» αλλά και στα υπόλοιπα μέλη προκειμένου είτε να προσεγγίζουν νέα καταστήματα, είτε να εισπράττουν εκβιαστικά τα χρήματα από μαγαζιά που ήταν ήδη υπό την προστασία τους.

Δυσαρέσκεια για τον... αρχηγό

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα μέλη του κυκλώματος είχαν δυσαρέσκεια απέναντι στον «Άκη» σχετικά με την οικονομική διαχείριση και την οργάνωση της ομάδας αλλά και εξαιτίας των συχνών επικοινωνιών τους μέσω τηλεφώνων.

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω συνομιλίες μεταξύ του «Τζο» και του «Άλεξ» που έγιναν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015:

Άλεξ: «Ρε φιλαράκι ούτε δύο μέτρα δεν κάνω χωρίς λεφτά. Τέλος, δεν βγαίνω από το σπίτι μου εάν δεν

 πάρω λεφτά»... «Μου λέει κάτι μαλακιούλες. Του λέω, Άκη σε παρακαλών αγόρι μου, εσύ επειδή εσύ έχεις όρεξη για περιπέτειες να πούμε, να σε μάθουν ότι είσαι αρχινονός, εγώ δεν έχω τέτοιες βλέψεις. Δεν μπορώ να μπω εγώ μπροστά να κάνω... Αυτό που μου λέει εμένα, κοίτα πήγαινε εκεί και θα μιλήσω ‘γω στο τηλέφωνο, εγώ χρεώνομαι, εγώ τ’ ακούω. Γιατί εγώ θα χρεωθώ που με βλέπουν και μετά ο Άκης. Τώρα είμαστε, ηρεμία να παίρνουμε ένα μεροκάματο, μπορούμε να το πάρουμε ήσυχα, χωρίς πρόβλημα. Άμα είναι ένα μεροκάματο που παίρνουμε, να μας φάνε οι δικηγόροι τα δεκαπλάσια, γάμα το, άστο. Γιατί τώρα οι δικογραφίες σχηματίζονται από το τηλέφων, δεν χρειάζεται να κάνεις πράξη.»

Παράλληλα ο «Τζο» δυσφορούσε για το γεγονός ότι ο «Άκης» απειλούσε με άσχημο τρόπο τους καταστηματάρχες επειδή ήταν αυτός που «φαινόταν» στα καταστήματα ειδικά στο Ξυλόκαστρο.

Σε επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους τον Απρίλιο, ο «Άκης» είπε αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες καταστημάτων:

Άκης: «Κοίτα... γιατί θα τους ξεκωλιάσω όλους τώρα εγώ. Για να ξέρεις λοιπόν... Εγώ τα κάνω αλλιώς. Άσε... ή θα το κάνουμε όπως λέω εγώ ή άστα να παν να γαμηθούν όλα. Σου ‘πα, ή θα το κάνουμε όπως λέω εγώ ή να παν να γαμηθούν όλοι φίλε, μην τους γαμήσω όλους τώρα σου λέω. Τώρα τους έχω έτοιμους...».

Στη συνέχεια ο «Τζο» επικοινώνησε με τον «Άλεξ» και του ανέφερε:

Τζο: «Ρε συ, αυτός, άκουσε με να σου πω κάτι αδερφέ, εγώ προσωπικά δε μ’ αρέσει να πιέζω καταστάσεις, ούτε μ’ αρέσει να σπάω τα νεύρα των αλλών. Είμαι πολύ ποσεκτικός στα τηλεφωνήματά μου και το ίδιο απαιτώ και απ’ τον άλλον που μιλάω μαζί του. Χύμα στο κύμα ρε φίλε, χύμα στο κύμα ρε. Ε, κάτσε ρε φίλε του λέω, ρε αυτό είναι το τηλέφωνο, στο όνομά μου, μη με κάνεις να πούμε τέτοια πράγματα».

Σχετικα με τις «επεκτατικές» τάσεις του «Άκη» να εκβιάσει καταστηματάρχες σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν άλλη ομάδα, ο «Τζο», αναφερόμενος στην περιοχή του Ξυλοκάστρου που ο «Άκης» σχεδίαζε να πάρει «προστασία», είπε στον «Άλεξ»:

Τζο: «Αυτός θέλει να ανοίξει πόλεμο με τον Γιώργο και με τον Λευτέρη, δίχως λόγ... Είναι 25 χρόνια εδώ ρε φίλε... Του λέω ότι, τα’ χουνε φτιάξει τόσο όμορφα που δεν μπορείς να τους αγγίξεις. Γιατί δεν συμφέρει, του λέω, εσένα να πας εκεί κάτω με αυτά τα πράγματα, με αυτά τα, το ποσόν, τέλος πάντων...».

Οι «φουσκωτοί» των προέδρων

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η υπόθεση έχει και προεκτάσεις που αγγίζουν τον αθλητικό χώρο καθώς ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν άτομα που δούλευαν και ως «ενοικιαζόμενοι» μπράβοι χούλιγκαν που εμφανίζονταν στο πλευρό παραγόντων ποδοσφαιρικών σωματείων της Football League με μεροκάματο 50-100 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ένα από τα μέλη της ομάδας του «Άκη» δραστηριοποιούνταν ατομικά σε «συνοδείες» προέδρων ποδοσφαιρικών σωματείων με παρουσία στα γήπεδα κατά τη διεξαγωγή αγώνων.

Από τις συνομιλίες προέκυψε ότι ο Α. Τ. τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα από 21 Φεβρουαρίου 2015 έως και 5 Απριλίου 2015 «συνόδευε» τον Χρήστο Γιάλια, πρόεδρο του «Πανελευσινιακού».

Ο Α.Τ. κανόνιζε μαζί με άλλα άτομα να παρευρίσκονται κυρίως στους εκτός έδρας αγώνες του «Πανελευσινιακού» στις κερκίδες ή ακόμα και στον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να προστατεύουν την ομάδα ή να συμμετέχουν σε τυχόν επεισόδια με αντίπαλους οπαδούς ή ακόμα και να χειραγωγούν το αποτέλεσμα τρομοκρατώντας τους αντίπαλους παίχτες.

Μάλιστα, στο αγώνα μεταξύ «Παναργειακού – Πανελευσινιακού», είχε κανονιστεί να βρίσκονται στο γήπεδο 50 άτομα!

Η διάλυση της συνεργασίας και ο Κούγιας

Κάποια στιγμή οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου του «Πανελευσινιακού» και του Α.Τ. χάλασαν.



Τότε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο Α.Τ. άρχισε να συνοδεύει τον πρόεδρο της «Παναχαϊκής» Αλέξη Κούγια. Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία, στον αγώνα μεταξύ «Παναχαϊκής – ΑΕΚ» στην Κόρινθο που έγινε τέλη Μαΐου, από τις κερκίδες του γηπέδου παρακολουθούσε ο Αλέξης Κούγιας μαζί με τον Α.Τ.

Οι ομάδες του Βόλου

Αναφορικά με τις δύο εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν στον Βόλο, αφορμή για τον εντοπισμό τους, στάθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του «Άκη» και του Α.Τ. 

Στις συνομιλίες τους, αναφέρθηκαν σε τρία πρατήρια υγρών καυσίμων του Βόλου που επιχείρησε να «προστατεύσει» ο Α.Τ. Ωστόσο, προέκυψε ότι έτερη «Ομάδα του Βόλου» παρείχε ήδη «προστασία» στα εν λόγω πρατήρια με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην εκβιάζονται.

Για αυτό τον λόγο ο Α.Τ. ζήτησε από τον «Άκη» να μεταβεί στον Βόλο μαζί με μέλη της ομάδας του προκειμένου να «προστατεύουν» τα πρατήρια από κοινού, όπως έγινε.

Ύστερα από μερικές ημέρες και μετά την απόπειρα να εκβιάσουν τους ιδιοκτήτες τους, ηγετικό μέλος της «Ομάδας του Βόλου» είχε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον «Άκη» και συμφώνησαν τελικά ότι, η «Ομάδα του Βόλου» θα προστάτευε τα πρατήρια. 

Για την υπόθεση του Βόλου έγινε προανάκριση από την Ασφάλεια Βόλου και εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή και εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων. Μάλιστα, συνελήφθη και ένας ανθυπαστυνόμος ονόματι Α.Χ. ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Τροχαίας Βόλου, ενώ ο ρόλος του ήταν η ενημέρωση για τις κινήσεις των αστυνομικών αρχών. Πηγές αναφέρουν ότι δεν είχε περεταίρω ανάμειξη.
  
Για τη συμμετοχή τους στα κυκλώματα, ως αρχηγικά και βασικά μέλη, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ηλικίας από 20 έως 61 ετών, εκ των οποίων πέντε μέλη της πρώτης οργάνωσης και τρία της δεύτερης. 

Ο 29χρονος «αρχηγός» της πρώτης σπείρας συνελήφθη στην Αθήνα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για την εμπλοκή του σε συναφή υπόθεση. 

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε σε δύο άξονες, υπό την απόλυτη καθοδήγηση και διεύθυνση του «αρχηγού» της. Στον πρώτο άξονα μεταξύ των μελών είχε ενταχθεί και ο αστυνομικός, καθώς και άγνωστος αριθμός περιφερειακών μελών, ενώ στον δεύτερο είχαν ενταχθεί τρία από τα συλληφθέντα μέλη. 

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, προέκυψε ότι προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων και απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, διάφορων χρηματικών ποσών με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας». 

Παράλληλα, για να τους εκφοβίσουν και να τους εξαναγκάσουν να ενδώσουν στους εκβιασμούς, τους απειλούσαν ότι θα προέβαιναν σε έκνομες και βίαιες ενέργειες σε βάρος των ιδίων και μελών των οικογενειών τους, και ότι θα προκαλούσαν φθορές στα καταστήματά τους. 



Η δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων προσδιορίζεται τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διακριβωθεί πέντε περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων, από τους οποίους τα μέλη των κυκλωμάτων εισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά έως και 600 ευρώ. 

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, υπήρξε διαμάχη μεταξύ των μελών των δύο οργανώσεων για το ποια θα παρέχει «προστασία» σε δύο ιδιοκτήτες τριών πρατηρίων υγρών καυσίμων. Για τη «διευθέτηση» της διαμάχης μετέβη, όπως προαναφέρθηκε, στον Βόλο ο «Άκης».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αστυνομικός - μέλος της πρώτης οργάνωσης του Βόλου- έχοντας αποκτήσει επαφή με τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων, μέσω συγγενικού του προσώπου, τους έπεισε ότι λόγω της ιδιότητάς του θα τους προστάτευε από τη δράση των δύο οργανώσεων, έχοντας λάβει μάλιστα ως δώρο, το λιγότερο μία φορά, άγνωστη ποσότητα πετρελαίου για οικιακή χρήση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα μέλη της πρώτης ομάδας του Βόλου, οι: Α.Μ. και Θ.Α. αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 30.000 ευρώ. Απόφαση-έκπληξη, όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι στο zougla.gr.

zougla.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis