ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ
Ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Δ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, επικαλούμενος την υπ’αρίθμ. 008/09-02-2019 ανακοίνωση της Ένωσής μας, σχετικά με την αποδυνάμωση των Αστυνομικών υπηρεσιών του Πειραιά εξαιτίας της διαταγής της ΓΑΔΑ για ενίσχυση της ΔΑΕΑ με αστυνομικούς, ακόμη και μη επιθυμούντες.
Η εν λόγω ερώτηση είναι μία πρώτη αντίδραση και ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλες έτσι ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε τελικά, όχι μόνο την ανάκληση της διαταγής, αλλά και την μη περαιτέρω μείωση του αστυνομικού προσωπικού από τις Αστυνομικές υπηρεσίες του Πειραιά προς όφελος της ασφάλειας του πολίτη.
[custom:google-ads]
Στην ερώτησή του ο Βουλευτής με θέμα, Βιαστική και πρόχειρη η απόφαση ΓΑΔΑ για ενίσχυση των ΜΑΤ, αναφέρει:
«Τις αντιδράσεις του αστυνομικού κόσμου και όχι μόνο, έχει προκαλέσει η από 7.2.2019 διαταγή της ΓΑΔΑ, σύμφωνα με την οποία ζητείται από Αστυνομικές Υπηρεσίες του Πειραιά να προτείνουν ονομαστικά Αστυνομικούς, ακόμη και αν δεν το επιθυμούν, προκειμένου να αποσπαστούν προς ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΥΑΤ-ΔΙΜΕΤ).
Μια τέτοια απόφαση αποδυναμώνει τα ήδη αποδυναμωμένα αστυνομικά τμήματα, στερώντας προσωπικό και δυνάμεις από την πραγματική αστυνόμευση και την καθημερινότητα του πολίτη και ενισχύοντας δυνάμεις καταστολής που κάποτε, η ίδια η Κυβέρνηση έλεγε πως θα καταργήσει. Ιδιαίτερα στον Πειραιά, καταγράφεται έντονη έλλειψη δυνάμεων. Ενδεικτικά αναφέρεται:
-Το Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου, έχει οργανική δύναμη 114-116 χαμηλόβαθμους Αστυνομικούς, αλλά η παρούσα δύναμή του είναι 60- 63, ήτοι λιγότεροι κατά 45% περίπου.
-Το Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων - Νέου Φαλήρου, έχει οργανική δύναμη 84-86 χαμηλόβαθμους Αστυνομικούς, αλλά η παρούσα δύναμή του είναι 44-47, ήτοι λιγότεροι κατά 48% περίπου.
-Το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Ι. Ρέντη, έχει οργανική δύναμη 48-50 χαμηλόβαθμους Αστυνομικούς, αλλά η παρούσα δύναμή του είναι 23-25, ήτοι λιγότεροι κατά 50% περίπου.
[custom:google-ads]
Το ίδιο ισχύει (περίπου) και στα υπόλοιπα Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας και Αστυνομικές Υπηρεσίες εδαφικής αρμοδιότητας της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά, από όπου ζητείται να προταθούν οι προς απόσπαση Αστυνομικοί.
Επιπλέον επιχειρείται βεβιασμένα μια πρόχειρη ενίσχυση των ΜΑΤ, με ανεκπαίδευτους αστυνομικούς άνω των 25-27 χρόνων, προκειμένου να ενταχθούν σε μία υπηρεσία με ειδικές δυσκολίες και κινδύνους, που δεν έχουν επιλέξει.
Τέλος, η εν λόγω απόφαση διαταράσσει, με τρόπο βίαιο τον οικογενειακό και υπηρεσιακό προγραμματισμό τους, καθώς θα κληθούν να αλλάξουν υπηρεσίες και να αποσπαστούν ακόμα και χιλιόμετρα μακριά.
Επειδή η εφαρμογή της απόφασης θα έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν περισσότερο οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, με άμεσο κίνδυνο να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν προς όφελος της ασφάλειας του πολίτη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά,
Επειδή η ενίσχυση των υπηρεσιών πρέπει να γίνεται με σχεδιασμό και εξορθολογισμό δυνάμεων και όχι με το ζόρι, βεβιασμένα και χωρίς σχέδιο,
Επειδή καταστρατηγούνται τα δικαιώματα του προσωπικού (υπερεργασία, αύξηση οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων κ.α.),
Επειδή από τους συνδικαλιστές και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά έχουν γίνει κατά καιρούς προτάσεις για αλλαγή του σχετικού προεδρικού διατάγματος, έτσι ώστε οι νεοεξερχόμενοι από τις Αστυνομικές Ακαδημίες να μπορούν να τοποθετούνται στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, αλλά και στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής, κάτι που ως σήμερα δεν έχει γίνει,
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο λόγος της βεβιασμένης αυτής εντολής; Έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ενίσχυσης των ΜΑΤ με άλλους τρόπους, με σχεδιασμό και ψυχραιμία;
2. Ελήφθη υπόψη καθόλου η σοβαρότατη υποστελέχωση των Υπηρεσιών που επιλέχθηκαν και αν δημιουργηθεί πρόβλημα στις παρεχόμενες υπηρεσίες αυτών;
3. Για ποιο λόγο εξαιρούνται Υπηρεσίες, όπως αυτές που ανήκουν στο Αρχηγείο;
4. Για ποιο λόγο εξαιρούνται οι Υπηρεσίες φύλαξης επισήμων και ευπαθών στόχων;
5. Για ποιο λόγο εξαιρούνται κάποιες υπηρεσίες που ανήκουν στη ΓΑΔΑ;
6. Ποιο το κριτήριο επιλογής των συγκεκριμένων Αστυνομικών Διευθύνσεων;
7. Για ποιο λόγο έως σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί το προαναφερόμενο προεδρικό διάταγμα, έτσι ώστε ήδη να έχει ενισχυθεί η ΔΑΕΑ με νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες;
8. Τι πρόκειται να πράξει για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής;»
Η Ένωσή μας, θα συνεχίσει με οιονδήποτε τρόπο, να αναδεικνύει ζητήματα και αδικίες που αφορούν τόσο το σύνολο του Αστυνομικού προσωπικού, όσο και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας ως προς την ασφάλεια, επιζητώντας άμεσα σωστές και δίκαιες λύσεις.
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος
Λιότσος Σπυρίδων
Η Γεν. Γραμματέας
Μαλαχία Αργυρώ