Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:21 | 25/04/2021

Σύμφωνα με πληροφορίες το ιστορικό και μοναδικό αεροπλανοφόρο που υπηρετεί στο πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, το «Admiral Kuznetsov» αναμένεται να επιστρέψει ξανά στις θάλασσες, έπειτα από περίπου δύο χρόνια, μια εξέλιξη που διεγείρει ερωτήματα σε αναλυτές και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, αναφορικά με τη βιωσιμότητα της επιχειρησιακής λειτουργίας του.

Ήταν Δεκέμβριος του 2019, όταν ξέσπασε μια πυρκαγιά στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, κατά την διάρκεια  εργασιών συντήρησης στο ρωσικό λιμάνι Μουρμάνσκ στην Αρκτική. με αποτέλεσμα να μείνει ελλιμενισμένο προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες ανακατασκευής, αλλά και κάποιες αναβαθμίσεις.

Οι αναβαθμίσεις και η επιστροφή

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, το αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov» αναμένεται να κάνει την μεγάλη του επιστροφή, παραμένοντας ωστόσο το «καταραμένο» πλοίο του ρωσικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρουν οι Ρώσοι, έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά αναβαθμίσεων στο αεροπλανοφόρο, ου θα του επιτρέπει να φέρει μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-33 και MiG-29 , ενώ έχουν ενσωματωθεί νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών, λέβητες και αντλίες , καθώς επίσης έχει εγκατασταθεί ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου  Pantsir-M.

Επίσης έχει προγραμματισθεί και ένα εξωτερικό «makeover» που θα δώσουν στο «Admiral Kuznetsov» μια νέα εξωτερική εμφάνιση με βαφές αξίας 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Γιατί το λένε «καταραμένο»

Εκτός από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, το πλοίο έχει υποστεί αρκετά προβλήματα και ατυχήματα. Το 2009 ξέσπασε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα την ώρα που το αεροπλανοφόρο ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ναύτης.

Σε ένα άλλο περιστατικό τον Οκτώβριο του 2018 ένας γερανός 15 μέτρων είχε πέσει πάνω στη γέφυρα του αεροπλανοφόρου εξαιτίας διακοπής ρεύματος που σταμάτησε τη λειτουργία των αντλιών και στη συνέχεια προκάλεσε τη βύθιση της πλωτής δεξαμενής πάνω στην οποία ήταν δεμένο το «Admiral Kuznetsov».

Σημειώνεται ότι το ρωσικό αεροπλανοφόρο τέθηκε σε λειτουργία το 1990, έχει εκτόπισμα 58.000 τόνους, μήκος περίπου 304 μέτρα και είναι ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα έως και 30 κόμβους. Τέλος είναι εξοπλισμένο με μεγάλο αριθμό πυραυλικών συστημάτων τόσο για μονάδες επιφανείας όσο και για αεροπορική άμυνα, ενώ ακόμα μπορεί να μεταφέρει 26 μαχητικά αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα.

Πηγή: Popular Mechanics / Φωτογραφία αρχείου

www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis