Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
7
15:39 | 20/04/2023

Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη μετά την καταγγελία για βιασμό και ξυλοδαρμό της Ελένης Χρονοπούλου. Η αναφορά της νομικού και μέλους του ΠΑΣΟΚ άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τον Αλέξη Γεωργούλη και τώρα τα στόματα φαίνεται πως ανοίγουν...

Ήδη, η δικογραφία θα φτάσει στα χέρια των συνηγόρων υπεράσπισής του ενώ την ίδια στιγμή η πλευρά της Ελένης Χρονοπούλου, μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής της, δηλώνει ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές Αρχές».

Τα βασικά ερωτήματα για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι, όμως, τα βήματα μέχρι τη διαλεύκανσης της υπόθεσης του Αλέξη Γεωργούλη; Ο ποινικολόγος, Νίκος Πετρίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» φωτίζει τα κενά αναφορικά με τις ποινές με τις οποίες θα τεθεί αντιμέτωπος ο Α. Γεωργούλης.

Στο ερώτημα για το ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, ο ποινικολόγος απαντά: «Όταν δέχεται ένα αίτημα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αυτομάτως το διαβιβάζει στην Ολομέλεια και η Ολομέλεια το στέλνει στην ειδική επιτροπή των νομικών θεμάτων. Η νομική επιτροπή ελέγχει τυπικά ζητήματα και στη συνέχεια γνωμοδοτεί για τις προϋποθέσεις άρσης ασυλίας.

Η τοποθέτησή του, η οποία δεν είναι απαραίτητα δεσμευτική, επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, το οποίο αποφασίζει. Μπορεί να ζητήσει ο ενδιαφερόμενος να παρουσιαστεί ή να εκπροσωπηθεί. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα το αίτημα άρσεως να γίνει από συνάδελφό του ευρωβουλευτή.

Όταν αυτό συμβεί, λοιπόν, αναδιαβιβάζεται η δικογραφία στην Ολομέλεια, η οποία αποφαίνεται και για την άρση. Μέχρι το σημείο της άρσης, ο ενδιαφερόμενος δεν έχει καμία απολύτως δέσμευση δικονομική ή ποινική. Δηλαδή, δεν μπορεί να συλληφθεί, μπορεί όμως να κληθεί για να καταθέσει ενώπιον εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών».

Στο ερώτημα «Μέχρι να αποφασιστεί η άρση της ασυλίας του, ο Αλέξης Γεωργούλης είναι ελεύθερος να μετακινείται σε άλλες χώρες; Μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα, ο δικηγόρος Νίκος Πετρίδης σημειώνει: «Βεβαίως, δεν έχει καμία απολύτως δέσμευση».

Στο ερώτημα «εάν γίνει άρση της ασυλίας του, μπορεί να τεθεί θέμα προφυλάκισης, δεδομένου ότι τα καταγγελλόμενα αδικήματα έγιναν στις αρχές του 2020», ο ποινικολόγος δίνει τη δική του απάντηση: «Ασφαλώς, υπάρχει το ζήτημα αυτό.

Όταν γίνει άρση ασυλίας, πλέον δεν τίθεται ζήτημα ιδιότητας. Δηλαδή, θα κληθεί από τις βελγικές Αρχές. Σε εκείνο το σημείο δικονομικά υπάρχει δυνατότητα πέραν της απολογίας και της ανακριτικής διαδικασίας που ακολουθείται, ασφαλώς μπορεί και να προφυλακιστεί».

Αναφερόμενος στις ποινές που μπορεί να έχει ο Αλέξης Γεωργούλης αν φτάσουμε στην ενοχή του, ο ποινικολόγος εξηγεί: «Στο Βέλγιο προβλέπεται μία ποινή καθείρξεως από 5 έως 10 έτη. Η ποινή δεν είναι μετατρέψιμη, που σημαίνει ότι όποιο ύψος ποινής και να έχει, θα πρέπει αυτή να εκτιθεί. Δεν έχει τη δυνατότητα να πληρωθεί η ποινή».

Αλέξης Γεωργούλης: Έρχονται και νέες καταγγελίες

Έντονο είναι το παρασκήνιο στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, καθώς μετά την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, κι άλλες καταγγελίες βγήκαν στο φως, οι οποίες όμως μπήκαν στο αρχείο.

Η πρώτη καταγγελία είχε γίνει από μία ασκούμενη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές του Ευρωκοινοβουλίου και κατηγόρησε τον Ευρωβουλευτή για σεξουαλική παρενόχληση και σωματική βλάβη.

Ωστόσο, δεν προχώρησε σε επίσημη καταγγελία και μετά από έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό πώς εξετάστηκε η υπόθεση, καθώς όλες οι διαδικασίες της Ευρωβουλής είναι απόρρητες.

Επίσης, ένας άνδρας που εργαζόταν στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη κατήγγειλε εργασιακό μπούλινγκ, αλλά επίσης η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Παρόλο που το θέμα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή δημοσιοποιήθηκε τώρα, στις Βρυξέλλες λέγεται πως ήταν κοινό μυστικό. Ήταν γνωστό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το κλίμα μέσα στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη δεν ήταν ποτέ καλό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, από την αρχή της θητείας του έχει φύγει πολύς κόσμος από το γραφείο του. Λέγεται, μάλιστα, πως επέλεγε κυρίως ασκούμενους, οι οποίοι ήταν πιο χαμηλόμισθοι, και «έφευγε ο ένας μετά τον άλλο», ενώ υπήρχαν αρκετές αναφορές για θέματα συμπεριφοράς.

Νέες υποθέσεις που αφορούν στη συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τρία ακόμη άτομα που φέρονται να έχουν υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά από τον Αλέξη Γεωργούλη. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι έστω και τώρα ετοιμάζονται να κινήσουν τις διαδικασίες καταγγελίας.

Να σημειωθεί ότι για τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία που να έχει τουλάχιστον προχωρήσει. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν σε εργασιακό εκφοβισμό και σε κακοποιητική συμπεριφορά.

Η κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη είχε καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση από τον κ. Γεωργούλη εκτός Ευρωκοινοβουλίου σε κάποιον άλλο χώρο, και άσκηση σωματικής βίας από τον ίδιο. Φέρεται να εργαζόταν στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη ως ασκούμενη, ενώ με την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, όπως μεταδίδει το Mega.

Την ίδια περίοδο από τη Θεσσαλονίκη έφυγε και ο υπεύθυνος του γραφείου του Αλέξη Γεωργούλη στις Βρυξέλλες. Πήρε άδεια για burnout, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στις Βρυξέλλες, για 1,5 χρόνο και έφυγε. Ήταν το πρόσωπο που είχε φέρει την ασκούμενη στις Βρυξέλλες. Ο συγκεκριμένος άνδρας φέρεται να κατήγγειλε επιθετική συμπεριφορά απέναντί του και εργασιακό bullying από την πλευρά του ευρωβουλευτή.

Υπάρχει και μια ακόμη περίπτωση, κατά πληροφορίες, γυναίκας που φέρεται να υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον Αλέξη Γεωργούλη και η οποία δεν είχε κάνει αναφορά τότε στις αστυνομικές αρχές ωστόσο τώρα, μετά και την αποκάλυψη της καταγγελίας Χρονοπούλου το σκέφτεται ξανά.

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis