Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Σε νέα τροχιά περνά η έρευνα για τους θανάτους των πέντε παιδιών σε Αχαΐα και Ηλεία, ύστερα από την ανάληψη της έρευνας από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.
Διαβάστε επίσης
Η έρευνα ξεκινά από το «μηδέν». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. θα πάρουν τα πράγματα από την αρχή και θα εξετάσουν τα πάντα από μηδενική βάση. Η εξέλιξη που αφορά στην ανάληψη της έρευνας από το Ανθρωποκτονιών ξύπνησε στη ΓΑΔΑ μνήμες από την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην τωρινή περίπτωση υπάρχει εγκληματική ενέργεια (αυτό είναι υπό διερεύνηση).
Μάλιστα, τονίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει «ανθρώπινο χέρι», καθώς ακόμα και οι τοξικολογικές εξετάσεις για το θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη (τον περασμένο Αύγουστο) βγήκαν «καθαρές». Το παραπάνω συμπέρασμα δείχνει πόσο σύνθετη θα είναι η έρευνα που εάν εξαντληθεί στα συμπεράσματα των ιατροδικαστικών εκθέσεων πιθανό να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Εντούτοις, οι έρευνες που θα κληθεί να κάνει εφεξής το Ανθρωποκτονιών θα είναι ως διαδικασία πανομοιότυπη με την υπόθεση Πισπιρίγκου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα έχουν. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στο Ανθρωποκτονιών υπηρετούν ακόμα αξιωματικοί που χειρίστηκαν τότε το φάκελο με τους τρεις θανάτους παιδιών από την Πάτρα και σχημάτισαν τη σχετική δικογραφία. «Η εμπειρία από την τότε υπόθεση θα αξιοποιηθεί. Το σίγουρο είναι ότι για να γίνει σωστή δουλειά θα πρέπει να πάρει η υπηρεσία με εισαγγελική εντολή το σύνολο των υποθέσεων των θανάτων παιδιών και όχι μόνο κάποιους θανάτους εξ αυτών», αναφέρει αστυνομική πηγή.
Αναμένεται εισαγγελική παραγγελία
Το Ανθρωποκτονιών είναι σε επαφή με λειτουργό της Δικαιοσύνης, ο οποίος ενημέρωσε προφορικά για την πρόθεσή του να αναβαθμιστεί η έρευνα σε επίπεδο διερεύνησης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισαγγελική παραγγελία, που αναμένεται να διαβιβαστεί στο Ανθρωποκτονιών, μέσα στην εβδομάδα, σε σχέση με το περιεχόμενό της. Πάντως, δεν είναι λίγοι οι νομικοί που έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση που αναφέρουν ότι θα έπρεπε νωρίτερα να αναλάβει μία κεντρική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και όχι να υπάρχει «πολυδιάσπαση» των δικογραφιών (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα).
Η ανάθεση του φακέλου στο Ανθρωποκτονιών ήρθε μετά από «καταιγισμό» αποκαλύψεων σε τηλεοπτικές εκπομπές, που φανέρωσαν την ανάγκη κεντρικού χειρισμού όλων των θανάτων που συνέβησαν (με στόχο να εξακριβωθεί εάν υπάρχει κοινός μηχανισμός θανάτου ή όχι).
Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. που είχαν γνώση των ερευνών που είχαν λάβει χώρα στην υπόθεση Πισπιρίγκου σημειώνουν ότι ίσως θα πρέπει να διαταχθεί η πραγματοποίηση νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων για τους θανάτους των παιδιών της Ειρήνης Μουρτζούκου (δηλαδή να γίνει ότι συνέβη στην υπόθεση Πισπιρίγκου). Σημειώνεται ότι για τους θανάτους των παιδιών της Ειρήνης οι ιατροδικαστικές εκθέσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν «κλείσει», παρότι ιατροδικαστές έχουν εκφράσει δημοσίως τη γνώμη ότι δεν κατέληξαν σε ασφαλές συμπέρασμα. Η μόνη ιατροδικαστική εξέταση που δεν έχει κλείσει είναι του μικρού Παναγιωτάκη, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο.
Από εδώ και πέρα στην ΕΛ.ΑΣ. θα καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (συγγενικά πρόσωπα, ιατροί, ιατροδικαστές, αυτόπτες μάρτυρες). Επίσης, θα εξεταστεί το υλικό από τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έχουν δώσει τόσο η Ειρήνη Μουρτζούκου όσο και συγγενικά της πρόσωπα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη μητέρα της Ειρήνης, η οποία άφησε δημόσια να εννοηθεί ότι η κόρη της σχετίζεται με το θάνατο της αδερφής της που είχε λάβει χώρα πριν από περίπου 10 χρόνια.