Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:10 | 19/09/2024

Γράφει ο Δικηγόρος Αθηνών Πέτρο Εμμ. Αγγελάκη

Στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό πρόσληψης Ειδικών Φρουρών έτους 2024 προβλέπεται, για πρώτη φορά, το κριτήριο πρόσληψης της κατοχής πτυχίου Α.Ε.Ι., ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ή Τ.Ε.Ι., ανεξαρτήτως ειδικότητας. Μάλιστα, το κριτήριο αυτό λαμβάνει την ιδιαίτερα αυξημένη μοριοδότηση των 10 μονάδων, που πολλαπλασιάζονται επί τον συντελεστή 100. Τούτο επηρέασε καταλυτικά τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, καθόσον, όπως προκύπτει από τον από 13-9-2024 προσωρινό πίνακα κατάταξης υποψηφίων, όλες σχεδόν οι προσλήψιμες θέσεις καταλαμβάνονται από υποψήφιους που κατέχουν πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.

Διαβάστε επίσης

Το εν λόγω κριτήριο πρόσληψης είχε οριστεί και στον διαγωνισμό πρόσληψης Ειδικών Φρουρών έτους 2021 για τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, λόγω, όμως,  «της ειδικής φύσης των καθηκόντων που ασκούν οι Ειδικοί Φρουροί κατά τη θητεία τους σε αυτές».

Σε σχέση με τη νομιμότητα της θέσπισης του κριτηρίου αυτού πρόσληψης για τους Ειδικούς Φρουρούς, επισημαίνονται τα εξής:

Τα κριτήρια πρόσληψης των υποψηφίων Ειδικών Φρουρών ορίζονται στο άρθρο 9 του ν. 2734/1999 και αποτελούν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας, κλπ., χωρίς να περιλαμβάνεται, μεταξύ αυτών, και η κατοχή πτυχίου Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. Ο ίδιος νόμος εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να καθορίσει με απόφασή του «τον αριθμό των μορίων κατά κριτήριο, τα λοιπά απαιτούμενα προσόντα, τον τρόπο διαπίστωσής τους, την προκήρυξη των θέσεων, τη διαδικασία πρόσληψης, τις προϋποθέσεις ανανέωσης της θητείας τους, τη διαδικασία απόλυσής τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τις αθλητικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις των υποψηφίων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με απόφασή του του έτους 2019, επανέλαβε τα ίδια κριτήρια πρόσληψης που ορίζει και ο νόμος και καθόρισε τον αριθμό των μορίων κατά κριτήριο. Ωστόσο, με νεότερη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο 2024, προστέθηκε το κριτήριο πρόσληψης της κατοχής πτυχίου Α.Ε.Ι., ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ή Τ.Ε.Ι. και καθορίστηκε η μοριοδότησή του με 10 μονάδες.

Κατά την άποψή μας, τίθεται το ζήτημα ότι το κριτήριο αυτό πρόσληψης ορίστηκε μη νόμιμα και καθ’ υπέρβαση της σχετικής νομοθετικής εξουσιοδότησης, με συνέπεια, να μην μπορεί νομίμως να λαμβάνεται υπόψη και να μοριοδοτείται.

Αθήνα, 19-9-2024

ΠΕΤΡΟΣ Ε. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ 

Α.Μ. ΔΣΑ 22471

ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 8, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 105 64

ΤΗΛ. 210-3213546

info@aslawfirm.gr  

ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

«Π. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ – Α. ΣΑΛΚΙΤΖΟΓΛΟΥ 

& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» (Α.Μ. ΔΣΑ 80665)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis