Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
θεοφιλος παπαδακησ
14:00 | 15/08/2024

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ, ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!

(Μετά και τις τελευταίες Εγκυκλίους και Διαταγές των αρμοδίων Υπηρεσιών)

Διαβάστε επίσης

- Η εξαγορά της μάχιμης πενταετίας ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 39,87 ευρώ ανά μήνα αναγνώρισης, σύμφωνα με τον ν. 3865/2010 (20% επί την αποζημίωση για την πέραν του πενθήμερου εργασία των 46 ευρώ, σύμφωνα και με τις ισχύουσες διατάξεις).

- Ο χρόνος της θεωρείται κανονικά ως πραγματικός χρόνος εργασίας για τα οφέλη στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (που απαιτούνται 40α έτη ασφάλισης για τους νέους) και για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής-αναλογικής σύνταξης, έπειτα από τις διατάξεις του ν. 4387/2016.

- Υπόψη ότι βάσει και με τον Συνταξιοδοτικό Κώδικα του π.δ. 169/2007 η μάχιμη πενταετία έχει τον νομικό όρο ότι λογίζεται ως διπλάσιο -δηλαδή κάνει διπλασιασμό- του χρόνου υπηρεσίας έως και 5 έτη...

- Με τον ν. 4997/2022 τη μάχιμη πενταετία την διακινούνται όλοι πλέον, ευτυχώς, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ανεξάρτητα από το έτος κατάταξής τους και την Υπηρεσία που υπηρετούν.

- Οι καταταγέντες μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου 1990, καθώς και όσοι είχαν ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε φορεα του Δημοσίου έως τότε, δικαιούνται τη μάχιμη πενταετία δωρεάν.

- Το ποσό των 39,87 ευρώ ανά μήνα εκπίπτει από το φορολογητέο εισοδημα, άρα υπάρχει και επιπλέον οικονομικό όφελος. 

- Παρέχεται πλέον η δυνατότητα, έπειτα και την εκδοση της σχετικής Εγκυκλίου του e-ΕΦΚΑ, η εξαγορά της να γίνει και με εφάπαξ παροχή, αντί της μηνιαίας που ίσχυε έως σήμερα. 

- Η μάχιμη πενταετία, δηλαδή ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας 5 ετών,  γίνεται με τη συμπλήρωση των 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας!

- Ακόμα και με 40 έτη παραμονής στην ενεργό υπηρεσία και πάλι συμφέρει η εξαγορά της μάχιμης πενταετίας, διότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα αυξηθεί και σε αυτήν την περίπτωση η ανταποδοτική-αναλογική σύνταξη κατά 0,5 μονάδα ανά έτος, ήτοι δηλαδή 2,5 μονάδες στα 5 έτη, σύμφωνα με τον ν. 4670/2020.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 

Αστυνόμος Β'

Αστυνομικός Συνδικαλιστής 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis