Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
100pol
17:33 | 24/04/2024

Συνεδρίασε, χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ για τα ζητήματα που προωθούνται προς επίλυση, καθώς και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα:

Α) Διοργανώσαμε ειδική ημερίδα - αφιερωμένη στον αείμνηστο συνάδελφό μας Γιώργο ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ και τιμήσαμε τόσο την οικογένειά του όσο και τους συναδέλφους του, οι οποίοι με αυταπάρνηση και ηρωισμό, προσπάθησαν να τον κρατήσουν στη ζωή, ενώ δέχονταν και οι ίδιοι θανάσιμες απειλές. Ο παριστάμενος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, θα προβεί στην αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την ηθική και οικονομική στήριξη των θυμάτων εν ώρα υπηρεσίας και γι΄ αυτό οφείλουμε να υποβάλλουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, κ. Γιάννης ΒΡΟΥΤΣΗΣ, μας κάλεσε να συμμετάσχουμε στο διάλογο που θα γίνει πριν την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου. Επιπλέον, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Κωνσταντίνος ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ, ανακοίνωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση για την τοποθέτηση καλλιμάρμαρου μνημείου στο χώρο που δολοφονήθηκε ο συνάδελφός μας, καθώς επίσης και για τη μετονομασία της Οδού Αλ. Παπαδιαμάντη σε Οδό ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ.

Διαβάστε επίσης

Με την πρωτοβουλία μας αυτή, αναδείξαμε την αναγκαιότητα θωράκισης του αστυνομικού λειτουργήματος, αφού προβλήθηκε από τα ΜΜΕ εκτενώς, ενώ με την κατασκευή του μνημείου στο Ρέντη, κάθε χρόνο θα τιμάται η μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου μας.

Β) Η Ομοσπονδία ξεκίνησε ένα κύκλο συναντήσεων με τα Πολιτικά Κόμματα, αρχής γενομένης με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκο Ανδρουλάκη, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα εκκρεμή μας αιτήματα και την εκ μέρους τους ανάληψη πρωτοβουλιών, δίνοντας έμφαση στη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας του αστυνομικού. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων αυτών, θα καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας.

Γ) Η Ομοσπονδία κατέκρινε άμεσα την απόφαση του Αρχηγείου για την τροποποίηση του προγράμματος πρακτικής εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυφυλάκων και πέτυχε τη δέσμευση των αρμοδίων ότι θα αποζημιωθούν όσοι έχουν ζημιωθεί (έξοδα εισιτηρίων, κρατήσεις διαμονής κλπ).

Δ) Μετά από τεκμηριωμένη αλληλογραφία με τους αξιωματούχους του ΝΙΜΤΣ και τους αρμόδιους πολιτικούς προϊσταμένους, δεσμεύτηκαν για την επιστροφή των εισφορών που είχαν παρανόμως κρατηθεί από τους νέους δικαιούχους νοσηλείας στο νοσοκομείο αυτό (Αστυφύλακες, Υπαρχιφύλακες, Αρχιφύλακες, Ειδικούς Φρουρούς και Συνοριακούς Φύλακες), ενώ η πάγια κράτηση υπέρ Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Ε) Η άμεση αντίδρασή μας για το άρθρο 105 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορούσε  «την αποζημίωση γονέων άτεκνου και άγαμου υπαλλήλου ή στρατιωτικού, θανόντος σε διατεταγμένη υπηρεσία», είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρσή του και την προώθησή του σε επόμενο νομοσχέδιο, ώστε να μην υπάρξει καμία διάκριση εις βάρος της αστυνομικής οικογένειας.

ΣΤ) Διαφυλάττοντας το κύρος του αστυνομικού θεσμού και των διαδικασιών που διέπουν τους εσωτερικούς ελέγχους, καταγγείλαμε την προωθούμενη τοποθέτηση «κυτίων παραπόνων» στα Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μένει απροστάτευτος ο αστυνομικός σε ανώνυμες και αμφιβόλου σκοπιμότητας αναφορές.

Ζ) Καταγγείλαμε την Ηγεσία ότι δεν σεβάστηκε το διάλογο με την Ομοσπονδία μας και ενώ είχαμε προτείνει να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τη μοριοδότηση Υπηρεσιών της Αττικής και άλλες αλλαγές του Π.Δ. περί μεταθέσεων, έστειλε μονομερώς στο ΣτΕ και προς υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο τελικά και υπεγράφη, αναγκάζοντάς μας να διεκδικούμε ξανά την τροποποίησή του. Δυστυχώς, η Ηγεσία ακολουθεί παρελκυστική τακτική και για άλλα ζητήματα, όπως η μη προώθηση στα αρμόδια συμβούλια, αιτημάτων συναδέλφων μας (συνυπηρέτηση, μεταθέσεις και άλλα).

Η) Καλέσαμε και καλούμε ξανά τη Φυσική Ηγεσία να σεβαστεί το δικαίωμα των αστυνομικών που έχουν εκλεγεί στα όργανα της Αυτοδιοίκησης να ασκήσουν το λειτούργημά τους στον τόπο που έχουν εκλεγεί, ιδίως δε και μετά τη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρο ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ. Επιπλέον, έχουμε ενημερώσει τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΜΑΛΛΙΟ ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλουμε Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, διότι δεν τηρείται η υπάρχουσα νομοθεσία. Ήδη, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει ενημερωθεί για τη σύνταξή της ο νομικός μας σύμβουλος.

Στη συνέχεια, εκ μέρους μελών του Δ.Σ. προτάθηκαν και συζητήθηκαν τρία θέματα που αφορούν α) τον ετήσιο προληπτικό ιατρικό έλεγχο του αστυνομικού προσωπικού, β) την αποζημίωση των αστυνομικών που προσφεύγουν στις αναθεωρητικές επιτροπές και γ) τη θεσμοθέτηση 10ημερης άδειας φυσικών καταστροφών. Για όλα αυτά, μετά από σχετική διερεύνηση και επεξεργασία, θα ληφθούν αποφάσεις σε επόμενη συνεδρίαση.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης μέρους των εργασιών (μεταλλική κατασκευή για στέγη και πάνελ κεραμιδιού, τοποθετημένα) που πραγματοποιούνται σε παραχωρηθέντα χώρο από την Ιερά Μονή Αρκαδίου Ρεθύμνης για την κατασκευή πρότυπου κέντρου εκπαίδευσης και άθλησης των αστυνομικών, με βάση την πρόταση της Επιτροπής που είχε ορισθεί προς τούτο και αποφασίστηκε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο να συνεδριάσει στο Ρέθυμνο.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O ΠρόεδροςΟ Γενικός Γραμματέας

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ ΓρηγόριοςΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis