Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Πρεβέζης της Κ.Ο. «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό γυναικοκτονίας που έλαβε χώρα στο Αγρίνιο.
Κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά που σημειώθηκαν στις 11/11 στο Αγρίνιο, στην άμεση αντίδραση και άφιξη της Αστυνομίας στο σημείο, αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε για το συμβάν, ενώ στη συνέχεια στάθηκε στο ζήτημα που έθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το νομικό χαρακτηρισμό του όρου γυναικοκτονία, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα.
Διαβάστε επίσης
«Έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να δούμε στην κοινωνική, πολιτική, εγκληματολογική του διάσταση, και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης για την πρόληψη και την καταστολή του. Ως προς την ποινική, νομική μεταχείριση, θα πρέπει να σας πω ότι το άρθρο 299 ΠΚ προστατεύει το έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, ανεξαρτήτως φύλου και γι αυτό επιβάλλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Συνεπώς νομικά, δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Υφυπουργός ξεκίνησε την δευτερολογία του λέγοντας: «Όπως άκουσα από την τοποθέτησή σας, η Αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της και γενικώς κάνει καλά τη δουλειά της. Να δούμε τι έχουμε κάνει λοιπόν ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να ενισχύσουμε το έργο της Αστυνομίας και θα συγκρίνουμε και το τι είχε γίνει στο παρελθόν».
Ανέφερε μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, προκειμένου να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας στις γυναίκες. «Όλες τις διατάξεις αυστηροποίησης των ποινών για το αδίκημα της γυναικοκτονίας, που εμείς έχουμε φέρει στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις έχει στηρίξει, ενώ με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που φέρατε λίγο πριν τις εκλογές του 2019, για την ανθρωποκτονία από πρόθεση εισάγατε ως ενδεχόμενο ποινής και την πρόσκαιρη κάθειρξη. Δηλαδή είχαμε ποινή 5-20 έτη αντί της ισόβιας κάθειρξης, και ένας δικαστής, μπορούσε να επιβάλλει για μία γυναικοκτονία και την πρόσκαιρη κάθειρξη, με ποινή 5-20 έτη. Όλα αυτά, για ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά, πολιτικά, εγκληματολογικά, το οποίο είναι παγκόσμιο και όχι ελληνικό, το οποίο είναι διαχρονικό και όχι σημερινό, γιατί θα σας θυμίσω ότι γυναικοκτονίες υπήρχαν και πριν το 2019», είπε.
Συνεχίζοντας την αναφορά των παρεμβάσεων που έκανε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδρύθηκαν 45 νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας από τις 10-06-2024, με αποτέλεσμα να λειτουργούν πλέον σε όλη την Επικράτεια 63, μετά τα πρώτα 18 που έγιναν το 2021. «Δεν υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας. Επιπλέον, από τις 17-05-2024 επεκτάθηκε η πιλοτική εφαρμογή του «Panic Button» σε όλη την Ελλάδα με δύο Υπουργικές αποφάσεις, ενώ ούτε αυτό υπήρχε πριν και για να δείτε την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. και του σχεδιασμού του Υπουργείου, θα σας πω κάποιους αριθμούς», είπε χαρακτηριστικά.
Σε εκείνο το σημείο ανέφερε τα επίσημα στοιχεία του αστυνομικού δελτίου της τελευταίας εβδομάδας, αλλά και του πρώτου 10μήνου του 2024, όσον αφορά την μεγάλη αύξηση των συλλήψεων σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. «Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα θύματα μιλάνε. Θύματα που έχουν προστατευτεί, ενώ έρχονται διαρκώς στο φως υποθέσεις. Εδώ φαίνεται ότι ο σχεδιασμός αποδίδει και η ΕΛ.ΑΣ. κάνει καλά τη δουλειά της, όπως παραδεχθήκατε και εσείς», είπε ο κ. Υφυπουργός. «Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, υπάρχει πλέον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος τα «Safe Houses». Ούτε και αυτά υπήρχαν. 44 συμβουλευτικά κέντρα, 18 ξενώνες φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους και 2 ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ούτε και αυτά υπήρχαν. Θέλετε να δούμε αριθμούς; Εγώ σας έδωσα αριθμούς. Έχετε αριθμούς πριν το 2019; Δεν υπήρχε τίποτα κ. συνάδελφε», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.
Στη συνέχεια, στάθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, για την ανάπτυξη συνεργασιών και με άλλους φορείς, για την ευαισθητοποίηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μέσω υπογραφής μνημονίων συνεργασίας, αλλά και την συμμετοχή αστυνομικών ως ομιλητών σε δράσεις και διαλέξεις, στα σχολεία της χώρας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου με τον ν. 5090/2024, αλλά και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2024/1585, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ όπως είπε, έχει προαναγγελθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, και βρίσκεται σε επεξεργασία, πλέγμα επιμέρους διατάξεων για την αντιμετώπιση των νέων μορφών βίας εναντίον των γυναικών.
Όπως είπε κλείνοντας, η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διαρκή και επικαιροποιημένη εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα εγκλημάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, καθώς και προστασίας των ευάλωτων ομάδων και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής όλες τις ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις που έχουν γίνει από το 2019 μέχρι το 2024. «Έχω και ένα άλλο στοιχείο για τις εκπαιδεύσεις που είχαν γίνει από το 2015 μέχρι το 2019. Και μην μου πείτε ότι δεν υπήρχε ενδοοικογενειακή βία πριν το 2019. Μην μου πείτε, ότι δεν υπήρχαν γυναικοκτονίες πριν το 2019», είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας την τοποθέτησή του.