Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
μυκονος
10:14 | 23/10/2024

Διακριβώθηκε, έπειτα από πολύμηνη εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας και Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου η δράση συμμορίας με διεθνικό χαρακτήρα που ενέχεται σε ληστείες πολυτελών ρολογιών από πολίτες.

Για την υπόθεση αυτή, σε βάρος των δραστών, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που περιλαμβάνει τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης (συμμορίας) και ληστείας, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Διαβάστε επίσης

Ταυτοποιήθηκαν πλήρως τα στοιχεία δύο 29χρονων μελών της συμμορίας που έδρασαν στη Μύκονο το καλοκαίρι του 2024. Επιπλέον προέκυψε ότι σε βάρος τους εκκρεμούν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, που διέπραξαν από κοινού με συνεργούς τους σε άλλα κράτη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επισταμένης διερεύνησης της υπόθεσης, ενδελεχούς συλλογής – αξιολόγησης στοιχείων, αναζητήσεων και αξιοποίησης πληροφοριακών δεδομένων μέσω αστυνομικών διαύλων επικοινωνίας – συνεργασίας με EUROPOL και INTERPOL σκιαγραφήθηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) της  συμμορίας, αποδομήθηκε το εγκληματικό τους προφίλ και διαπιστώθηκε ότι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα διεθνικού χαρακτήρα με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • επέλεγαν χώρες με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπου εγκαθίσταται για μικρό χρονικό διάστημα
  • «ειδικευόταν» στην αρπάγη επώνυμων πολυτελών ρολογιών από πολίτες που κυκλοφορούσαν σε δημοφιλείς περιοχές
  • ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους (παρακολούθηση, επιτήρηση, κλοπή)
  • επιτίθονταν αποσπώντας την προσοχή των θυμάτων και με γρήγορες κινήσεις αφαιρούσαν τα ρολόγια που φορούσαν
  • χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα οχήματα για τη διαφυγή τους
  • εγκατέλειπαν άμεσα τα καταλύματα προσωρινής διαμονής τους

Από τη μελέτη της εγκληματικής τους δράσης, εξιχνιάστηκαν δυο περιπτώσεις βίαιης αφαίρεσης ρολογιών από αλλοδαπούς πολίτες στη Μύκονο, την 28 και 29  Ιουνίου 2024 πρώτες πρωινές ώρες, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 225.000 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis