Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
οπκε
16:39 | 08/01/2024

Γράφει ο Χρήστος Βλαχούδης*

Περνώντας τα χρόνια και υπηρετώντας στην Ελληνική Αστυνομία, οφείλουμε όλοι μας να αναγνωρίσουμε κάποιες θεμελιακές αλήθειες που, με το πέρασμα των ετών, καταλήγουν σε θεμελιακές παθογένειες. Ίσως, η πιο χαρακτηριστική από αυτές, για όλους όσους εργάζονται στο πεδίο, είναι τα λεγόμενα “κουτάκια”! Για να μπορέσουμε, όμως, να μιλήσουμε για αυτό, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε, σε όσους δεν γνωρίζουν, τι ακριβώς είναι τα “κουτάκια”.

                         ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΑΚΙΑ

 Κάθε αδίκημα ποινικό, για το οποίο συλλαμβάνεται κάποιος δράστης, διεκπεραιώνεται σε κάποιο αστυνομικό τμήμα με την αυτόφωρη διαδικασία. Είναι μία, σχετικά, χρονοβόρα διαδικασία με πολλή γραφειοκρατία και αναχρονιστικές μεθόδους. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε πως, στην ταλαιπωρημένη αυτή χώρα, τα αποτυπώματα παίρνονται με μελάνι σε χαρτί και κάποιοι τολμούν και μιλάνε για σύγχρονη αστυνομία! Αλλά, με αυτό θα ασχοληθούμε σε ένα από τα επόμενα άρθρα. Επιστρέφουμε, στα “κουτάκια” λοιπόν. Κάθε αυτόφωρο που διεκπεραιώνεται προστίθεται στα στατιστικά της αστυνομίας και συμπληρώνεται ένα “ΚΟΥΤΑΚΙ”.

                               Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ

Έτσι, λοιπόν, κάθε διοικητής “πουλάει ακριβά” την απόδοση της Υπηρεσίας του στους ανωτέρους του, βασιζόμενος στο πλήθος από τα κουτάκια. Πιέζει, με αυτό τον τρόπο, το προσωπικό του να παρουσιάζει όσο το δυνατόν περισσότερα “κουτάκια”, κοινώς νούμερα καθημερινώς. Όλο αυτό, στο πρώτο άκουσμα του δεν ακούγεται κάτι κακό. Ας ελέγξουμε, όμως, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε συνάρτηση με τις διαδικασίες.

Ένα από τα βασικά προβλήματα της κοινωνίας και κυρίως των χαμηλών τάξεων, στις φτωχογειτονιές των αστικών κέντρων, είναι οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες. Αυτές είναι οι κύριες αιτίες του αισθήματος ανασφάλειας, που δημιουργούν στους πολίτες οι δράστες των παραπάνω αδικημάτων. Επειδή, όμως, κανένας αστυνομικός πεδίου και κυρίως των επιχειρησιακών ομάδων ( ΟΠΚΕ, ΖΗΤΑ, ΔΙΑΣ, ) δεν έχει “ραντεβού με τον κλέφτη” και η κλοπή δεν είναι αδίκημα που ο δράστης το κουβαλάει πάνω του, είναι αρκετά δύσκολο να συλλαμβάνονται καθημερινά δεκάδες δράστες. Οπότε, τα κουτάκια δεν πληθαίνουν από ληστές, κλέφτες και διαρρήκτες. Οι συνεχείς έλεγχοι, σε προβληματικές περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα, λειτουργούν συνήθως προληπτικά και αποτρεπτικά για όσους σκοπεύουν να προβούν σε τέτοιες πράξεις. Αυτό όμως φαίνεται, να μην ενδιαφέρει κανέναν αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, είτε αυτός είναι ένας απλός διοικητής μίας ειδικής υπηρεσίας είτε, βέβαια, κάποιος ανώτατος αξιωματικός.

 Πιέζοντας, συνεχώς για τα κουτάκια αναγκάζουν τους αστυνομικούς να κινούνται σε περιοχές στις οποίες κινούνται χρήστες ναρκωτικών, έτσι ώστε να προβαίνουν σε συλλήψεις κατοχής μικροποσοτήτων, που δεν ξεπερνούν συνήθως τα 2 γραμμάρια κάποιας ναρκωτικής ουσίας. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν αστυνομικοί για ώρες στα αστυνομικά τμήματα, για την διεκπεραίωση των δικογραφιών που αναφέρονται παραπάνω και να μένουν οι περιοχές των πόλεων “ορφανές” από περιπολίες, είτε από καταστολή, είτε από πρόληψη. Αποτελεσματικά, δρουν με μεγάλη άνεση οι κλέφτες και οι ληστές πιέζοντας την ανασφάλεια της κοινωνίας. Ας δούμε ποιος είναι ο κερδισμένος όλης αυτής της διαδικασίας, όμως

Ο πολίτης είναι χαμένος γιατί έχει τον αστυνομικό κολλημένο στο τμήμα και δέχεται τα ποινικά αδικήματα. Ο αστυνομικός είναι χαμένος γιατί είναι δεμένος στην διεκπεραίωση των δικογραφιών και δεν μπορεί να προσφέρει αυτό που θέλει. Ο αξιωματικός είναι ο μόνος κερδισμένος διότι γεμίζουν τα κουτάκια της στατιστικής του και θα μπορεί τις ημέρες των κρίσεων να αυτοπροβληθεί, ως πετυχημένος, παρακαλώντας για μια καλύτερη θέση, καθώς δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η ασφάλεια των πολιτών. Άλλωστε, αν τον ενδιέφερε δεν θα πίεζε για τα “ΚΟΥΤΑΚΙΑ”!

                                  ΤΟ ΛΥΠΗΡΟ

Το λυπηρό είναι ακόμα και αξιωματικοί επιχειρησιακών ομάδων να ασκούν μεγάλη πίεση στο προσωπικό για τα λεγόμενα “κουτάκια”. Όταν δεν δίνονται λύσεις για σοβαρά ζητήματα εξοπλισμών και οχημάτων, όταν υπάρχει γερασμένο προσωπικό στην δόλια αυτή πόλη δεν είναι δυνατόν να εργάζεται ο αστυνομικός για τα στατιστικά των υπηρεσιών. Δυστυχώς αυτό είναι το συμπέρασμα όλων όσων πραγματικά εργάζονται στο πεδίο.

Αρχ/κας ΒΛΑΧΟΥΔΗΣ Χρήστος

Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας

Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Φρουρών

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis